До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Made in Ukraine: у Барселоні відкрилась галерея сучасного українського мистецтва

У Європі стало на один осередок українського арту більше: в історичному центрі Барселони відкрилаcя галерея сучасного українського мистецтва Test Gallery.

Реклама

Добре відомі за межами Україні килими авторства Оксани Левчені (OLK Manufactory), роботи художниць Ніни Мурашкіної, Ольги Штейн, скульптора Івана Підгайного, художнього дуету Etching Room1, Олексія Щербака, Олександра Гребенюка, Тетяни Черевань, Костянтина Антюхіна — в Test Gallery можна побачити сучасне українське мистецтво. Засновники галереї, кураторка Катерина Підгайна та скульптор Іван Підгайний, кажуть: хочуть, аби в галерею заходили як українці, що зараз перебувають у Барселоні та взагалі в Іспанії, так і місцеві, — аби більше людей відкрили для себе українських художників.

Test Gallery — особиста ініціатива мистецького подружжя з України: кураторки та мистецтвознавиці Катерини Підгайної та її чоловіка, відомого скульптора Івана Підгайного. Пара опинилася в Барселоні на початку року, де Катерина вчиться на магістратурі з культурного менеджменту в університеті Барселони, а її чоловік викладає в The Barcelona Academy of Arts.

Катерина Підгайна
Катерина Підгайна

"З початком повномасштабного вторгнення ми почали робити багато культурних проєктів у Барселоні — це і виставки, і благодійні заходи, —розповідає Катерина Підгайна. —Згодом, обставини так склалися, що нам на комфортних умовах відомий галерист Bert van Zetten запропонував приміщення галереї у центрі Барселони після спільного українького проекту, і ми не могли не погодитись… Був варіант: або робити саме зараз, або не робити".

Концепція галереї — зокрема і відкриття нових імен, тому з-посеред митців, що добре відомі як в Україні, так і за кордоном (Ніна Мурашкіна або Оксана Левченя), є абсолютно нові імена. Наприклад, художниця Маша Присяжнюк, яка закінчила Університет мистецтва і дизайну в Ліндці та розпочала свою кар'єру в Австрії, тому майже не відома в Україні. На питання про те, які роботи привертають більше уваги гостей, кураторка відповідає: всі без винятку прагнуть зробити фото на тлі килима з покемонами Оксани Левчені. Талановита майстриня Оксана Левченя створює свої килими із натуральних матеріалів, зокрема з фарбованої вовни карпатської вівці або рослинної пряжі з кропиви. Художниця часто використовує оригінальні принтиXVIII—XIX століть, віддаючи данину традиції українського килимарства, але насамперед її килими відомі сучасним, іронічним дизайном — наприклад, зображеннями покемонів чи персонажів "Зоряних війн".

<b>Автор – Дмитро Кашталян</b>

Поруч із килимами в галереї можна побачити фотографію та графіку, скульптури та книжки видавництва "Родовід". "Звісно, для нас Test Gallery — насамперед про імідж країни у світі, про культурну дипломатію, про напрацювання клієнтів, про напрацювання імені – як нашого власного, так і імені України за кордоном", — підсумовує Катерина Підгайна.

Фото: Ksenja Njavka

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.