До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художниця Маша Шубіна про нову виставку, моду і автопортрети

Про нову виставку Personal Reflection, Індію, дачу під Києвом, власну колекцію прикрас і про своє вміння перетворювати вінтажні чоловічі сорочки Saint Laurent в сукні художниця Маша Шубіна розповіла в інтерв'ю Vogue.ua.

Маша Шубіна

Маша Шубіна дуже чесний художник. Її нова виставка, яку на початку червня відкрили в готелі 11 Mirrors, називається Personal reflection, і назва це чиста правда. Зайшовши в готель разом з фотографом, я викрикую "вау", і це – найбезпосередніша реакція. Переді мною 11 дуже красивих, химерної форми дзеркал, в кожному з яких я бачу не тільки себе, але і Машу. Проект Маші Шубіної дійсно особиста рефлексія, і не менше причому і для художника, і для глядача одночасно. З дзеркалами Шубіної хочеться взаємодіяти: вдивлятися, усміхатися собі і Маші, робити селфі, позувати. Гра і сеанс самоаналізу водночас.

Реклама

"Технічно це полотно з маслом", розповідає Маша. Для цієї виставки художниця написала кілька автопортретів, які потім помістила під скло. Зверху на склі нанесений шар дзеркального матеріалу, який працює як дзеркало. Дивишся здалеку начебто портрет Шубіної. Підходиш, заглядаєш вглиб і бачиш себе. Здається, заради таких ось "заглядань вглиб" Маша і зробила цей проект. Портрети Шубіна писала спочатку в Києві, а закінчувала в Індії, куди їздить кожної зими з чоловіком, художником Іллею Чичканом. "Ми їдемо туди, щоб закритися і працювати. Я можу там не фарбувати нігті тиждень. Але протягом дня на Гоа занадто багато чинників, що відволікають: качки, кури, ставок, квіти...".

Зображення себе улюблене заняття художниці Маші Шубіної: вона пише свої автопортрети більше десяти років, а кілька років тому намалювала свій портрет в якості альтернативної обкладинки українського Vogue це був арт-проект, присвячений запуску журналу в Україні. Малювання себе не скільки егоцентризм, скільки цікавість і інтерес: для Шубіної це можливість вивчити себе, поспостерігати, що змінилося. В одному з давніх інтерв'ю художниця навіть розповідала, що завдяки цьому, вона досконало знає свої пропорції і виявила, що відстань від носа до губ у неї мінімальна. Такі ось особисті рефлексії.

До зображення себе, як і до життя взагалі, Маша ставиться з гумором. Десять років тому Шубіна зробила проект "Мій дорогий куратор": написала серію своїх портретів і виставила їх на сайтах знайомств по всьому світу, від Токіо до Берліна. А в анкетах в стандартній графі "Кого ви шукаєте, що хочете" вказувала, що шукає куратора, директора музею, галериста для просування своєї творчості і організації виставки. Жарт, об'єктом якої стали не тільки інтернет, цифровий нарцисизм, сайти знайомств, а й сучасне мистецтво, з легкої руки Шубіної перетворився в виставку, яку Маша показала в Києві, розвісивши навколо картин роздруківки свого листування з шанувальниками.

<b>Маша Шубина</b>

При всій своїй змістовності і навіть концептуальності об'єкти, які Маша зробила для виставки в 11 Mirrors, інтерактивні це і piece of art, і функціональна річ одночасно. Дзеркала так і просяться на стіну якогось лаконічного заміського будинку в них хочеться вдивлятись. Це не перший раз, коли Шубіна робить речі, водночас, і прикладні, і естетські. Рік тому вона запустила ювелірний бренд ARTeFUCK's, в рамках якого створює цілком побутові речі болти, гайки, леза і цвяхи з дорогоцінних матеріалів, і перетворює їх в прикраси. Сьогодні Шубіна взялася за створення дзеркал, які можуть стати повноцінною частиною інтер'єру. "Є щось, що ви не вмієте?", запитую у Маші. "Все не вмію", спокійно відповідає художниця. Просто є речі, які я відчуваю, речі, які мені подобаються".

Прикраси саме такий випадок. Спочатку Маша почала створювати їх для себе. "Будівельні ринки і господарські магазини моє натхнення. Я часто туди ходжу, і повертаюся завжди з уловом: то будматеріали куплю, то відра, то шурупи. Щітки люблю. Ці речі стали референсом для колекції прикрас". У колекції ARTeFUCK's, наприклад, є перстень, який є автомобільною клемою. "Ілля розбирав машину, я побачила деталь, віднесла ювелірові і сказала "відливати": одну частину з жовтого золота, іншу з білого".
Про "все не вмію" Маша кокетує: за освітою Шубіна архітектор, закінчила Художню академію, і не один рік пропрацювала за фахом. У Києві досі можна знайти будівлі, проектувала які саме Маша. Кілька років тому, виїхавши з Іллею Чичканом в Берлін, Маша покинула свою роботу і почала малювати. Сьогодні Шубіна потихеньку повертається до "витоків": по секрету вона розповідає, що зараз працює над новим замовленням відомих київських рестораторів і оформлює дизайн нового кафе. "Зараз мені цікаво оформлювати інтер'єри, тому що часи і смаки інші. Але я все-одно не буду займатися цим як раніше. Не люблю приватні інтер'єри тому, що складно регулювати їх подальше життя. Ось зробив ти комусь красиво, а вони потім візьмуть і застелять ліжко білизною з конваліями або Міккі Маусом, чи поставлять рідке мило для рук, не перелите в спеціальний флакон і зіпсують все. Мені прикро, коли таке відбувається з моїм дітищем".

Зате ніхто не псує одяг, який періодично створює Шубіна. Років шість тому художниця показала в PinchukArtCentre виставку, в яку увійшов тільки одяг: спідниці, сукні, сорочки, палантини. На тканинах були зображені сцени з Камасутри: колекцію створювали вручну в Індії, де Маша спочатку нанесла на котон ескізи, а їх потім розписали місцеві майстри. У цих вбраннях на київських вечірках періодично з'являються світські дівчата, і сама Шубіна. До моди Маша ставиться несерйозно або, навпаки, настільки серйозно, що завжди переробляє оригінал на свою манеру. Стосується це і дизайнерських речей: в день нашої зустрічі на Маші сукня, що складається з вінтажної жовтої сорочки Saint Laurent і щільної спідниці, наче з полотняної тканини. "Дві такі сорочки колись були в колекції у Іллі жовта і чорна. Я зробила з них сукні: пришила спідниці з тканини, купленої і розписаної вручну в Індії".

Таких вбрань у Шубіної два: в жовтому вона прийшла на монтаж виставки в готель, а в чорному з'явиться ввечері на відкритті. Цій художниці ніколи не буває нудно.

Фото: Юрій Яцкулич

Текст: Дарія Слободяник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.