До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зв'язок із Всесвітом: нова виставка Яйої Кусами в Лондоні

89-річна Яйої Кусама – одна з найбільш ексцентричних художниць свого покоління. Вона присвячує свої роботи красі кольору, геометрії і всіляким фантазіям. Цієї осені роботи знаменитої японки будуть представлені в галереї Вікторії Миро в Лондоні.

Яйої Кусама

Від гігантських плямистих гарбузів до барвистих картин, пейзажів і унікального підходу до пуантилізму – роботи Кусами виділяються загальною технічною досконалістю. Вона часто показує їх в незвичайних приміщеннях, де грає зі світлом і простором. У жовтні в лондонській галереї Вікторії Миро відкрилася її виставка "Той зворушливий момент, коли я віддалася Всесвіту". Крім картин, скульптур та інсталяцій в її межах художниця представила абсолютно новий проект – "Нескінченний дзеркальний зал".

Реклама

Малювати Яйої Кусама почала з дитинства. У більшості випадків її роботи асоціюються з малюнком в горох. У 10 років через жорстоке поводження матері у неї виникли галюцинації, які пізніше з'явились в перших картинах. Заняття мистецтвом допомогли Яйої звільнитися від болісних бачень. Натхненна спілкуванням з Джорджією О'Кіфф, в 50-х роках Кусама переїхала в Нью-Йорк. А вже в 1960-і опинилась в епіцентрі художнього життя, стала піонером поп-арту, що тоді розвивався і навіть звинувачувала Енді Ворхола в плагіаті. Через роки вона кілька разів представляла Японію на Венеціанській бієнале, і паралельно заробляла собі скандальну репутацію. Ексцентричні витівки ніяк не вплинули на успіх Яйої. До недавнього часу, вона була найдорожчою жінкою-художницею наших днів: 2016 року на аукціоні Christie's її полотно "Білий №28" пішло з молотка за $7,3 млн. Зараз її рекорд побила Дженні Севілл – її роботу Propped продали за $12,4 млн. доларів 7 жовтня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.