До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто така Дженні Севілл – найдорожча художниця наших днів

7 жовтня в Лондоні минув аукціон Sotheby's. На ньому встановили новий рекорд – британка Дженні Севілл стала найдорожчою художницею з нині живих. Її роботу Propped продали за $12,4 мільйона доларів: це автопортрет, крізь який проступають феміністські висловлювання і цитати. Картина написана на початку 90-х, коли Дженні була студенткою, купив її Чарльз Саатчі.

Propped, автор – Дженні Севілл

Єдиний конкурент Севілл на сьогодні – Джефф Кунс, який лідирує серед чоловіків-художників. 2013 року його "Собака з кульок" пішла з молотка за 58, 4 мільйони доларів і до сих пір його рекорд ніхто не побив.

Реклама
"Собака з кульок", Джефф Кунс

Дженні Севілл 48 років і вона належить до арт-групи YBA – так званої групи "молодих британських художників", в яку також входять Деміен Герст і Трейсі Емін. Розквіт цього арт-угруповання припав на середину 90-х і був пов'язаний з підтримкою галериста і бізнесмена Чарльза Саатчі. Коли Дженні тільки закінчувала школу мистецтв в Глазго, Саатчі купив всі її роботи і запропонував їй 18-місячний контракт.

Дженні Севілл

Головні герої живопису Дженні Севілл – жінки, часто гротескні, безглузді, брутальні або деформовані, при певних ракурсах схожі на загнаних тварин. Дженні пише картини великих форматів, які справляють дуже сильне враження. "Я хочу бути художником сучасного життя і сучасних тіл", – говорить Севілл. Художниця шукає і знаходить своїх героїв в повсякденності – спостерігає за жінкам в торгових центрах, пацієнтками, яких готують до ліпосакції в лікарнях, або за вчителями в середньостатистичних школах. Незважаючи на всю злободенність, за формою живопис Севілл часто нагадує класичне мистецтво – наприклад, роботи Пітера Пауля Рубенса.

Close Contact, Дженні Севілл
Red Stare Head IV, Дженні Севілл
Reproduction drawing IV, Дженні Севілл

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.