До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Королівській академії мистецтв Лондона відкривається виставка "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні"

29 червня в Королівській академії мистецтв Лондона відкривається виставка "В епіцентрі бурі: модернізм в Україні" — найповніший на сьогодні проєкт про українське мистецтво у Великобританії. Виставка представить 65 робіт відомих художників, зокрема Олександра Архипенка, Соні Делоне, Олександри Екстер, Казимира Малевича, а також Михайла Бойчука, Олександра Богомазова та Василя Єрмілова, кожен із яких зробив свій внесок у розвиток європейської мистецької сцени початку ХХ століття.

Олександра Екстер, "Три жіночі фігури, 1909—10"; Національний художній музей України

Виставка матиме шість розділів. Перший присвячено кубофутуризму; у другому — досліджено роль театрального дизайну як одного з найяскравіших проявів модернізму в Україні, з роботами Олександри Екстер, Вадима Меллера та Анатолія Петрицького. Третій зал Королівської академії мистецтв присвячено напрямку Kultur Lige, який об’єднав молодих єврейських художників. Наступні розділи досліджують період ранньорадянській Україні та мистецькі центри Харкова та Київського художнього інституту. Також буде зал з назви "Останнє покоління", що розповідатиме про період початку 1930-х років, коли Радянський Союз ліквідував усі незалежні мистецькі групи та насадив соцреалізм як єдиний офіційний художній стиль. Одна з задач виставки: показати, що український модернізм — це важлива, хоча і не така відома на заході глава європейського модернізму.

Реклама
Тимофій Бойчук, "Жінки під яблунею", 1920; Національний художній музей України
Марко Епштейн, "Сім’я кравця", 1920 рік; Національний художній музей України

Виставка представляє роботи з колекції Національного художнього музею України та Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Її кураторами є мистецтвознавець Костянтин Акінша, докторка філософії Катя Денисова, кураторка відділу мистецтва ХІХ і початку ХХ століття Національного художнього музею України Олена Кашуба-Вольвач, та Анн Дюма, кураторка Королівської академії мистецтв.

Олександр Богомазов, "Пиляри", 1927; Національний художній музей України

Проєкт організовано Національним музеєм Тіссена-Борнеміси в Мадриді, у співпраці з Королівською академією мистецтв у Лондоні, Музеєм Людвіга в Кельні, Королівським музеєм образотворчого мистецтва Бельгії, віденським Бельведером і організацією Museums for Ukraine.

"В епіцентрі бурі: модернізм в Україні" була вперше показана взимку 2022 року в Мадриді.

Виставка триватиме з 29 червня до 13 жовтня. Проєкт відбудеться за підтримки фонду The Natalia Cola Foundation.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.