До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найцікавіших виставок вересня в Києві, Львові та Ужгороді

Сучасна скульптура у Львові, мистецтво дисидентів у Києві та проєкт про художницю родом з Херсонщини Поліну Райко — серед найцікавіших виставок вересня.

Марфа Тимченко, "Я з мамою на ярмарку купую мальовки", 1996–1997
Марфа Тимченко, "Я з мамою на ярмарку купую мальовки", 1996–1997

Реклама

"Боротьба за незалежність. Творці. Епізоди"

Національний музей історії України, до 30 вересня

Виставка, присвячена видатним дисидентам і шістдесятникам, які наближали здобуття незалежності. Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Василь Романюк (патріарх Володимир), Валерій Марченко, Галина Севрук, Олесь Шевченко, Опанас Заливаха, Анатолій Лупиніс, Ірина Сеник, Михайло Горинь — 11 історій українців, які боролися за нашу ідентичність. На виставці буде продемонстровано унікальні речі, що безпосередньо належали героям: зокрема, куртка Василя Стуса, яка ніколи раніше не виставлялася, рюкзак Левка Лук’яненка, який був у нього протягом 27 років в ув’язненні та на засланні, та інші документи часу.

Сергій Мельниченко та Мітя Фєнєчкін. The Great Finding. Step Three

Dymchuk gallery, с 7 вересня до 22 жовтня

Без назви, Мітя Фєнєчкін, 2021
Без назви, Мітя Фєнєчкін, 2021

Колаборація фотографа, засновника Миколаївської школи фотографії Сергія Мельниченка та Міті Фєнєчкіна The Great Finding. Step Three. До проєкту увійшли фотографії Сергія Мельниченка з серії Fundamental space explorations of naked singularity, графічні роботи Міті Фєнєчкіна та NFT-3D анімації Володимира Лисенка. Проєкт формується довкола питань, які постають перед нами в моменти пошуку себе і свого місця у всесвіті. Атмосферні космічні роботи художників передають стан, в якому знаходиться людина, метафорично перебуваючи перед горизонтом подій.

"Спецоперація "Зруйнувати рай"

Музей Гончара, до 30 листопада

Поліна Райко — художниця родом з Херсонщини, чий будинок-музей, що знаходиться на окупованій території, у червні був затоплений унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Тоді було знищено 70% оригінальних малюнків художниці, які прикрашають стелі та стіни її будинку. На виставці, яка діє на подвір'ї Музею Івана Гончара, представлені світлини розписаних інтер’єрів хати Поліни Райко, зафіксовані експедиційною групою Музею Івана Гончара у 2013 році.

"Історія Поліни Райко — це той шлях самотерапії, який може стати в пригоді кожній травмованій війною людині, адже мистецтво дає надію", — кажуть організатори виставки.

"Марфа Тимченко. Спогади життя"

Національний музей декоративного мистецтва, до 8 жовтня

Художниця Марфа Тимченко — одна з найвідоміших майстринь петриківського розпису. На виставці представлено живопис та графічні твори, у яких мисткиня розповідає про своє життя — спогади про дитинство, рідне село Петриківку, страшний період Голодомору, Другу світову війну. Спадщина відомої мисткині включає книжки та текстиль, порцеляну та дерев’яний посуд; також Марфа Тимченко є авторкою розписів салонів і кают пароплавів "Тарас Шевченко" і "Микола Гоголь", дитячих бібліотек, шкіл і павільйонів ВДНГ у Києві.

Виставка Олексія Сая

Voloshyn gallery, до 8 жовтня

Автор – Олексій Сай
Автор – Олексій Сай

Виставка художника Олексія Сая мала відкритися у Voloshyn gallery 24 лютого 2022 року. Тоді вона відбулася, але лише для обмеженої аудиторії — художника, його родини та друзів, які перебували в приміщенні галереї під час обстрілів. У 2023 році "Виставка" Олексія Сая відкриється для широкої аудиторії, розкриваючи історичні процеси очима художника. Зокрема, він представляє серію Bombed — це зображення ландшафтів Сходу України зі слідами війни — кратерами від вибухів, над якою почав працювати ще 2014 року.

Львівський тиждень скульптури 2023

З 20 вересня до 10 жовтня, Львів

Фото надане творчим об'єднанням "ЧервонеЧорне"
Фото надане творчим об'єднанням "ЧервонеЧорне"

Вже вдруге у Львові відбудеться скульптурний парк, мета якого — познайомити глядача із сучасною скульптурою та іншими видами просторового мистецтва. Проєкт складається з кількох частин — зокрема, передбачає "Скульптурний маршрут" у Стрийському парку, де знаходиться, мабуть, чи не найбільш обговорювана українська скульптура останніх років — "Впевнена" Василя Корчового, яка викликала неабияку реакцію мистецької спільноти та громадськості.

Також у "Я Галерея" відбудуться персональні виставки класиків Миколи Малишка та Уляни Ярошевич, а в Національному музеї пройде виставка скульптора Івана Самотоса.

"У пошуках ідеального поселення"

Ужгород, Закарпатський обласний народний музей архітектури та побуту, до 10 вересня

Груповий проєкт "У пошуках ідеального поселення" — результат мистецької резиденції. Її учасники, серед яких художники Павло Маков, Нікіта Кадан, Відкрита група, Данило Галкін, Ксенія Гнилицька, Ярослав Футимський, міркують про міське середовище та різні моделі поселення. Виставка включає проєкти, які стосуються Ужгорода, а також ті, що пов’язані з явищами в інших містах: у Дніпрі та напіввигаданому Світлограді.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.