До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Промінь входить у ґрунт": персональна виставка Нікіти Кадана в Києві

23 лютого в київській галереї VoloshynGallery відкривається виставка одного з провідних українських художників Нікіти Кадана. Експозиція представить скульптури, малюнки вугіллям, живопис, створені у 2024 році, які рефлексують про події, що сталися 10 жовтня 2022 року в Києві, під час одного із найбільш масованих обстрілів росії, який відбувся прямо біля галереї.

Реклама

Виставка починається з роботи, що продовжує серію "Тінь на землі", розпочату автором у березні 2022 року, коли він перебував у приміщенні галереї як у бомбосховищі — й почав там працювати. Серія розвивається навколо мотиву чорної ріллі та силуету лежачої фігури без додаткових ознак, неможливої для ідентифікації. Поруч розташовані скульптури, що нагадують стандартні радянські драбинки для дитячих майданчиків, які перетворено на небезпечні об'єкти. У діалог зі скульптурами вступає серія вугільних малюнків, де зображено різні форми воєнно зумовлених влучань у землю: воронка від вибуху, траншея, нашвидкуруч вириті могили в лісі.

Нікіта Кадан, "Вирва", 2024. Надано художником та Voloshyn Gallery

"Все почалося з вирви від прильоту на дитячому майданчику в парку Шевченка, — коментує виставку Нікіта Кадан. — Солнєчний круг, нєбовокруг. Краєвиди з різними формами воєнно зумовлених занурень у ґрунт. Ідея вкоріненості національного почуття в ландшафті. Обійми чорнозему. Ґрунтянство. Ґрунтівство. Побєда над сонцем. Злочин світла. Промені, що ранять. Укорінення як біль фактичний та як біль фантомний. Лишається есхатологічний оптимізм".

Нікіта Кадан

Нікіта Кадан — український художник, учасник Венеційської бієнале. Його роботи зберігаються у найзначніших публічних колекціях, зокрема в Центрі Помпіду в Парижі, Фонді сучасного мистецтва Тіссена-Борнемісса у Мадриді, Пінакотеці сучасного мистецтва в Мюнхені. За посиланням можна прочитати інтерв'ю з Нікітою, що став героєм проєкту"Шлях незламних" першого числа VogueUkraine від початку повномасштабного вторгнення.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.