До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 fashion-виставок, на які ми чекаємо у 2022 році

Виставка Ів Сен-Лорана одразу в п'яти паризьких музеях, Баленсіага в Гаазі й великий проєкт про чоловічу моду в музеї Вікторії й Альберта в Лондоні — скласти свій маршрут подорожей найцікавішими модними виставками цього року допоможе наш гід.

"Yves Saint Laurent Aux Musées"

У Парижі з 29 січня до 18 вересня

Реклама

Цього року Дому Yves Saint Laurent виповнюється 60 років: 29 січня 1962 року 26-річний дизайнер представив першу колекцію під власним ім'ям. Важливу дату музей Ів Сен-Лорана відзначає з розмахом — виставка дизайнера відкриється відразу в п'яти паризьких музеях: Луврі, Центрі Помпіду, Музеї Орсе, Музеї Пікассо, Музеї сучасного мистецтва Париж і безпосередньо в музеї Сен-Лорана. Ідея цього проєкту — показати зв'язок творчості Сен-Лорана з мистецтвом — і, зокрема, з мистецтвом, яке знаходиться у колекціях згаданих паризьких музеїв. До прикладу, в Орсі покажуть, як творчість імпресіоністів — зокрема, Клода Моне — впливала на конкретні колекції Saint Laurent. Проєкт, який не можна проґавити, розпочнеться вже 29 січня, а розклад шукайте на сайтах музеїв.

"Баленсіага в чорному"

З 24 вересня по 5 березня 2023 року в Міському музеї Гааги

"Висока мода схожа на оркестр, диригентом якого є Баленсіага. Решта з нас — просто музиканти, які дотримуються вказівок, які він нам дає", — сказав якось Крістіан Діор про Баленсіагу. Поціновувачі творчості іспанського кутюр'є знають, що його улюбленим кольором був чорний — саме в ньому найкраще "звучала" скульптурність і строга форма його речей. Ролі чорного кольору у творчості Баленсіаги присвячена виставка у художньому музеї Гааги — це вперше, коли у Нідерландах пройде така масштабна виставка кутюр'є. На виставці покажуть понад сто предметів з архівів музеїв Palais Galliera у Парижі й Maison Balenciaga у Гетарії. Чорне мереживо, чорна вишивка, оксамит, драпірований чорний шовк, торочки й чорні лелітки — кожен виріб Баленсіаги був витвором мистецтва.

‘Love Brings Love’

З 5 березня по 10 липня у музеї Гальєра, Париж

Торік із життя пішов дизайнер Альбер Ельбаз. Музей Palais Galliera вшановує Ельбаза в незвичайному форматі — відтворивши у своїх стінах шоу, представлене на честь легендарного дизайнера 5 жовтня 2021 року. Після смерті Альбера Ельбаза модний стартап AZ Factory, який він нещодавно заснував, організували показ на його честь. У шоу взяли участь 46 брендів і дизайнерів, які об'єдналися для створення образів, натхнених Ельбазом і його багатою спадщиною. Навесні у музеї Гальєра відтворять показ, зануривши глядача в атмосферу ​​шоу — зі світлом, музикою і декораціями з показу. Назва Love Brings Love — це одна з мантр Альбера Ельбаза, в яку він завжди вірив.

"Модна мужність": мистецтво чоловічого одягу

З 19 березня 2022 року в музеї Вікторії й Альберта, Лондон

Fashioning Masculinities: The Art of Menswear — перша велика виставка Вікторії й Альберта, присвячена чоловічому одягу. Куратори впевнені, що зараз найліпший час для такого проєкту — з огляду на пильну увагу модного світу до теми ґендеру у всіх її проявах. Образи легендарних дизайнерів і висхідних зірок будуть представлені поряд з історичними скарбами з колекцій Вікторії й Альберта, а також класичними скульптурами, картинами епохи Відродження, культовими світлинами, а також вражаючими фільмами й перформансами. Партнер виставки — модний Дім Gucci.

"Платиновий ювілей": виставка до ювілею королеви Єлизавети

Букінгемський палац, Віндзорський замок та Холірудський палац, червень 2022

У 2022 році світ святкуватиме Платиновий ювілей Королеви Єлизавети — 70-річчя її правління. Святкування триватиме весь рік і включатиме концерти, театралізовані вистави, офіційні заходи. Також у рамках Платинового ювілею відкриється виставка вбрання і прикрас королеви — Platinum Jubilee відбудеться відразу в трьох королівських локаціях: це Букінгемський палац, Віндзорський замок і Холірудський палац. Зокрема, на виставці покажуть убрання, які Її Величність носила з нагоди святкування Срібного, Золотого та Діамантового ювілеїв, до прикладу, знаменитий рожевий ансамбль з крепу, розроблений королівським кутюр'є сером Харді Емісом у 1977 році.

"Африканська мода"

З 11 червня 2022 року в музеї Вікторії й Альберта

Виставка Africa Fashion досліджує глобальний вплив африканської моди — так само динамічної й різноманітної, як і сам континент — на весь світ. Виставка охопить період з 1950-х до 1994 року і розповість про соціальну і політичну революцію, яка спричинила культурний ренесанс на всьому континенті, закладаючи основу сьогоднішньої модної революції в Африці. Серед героїв виставки — дизайнер із Гани Кофі Ансах, який вважається піонером африканської моди, а також модельєр із Малі Кріс Сейду, який познайомив увесь світ із традиційними малійськими тканинами.

"В Америці: антологія моди"

У Метрополітен-музеї (Нью-Йорк) з 7 травня до 5 вересня 2022 року

Одна з головних модних виставок наступного року присвячена американській моді. Виставка пройде в так званих "історичних кімнатах" музею Метрополітен, які досліджують побут і домашні інтер'єри американців за останні 300 років. У цих залах буде розміщено чоловічий і жіночий, вихідний і домашній одяг американців починаючи з 18 століття і до наших днів. Таким чином куратори досліджують роль одягу у формуванні американської ідентичності. Перша частина цього машстбаного проєкту, In America: A Lexicon of Fashion, відкрилася в Інституті костюма при музеї Метрополітен минулого року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.