До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих виставок у Києві в січні

Попереду тривалі святкові канікули. І це привід не тільки переглянути нові серіали або покататися на ковзанах, а й побачити найцікавіші виставки в місті. Ми зібрали ті, на які можна сходити всією родиною.

"Код Дюрера"

У музеї Ханенків

Реклама

У 2021 році відзначається 550-річчя від дня народження німецького живописця й графіка Альбрехта Дюрера. Музей Ханенків приєднується до святкування й уперше експонує всі гравюри зі своєї колекції. На виставці представлено 11 творів майстра різних етапів його творчості, виготовлених у трьох техніках: гравюра на дереві, гравюра на міді й офорт. Як розповідає кураторка виставки, завідувачка відділу Олена, гравюри Дюрера вже за життя художника були дуже популярні, їх копіювали й підробляли, авторські дерев’яні дошки активно використовували до XIX століття включно. У 2021 році науковці музею разом з Бюро науково-технічної експертизи АРТ-ЛАБ дослідили твори, що підтвердило їхню справжність.

"Щедрик: магія Різдва"

У Довженко-центрі з 12 січня

Україна подарувала світу один з найважливіших символів Різдва — "Щедрик" Миколи Леонтовича. Щедрівка стала супергітом в американській версії — "Carol of the Bells". Спеціально до різдвяних свят у Довженко-центрі відкривається мультимедійна виставка, що розповість, який шлях пройшов "Щедрик" від фольклорної пісні до відомого на весь світ різдвяного гімну. На виставці покажуть анімацію, звукові інсталяції, мініфільми про історію "Щедрика".

"Тихий годинник"

У Щербенко Арт Центрі

"Тихий годинник" — персональний проєкт ужгородської художниці Руслани Тремби. У ньому мисткиня досліджує виразні властивості скульптури й живопису, працюючи з невигадливими матеріалами: акрилом, лаком, пресованим папером, повстю. Досить стримана техніка художниці набуває символічного змісту та стає повноцінним способом оброблення спогадів.

"Петро Ряска. Корекція пам’яті"

В The Naked Room

ВЕЧОРНИЦІ ІІ, 2008

Новий проєкт Петра Ряски — одного з найцікавіших українських художників, самобутнє мистецтво якого ґрунтується на традиціях закарпатської живописної школи, акціях радикальних західноукраїнських художників у 90-ті й особливому світовідчутті самого художника. І, як кажуть куратори, наступна серія розповіді про його стосунки із живописом і перформансом. На виставці можна побачити студентські роботи художника, які він дещо вдосконалив, почавши вкривати новими шарами фарби й наповнювати іншим змістом. Історія мистецтв знає багато прикладів, коли автори коригують власні твори — від банального "перевдягання" одного героя в іншого, до заміни деталей, важливих для символічного розуміння сюжету. Але в Ряски "корекція" не є класичним переробленням або переписуванням. Це радше гра і розмова із собою колишнім — з іронією та легкою ностальгією.

"Футуромарення"

У Мистецькому Арсеналі

До 9 січня в Мистецькому Арсеналі працюватиме одна з найуспішніших виставок минулого року — "Футуромарення". Це масштабний і яскравий проєкт, присвячений мистецтву футуризму в Україні. Робота над проєктом тривала два роки. Виставка займає 4 тис. м2 Арсеналу. На ній представлено близько пів тисячі експонатів. Це і знакові, і маловідомі твори з 19 державних інститутів культури (музеїв, архівів, бібліотек, дослідницьких центрів) і восьми приватних колекцій, архівні документи, світлини, ігрові та хронікальні кінострічки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.