До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найвідоміших перформансів Марини Абрамович

16 вересня знаменита художниця Марина Абрамович прочитає у Києві лекцію "Тіло художника/ Публіка як тіло" і розповість про свій київський перформанс. Напередодні згадуємо найяскравіші перформанси художниці.

"Бабуся перформансу" – так найчастіше називають Марину Абрамович. Словосполучення заїжджене, але всі одразу розуміють, про кого мова. Сьогодні Марині Абрамович 70: вона почала займатися мистецтвом в 1970-ті в рідному Белграді і стояла у витоків жанру перформансу. Чого тільки не робила Абрамович за останні 45 років: на бієнале у Венеції перемивала гору закривавлених кісток в пам'ять про жертв війни в Югославії, разом зі своїм партнером Улаєм вдихали видохи одне одного через спеціальний прибор, поки не непритомніли від браку кисню; мордували одне одного оголені на очах у тисячі глядачів; сиділа протягом кількох діб у MOMA не рухаючись і дозволяла будь-якому глядачу подивитися собі в очі, й багато, багато іншого. У більшості випадків її головний інструмент – власне тіло; за допомогою нього Абрамович досліджує людські можливості. При цьому художниця любить говорити, що її буденне життя нудне.

Реклама

Марині Абрамович, як і всім великим митцям, не далека поп-культура: вона оформляла обкладинку альбому для Леді Гаги, співпрацювала з Adidas і репером Jay-Z. До України в Марини Абрамович також є інтерес: у 2014 році вона зняла обкладинку арт-номера Vogue UA, створивши "кривавий" перформанс, присвячений Революції гідності в Україні.

<b>марина абрамович 1234</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.