До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 виставок, які варто побачити в Києві в ці вихідні

Фотографії надані PinchukArtCentre © 2024. Фотограф: Сергій Іллін

Для тих, хто будує культурні плани на цей вікенд, в пригоді стане наш гід найцікавішими виставками, що зараз тривають у Києві. Список вийшов потужний: мистецтво Алли Горської в Українському Домі, Олександра Ройтбурда — в PinchukArtCentre, і Kinder Album — в галереї The Naked Room.

"Алла Горська. Боривітер"

Український Дім, до 28 квітня

Реклама

Перша ретроспективна виставка Алли Горської, на якій представлено понад 100 творів живопису, графіки, ескізів монументальних робіт, а також архівних матеріалів, що висвітлюють творчу й громадську діяльність відомої мисткині-шістдесятниці, яка зазнала переслідувань з боку КДБ та була жорстоко вбита. Експозиція познайомить відвідувачів з ескізами найвідоміших мозаїчних панно, створених групою Горської в Києві та на Сході України, сценографічними рішеннями вистав Леся Танюка, портретами визначних українських діячів — Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко та інших.

"Магія всюди". Виставка Kinder Album

The Naked Room, до 24 квітня

Галерея представляє сольну виставку однієї з найяскравіших молодих художниць України Kinder Album, яка об'єднує керамічні та дерев'яні об'єкти, гобелени та нову графіку мисткині, які вже стали віральними в соціальних мережах. У своїй практиці Kinder Album звертається до тем тілесності, жіночності та пов'язаних із ними стереотипів, транслює власний досвід і накладає все це на соціальну адженду. "Щоб не плакать, я сміялась" — проситься як епілог до виставки рядок Лесі Українки, зазначають кураторки проєкту Марія Ланько та Лізавета Герман. Kinder Album у своїх роботах створює для глядача магічний простір для перезавантаження від щоденних трагедій. Гумор і серйозність, реальне й уявне існують паралельно.

"Теорема влади". Виставка Олександра Ройтбурда

PinchukArtCentre, до 14 липня

Фотографії надані PinchukArtCentre © 2024. Фотограф: Сергій Іллін

Наймасштабніша за два роки вторгнення виставка в PinchukArtCentre присвячена постаті видатного сучасного художника, активіста та культурного діяча Олександра Ройтбурда. Вона мала відбутися ще навесні 2022 року, через пів року після передчасної смерті художника, проте цьому завадила повномаcштабна війна. Виставка "Теорема влади" досліджує взаємодію художника, мистецтва та влади, адже, за словами куратора Костянтина Дорошенка, Олександр Ройтбурд вважав, що митцю природно належить влада впливати на світ, і присвятив своє життя втіленню цієї візії. Виставка демонструє роботи, документи та артефакти з приватних збірок та колекції родини художника.

"Полотно: лють/надія/любов"

Національний музей "Київська картинна галерея", до 7 квітня

"Полотно: Лють/Надія/Любов" — персональна виставка мисткині родом з Донецька Олександри Макарської. Серія робіт створена за останні два роки та фіксує почуття і рефлексії художниці під час повномасштабної війни. Її картини — насамперед про Схід України, розповідають куратори. Про місця, де зараз точаться страшні бої; місця, які вона бачила в дитинстві, бо звідти родом. Запорошений степ. "Парадний портрет" загадкового терикона. Дикі коні біля Кам’яної Могили".

"Пляжна йога". Виставка Євгена Петрова

Галерея "ЦЕХ", до 4 травня

Фото: tsekh.com.ua

Персональна виставка художника родом з Херсона Євгена Петрова, випускника знаменитого Одеського художнього училища імені Грекова. "Пляжна йога" — новий проєкт майстра, що об'єднує в просторі галереї "ЦЕХ" акварелі та скульптуру, загалом 11 нових робіт. Виставка досліджує тему тілесності і хоча прямо не рефлексує про війну, нагадує про неї, адже герої Петрова займаються йогою, ніби шукаючи джерело спокою та безпеки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.