До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 нових музеї, в яких варто побувати

Ця осінь – щасливий час для любителів мистецтва: у чотирьох різних точках планети відкриваються чотири нові музеї. Марокко, Індонезія, Емірати й Африка – все про ці музеї читайте на Vogue.ua.

Музей Zeitz MOCAA в Кейптауні
Музей Іва Сен-Лорана в Марракеші

Головний модний напрям осені – Марокко: 18 жовтня в Марракеші, на вулиці Сен-Лоран, біля знаменитих блакитних садів Мажорель, відкривається музей Іва Сен-Лорана. У постійній експозиції буде виставлено більше 5000 особистих речей дизайнера, 15000 аксесуарів з кутюрних колекцій і десятки тисяч скетчів. У величезній бібліотеці музею налічуватиметь 5000 книг про самого Іва, моду і берберську культуру, що справила незабутнє враження на дизайнера в 1960-і роки, коли він вперше приїхав до Марокко. Будівля, яку побудували французькі архітектори з Studio OK, виконана в теплому теракотовому кольорі. Все логічно. "Це місто навчило мене кольору", – говорив про Марракеш Сен-Лоран. В кінці вересня ще один музей Сен-Лорана відкрився в Парижі: в ательє за адресою Авеню Марсо 5, де дизайнер працював довгий час.

Реклама

<b>выставки_сен-лоран</b>

Лувр в Абу-Дабі

11 листопада 2017 року, після десяти років будівництва, в Абу-Дабі відкривається свій Лувр. У колекції музею – 700 шедеврів, зокрема роботи Леонардо да Вінчі, Вінсента Ван Гога, Вінченцо Коронеллі, а також інсталяції та перформанси сучасних художників, створені спеціально для музею в Абу-Дабі. Будівля нагадує традиційну арабську медину, розташовану під оригінальною сріблястим "куполом". Архітектор Жан Нувель побудував не просто музей: Лувр Абу-Дабі – місто-музей зі своєю системою вулиць, каналів і площ. Його розміри вражають – арабський Лувр займає 10 тисяч квадратних метрів. Цікаво, що один з найважливіших експонатів майбутнього музею – "Прекрасна Ферроньєра" Леонардо да Вінчі. Роботи да Вінчі в Арабських Еміратах покажуть вперше.

<b>лувр-абу-даби</b>

Zeitz MOCAA в Кейптауні

Значення Zeitz MOCAA складно переоцінити – це перший в Африці музей сучасного африканського мистецтва і найбільший – в світі. Музей знаходиться в порту Кейптауна: його побудували в будівлі зерносховища, яке існує з 1921 року. Тепер на дев'яти поверхах колишнього зерносховища – 100 виставкових просторів. Музей створений за ініціативою німецького бізнесмена Йохана Цайца, колишнього СЕО PUMA: десятки років Цайц збирав власну колекцію африканського мистецтва, а коли вона розрослася до музейних масштабів, вирішив створити Zeitz MOCAA. Найближчим часом тут відкриється виставка художника Едсона Шагаса, володаря "Золотого лева" Венеційської бієнале. У музеї впевнені: на рік тут буде не менше мільйона відвідувачів, а завдяки незвичайній архітектурі і дизайну Zeitz MOCAA стане однією з найпопулярніших інстаграм-точок світу.

MACAN, Джакарта

У листопаді в Джакарті відкривається перший в Індонезії музей сучасного мистецтва – MACAN. Роботи 800 індонезійських художників, а також твори зіркових майстрів – Енді Воргола, Девіда Гокні, Жана-Мішеля Баскія, Джеффа Кунса – відмінний початок для колекції. Створення музею ініціював місцевий меценат і колекціонер Харьянто Адікоесомо – саме його особиста колекція лягла в основу музею. У листопаді тут же пройде Джакартська бієнале, а в музеї кажуть, що одна з його головних місій – вивести індонезійське мистецтво на світовий рівень.

Читайте також:

6 найвідоміших перформансів Марини Абрамович

Найвпливовіші жінки у світі мистецтва

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.