До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок жовтня

Все про український Vogue, іронічний проект Олександра Ройтбурда і виставка загадкової львівської художниці Kinder Album – київська осінь насичена чудовими виставками.

Автор – Kinder Album
"Копії для підміни"

З 10 жовтня в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва

Реклама

Серію полотен "Копії для підміни" Олександр Ройтбурд написав протягом останнього року в ролі директора Одеського художнього музею. Ця серія – іронічна і дуже здорова реакція художника на заяви деяких одеських чиновників про те, що новий директор планує скопіювати найбільш цінні роботи музейного фонду, а оригінали продати в приватні колекції політиків та присвоїти собі всі виручені кошти. "Це – моя відповідь, художній тролінг", – так описує свій проект сам Ройтбурд. Кожен відвідувач виставки стане свідком "злочину" – підміни картин відомих майстрів світового мистецтва копіями Ройтбурда. Роботи для "копіювання" – всього їх 13 – були відібрані за принципом суб'єктивних симпатій художника серед полотен колекції Одеського художнього музею. Копії Ройтбурда виконані в супрематичній манері і нагадують роботи Малевича.

"Не для розголошення: секретно і абсолютно таємно"

З 11 жовтня до 11 листопада в Voloshyn Gallery

Kinder Album – молода львівська художниця, про яку заговорили 2013 року, коли вона виклала в Facebook серію еротичних фото і малюнків. За цей час художниця встигла взяти участь у виставці номінантів на премію PinchukArtCentre та декількох десятках групових і сольних проектів в Лондоні, Вільнюсі, Копенгагені і Любліні. У Voloshyn gallery зараз триває її сольна виставка "Не для розголошення: секретно і абсолютно таємно". Це серія іронічних малюнків, на яких зображені знаменитості: Володимир Набоков, Джером Селінджер, Мерилін Монро, Інгмар Бергман. Відомі персонажі показані в дивних і дивовижних ситуаціях, яких насправді не було – наприклад, композитор Шостакович зображений у формі пожежника і нібито спостерігає, як горить його піаніно (це відсилання до реальної ситуації, коли Шостакович гасив пожежу).

Деякі роботи зроблені за допомогою наївних технік – наприклад, намальовані фломастерами або виліплені з пластиліну. Таким чином, формально автор імітує дитяче мистецтво, але насправді торкається серйозних тем.

"Україна в моді"

До 21 жовтня в галереї "Лавра"

"Україна в моді" – велика виставка, присвячена п'ятиріччю журналу Vogue UA. Проект мало схожий на класичну виставку – це захопливий мультимедійний проект, побудований на візуальних ефектах і діджитал-технологіях. Особливою популярністю у гостей виставки користується віртуальна екскурсія по офісу Vogue за допомогою VR-окулярів Samsung. Одягнувши окуляри, можна опинитися в редакції журналу на вулиці Володимирській – і побачити, як працює команда Vogue UA. Так, в одному з перших залів можна побачити "цифровий ліс" або "ліс обкладинок". На восьми плазмових екранах по черзі змінюють одна одну 32 найкращі обкладинки журналу за його п'ятирічну історію. Дуже ефектно. Цю інсталяцію підготували фахівці зі студії Front Pictures, які придумали відео для виступу Джамали на конкурсі "Євробачення".

"Курбас. Нові світи"

З 17 жовтня до 2 грудня в Мистецькому Арсеналі

В "Мистецькому Арсеналі" відкривається велика виставка, присвячена Лесю Курбасу – найзнаменитішому в світі українському режисеру-новатору, засновнику експериментального театру "Березіль". Куратором виставки є Вірляна Ткач, режисер американської трупи Yara Arts Group ( "Яра Мистецька Група"). Виставка присвячена двом періодам – ​​роботі Курбаса і його театру в Києві з 1922 до 1926 року, а також виставам, які Курбас поставив вже в Харкові з 1926 до 1933-го. Цікава виставка буде не тільки тим, хто знає режисера і розбирається в театрі. Курбас – новатор, спектаклі якого і сьогодні вивчаються по всьому світу. Наприклад, він один з перших в світовому театрі почав використовувати на сцені мультимедіа і кіноекрани – в спектаклях "Макбет" і "Джиммі Хіггінс" (1926 і 1923 роки).

Акцент на виставці зроблений на шести спектаклях Курбаса, в тому числі і на його співпраці зі знаменитим сценографом Вадимом Меллером, який робив для його вистав авангардні інсталяції в стилі кубізму і супрематизму.

"Фотовиставка"

До 25 жовтня в галереї Bursa

У галереї BURSA триває виставка молодих українських фотографів Мішки Бочкарьова, Жені Волкова, Христини Подобєд і арт-групи GORSAD. Фраза: "Ось який вигляд має молодь, юність і батьківщина" – негласний слоган виставки. Всі учасники експозиції раніше знімали для українського Vogue, а Женя Волков в листопаді 2017 року став переможцем першого Fashion Photography Contest by Vogue UA. На виставці можна побачити модну фотографію (наприклад, Мішка Бочкарьов знімав рекламну кампанію Diesel), документалістики (цей жанр любить Євген Волков) і альтернативну фотографію, присвячену темам дорослішання і самопізнання.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.