До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 головних виставок грудня в Києві і не тільки

Цього разу в нашому щомісячному гіді найкращих виставок не тільки Київ, а й Львів, так що якщо на різдвяні канікули опинитеся там — не пропустіть.

"Портрети, які говорять"

З 25 листопада по 24 грудня в Bereznitsky Art Foundation

Реклама

Давид Чичкан (син відомого художника Іллі Чичкана) — один з найнеординарніших і цікавих українських художників — будує свою практику на вивченні сучасного суспільства. Так, його нова виставка в Фундації Березницьких вивчає феномен зображення портретів історичних особистостей на українських банкнотах. Продовжуючи досліджувати спадщину українських інтелектуалів-модерністів, Давид Чичкан створює серію альтернативних українських гривень. На "купюрах" Чичкана знайомі нам усім портрети Лесі Українки та Івана Франка не мовчазні, а доповнені великими цитатами з їхніх творів, що, на думку художника, якнайповніше відображають їхнє власне бачення суспільного устрою.

Виставка номінантів премії М17 Sculpture Prize

З 17 грудня по 21 лютого в арт-центрі М17

Цілих два місяці в Києві буде проходити виставка робіт номінантів скульптурної премії М17 Sculpture Prize. У фінал вийшли 12 українських художників, серед них Катерина Бучацька, Василь Грубляк, Даніїл Галкін та інші художники. На виставці учасники покажуть дуже різні жанри сучасної скульптури, від медіаінсталяцій до робіт з живого моху і кераміки. Тема цьогорічної премії присвячена корінню, і художникам пропонується поміркувати над тим, чим у сучасному світі для суспільства і для них особисто є поняття "коріння".

Enfant Terrible

До кінця грудня у Львівській національній галереї мистецтв Б. Возницького

Роботи Юрія Сивирина легко впізнати з першого погляду: це естетський, майстерно виконаний живопис з сюрреалістичними сюжетами. Його живопис експонувався в Одеському художньому музеї, в Національному музеї "Київська картинна галерея", в Одеському музеї сучасного мистецтва, в Bereznitsky Art Foundation і в Мистецькому Арсеналі в Києві. Художник брав участь в основних і паралельних проєктах Kyiv Art Week, в проєктах Burn Babylon (ГогольFest). У Львові зараз проходить велика виставка Сивирина, назва якої — "Enfant terrible" — відсилає до книги Жана Кокто і однойменної опери Гласса. На виставці можна побачити серію інтерпретованих Сивириним інфант знаменитого художника Дієго Веласкеса, а також роботи, навіяні пишною бароковою естетикою італійського режисера Паоло Соррентіно та його серіалу "Молодий тато". Третя частина виставки — це кілька робіт, виконаних на фотопапері.

Semi Life

З 2 по 13 грудня в Naked Room

Художник Денис Саліванов працює на стику жанрів: живопису, цифрових медіа, відео і звуку. Для першої персональної виставки він звертається винятково до живопису — не випадково. "Творчість Дениса Саліванова різних років об'єднує один і той же герой — знеособлений everyman, втілення сучасної людини, — каже кураторка Єлизавета Герман. — Точніше, втілення того, що від неї залишиться, якщо відшарувати будь ідентичності — гендерну, соціальну, культурну. Якщо припустити, що ця людина відмовиться також від мислення, необхідності сумніватися і запитувати себе й інших — вона перетвориться на зразкового біоробота. Ця серія — результат багаторічних спостережень за жителями Львівської площі, де розташована майстерня художника. Колись, через сусідство з художньою академією, це місце завжди було центром богемного життя. Але в останні роки тут дедалі більше офісів і працівників, що покірно обслуговують системи, і ніхто з них не піддає сумніву ці системи. Ці офісні працівники уявляються художнику напівживими. За допомогою сучасних технологій вони здатні бути присутніми в будь-якій точці планети, крім власного тіла".

"Мертві пси"

З 9 грудня по 1 лютого в Yagallery

Анна Войтенко — українська фотограф-документалістка, авторка понад десяти персональних фотовиставок. Стиль Анни — це лаконічні, часто доволі жорсткі, присвячені соціальній тематиці, чорно-білі роботи. В "Я галереї" відкривається виставка, в якій разом з роботами Войтенко можна буде побачити графіку Павла Макова. а також твори Тіберія Сільваші та Олександра Ляпіна.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.