Ідеальна порція авокадо: скільки насправді корисно з’їдати на день

Як правильно вживати авокадо, щоб отримати максимальну користь і що треба знати про цей популярний суперфуд.

Авокадо вважається одним із найкорисніших продуктів у світі. Його називають "масляним" фруктом через м’яку текстуру і високу концентрацію корисних жирів. Але чи справді він настільки поживний, як про нього говорять, і в яких кількостях його варто вживати щодня?

Німецька експертка з харчування та авторка книжки "Eat Your Gut Healthy" Дагмар фон Крамм каже: "Авокадо — дуже корисний продукт, однак він не може повністю замінити овочі на кшталт капусти. Завдяки високому вмісту жирів авокадо — чудова альтернатива маслу, сиру або ковбасі в бутербродах. Таким чином організм отримує корисні ненасичені жири замість насичених та менше солі". Іще один плюс — авокадо вживається в сирому вигляді, тому чутливі вітаміни, зокрема фолієва кислота, зберігаються.

Корисні властивості авокадо


Як вибрати якісний авокадо?


Зважаючи на екологічні виклики, високе водоспоживання та етичні питання щодо вирощування в Мексиці, експерти радять вибирати авокадо локального походження або органічного виробництва. В Італії, наприклад, його активно вирощують на Сицилії, в Калабрії, Кампаньї та Апулії. Краще купувати недостиглі плоди й дати їм дозріти вдома, зберігаючи в прохолодному місці.


Як часто і скільки авокадо можна їсти?


З погляду здоров’я, авокадо можна вживати регулярно, особливо у веганському чи збалансованому раціоні. "Він чудово замінює масло в бутербродах, гарно поєднується з томатами, легко засвоюється, ідеальний на сніданок, у салатах на обід або як перекуска увечері", — зазначає Дагмар фон Крамм. Рекомендована щоденна порція складає до 70 грамів, це приблизно половинка авокадо.


Калорійність та застереження

100 г авокадо містить близько 230 калорій, з яких 89% припадає на жири, 8% — на білки і лише 3% — на вуглеводи. Тож, попри очевидну користь, надмірне споживання авокадо може бути небажаним для тих, хто прагне схуднути. До того ж клітковина в його складі іноді має легкий проносний ефект. Оскільки авокадо — досить жирний продукт, важливо дотримуватися помірності й балансу в раціоні.


Як зберігати авокадо?


Щоб мати смачний авокадо на сніданок, треба зберігати його в прохолодному, темному місці, якомога далі від бананів і яблук, які пришвидшують дозрівання. І тільки-но авокадо стає м’яким на дотик, його варто спожити найближчим часом.

За матеріалами: Vogue.it

Популярне на VOGUE