5 натуральних замінників із найменшим вмістом цукру

Корисні альтернативи з низьким глікемічним індексом, які допоможуть подружитися з (хорошим) цукром.

У Франції, згідно з даними ANSES (Національне агентство з питань харчової, екологічної та трудової безпеки Франції), від 20 до 30% населення споживає понад 100 г цукру щодня, тоді як ВООЗ рекомендує не перевищувати 50 г на добу. Ці цифри демонструють, наскільки складно багатьом людям підтримувати здорові стосунки з простими вуглеводами. У прагненні до більш збалансованого харчування ми зібрали п’ять альтернативних підсолоджувачів, упорядкувавши їх за вмістом цукру.

5 варіантів, які допоможуть зменшити споживання білого цукру


ANSES також повідомляє, що 77% продуктів у супермаркетах містять приховані підсолоджувачі (аспартам, сиропи, соки тощо). Отже, навіть тоді, коли ми навмисно намагаємося уникати цукру, виробники додають підсолоджувачі до солоних і солодких страв для покращення смаку. Цукор стає звичкою й навіть може призводити до залежності.


Що з цим робити? Варто уникати оброблених продуктів та навчитися читати етикетки. Червоними прапорцями мають стати слова, що закінчуються на -оза. Не слід купувати й продукти, що у складі містять сироп. Можна обирати натуральні замінники білого цукру, які мають приємний смак, але не підвищують рівень глюкози. І ось п’ять кращих альтернатив:

1. Лукума (20 г цукру на 100 г)


Улюблений фрукт для десертів у Перу. Має м’який смак, що нагадує карамель, кленовий сироп або батат. Лукума багата на клітковину, сприяє травленню та регулює рівень цукру в крові завдяки низькому глікемічному індексу (ГІ 25). Зазвичай продається у вигляді порошку й чудово підходить для заміни цукру в домашній випічці.


2. Якон (29 г цукру на 100 г)


Бульбоплід родом з Південної Америки, що має природну солодкість і багатий на фруктолігосахариди (FOS), які корисні для кишкової мікрофлори. Має надзвичайно низький ГІ (1), у два рази менш калорійний і в чотири рази менш солодкий, ніж звичайний цукор. Також є джерелом клітковини, що забезпечує ситість.

3. Сироп агави (70 г цукру на 100 г)


Натуральний підсолоджувач із соку агави, мексиканської рослини. Має рідку текстуру і високу солодкість завдяки вмісту фруктози. Глікемічний індекс (15), у три рази нижчий, ніж у білого цукру. Ідеально підходить для напоїв, десертів і сирих страв.


4. Мед (75 г цукру на 100 г)


Хоча це не веганська опція, мед є одним із найпопулярніших натуральних замінників. Його ГІ (55) вважається помірним. Мед не лише підсолоджує, а й має корисні властивості: заспокоює горло, допомагає загоєнню. Ідеальний для сніданків і здорових перекусів, хоча містить більше цукру, ніж попередні альтернативи.

5. Кокосовий цукор (90 г цукру на 100 г)


Підсолоджувач із соку квітів кокосової пальми. Менш рафінований, ніж білий цукор, має низький ГІ (35) і містить багато інуліну. Це пребіотична клітковина, що корисна для травлення. Має унікальний м’який карамельний смак і чудово підходить для кулінарії та випічки.

Здорові звички починаються з дрібниць — і вибір правильного підсолоджувача може бути одним із них.

За матеріалами: Vogue.fr

Популярне на VOGUE