Майже 60% населення Європи має дефіцит вітаміну D. Це поширена проблема, яка може мати серйозні наслідки для здоров’я. Зокрема підвищує ризик остеопорозу та серцево-судинних захворювань.
Як заповнити дефіцит
Найпростіший спосіб — більше сонячного світла. Але, хоча сонячні промені й допомагають організму виробляти вітамін D, вони несуть серйозні ризики: рак шкіри та передчасне фотостаріння. Тому лікарі часто радять додатково приймати вітамін D у формі добавок, особливо людям, які живуть у регіонах із тривалими зимами. Ще один спосіб — урізноманітнити раціон продуктами, багатими на цей вітамін.
Як краще засвоювати вітамін D
Оскільки вітамін D є жиророзчинним, він найкраще засвоюється разом із жирами. Це означає, що до страв варто додавати ложку оливкової олії першого віджиму. Також корисними будуть кокосова чи авокадова олія. Горіхи та насіння (зокрема арахісова паста) — чудове доповнення до сніданків, яке не лише підвищує харчову цінність, а й допомагає краще засвоювати вітамін D.
Якщо ви приймаєте вітамін D у вигляді добавок, робіть це під час основного приймання їжі: обіду чи вечері, які зазвичай містять більше жирів, ніж сніданок.
Продукти з високим вмістом вітаміну D
- Лосось
- Тунець
- Креветки
- Скумбрія
- Устриці
- Сардини
- Анчоуси
- Форель
- Вугор
- Жовток яйця
- Гриби
- Печінка
- Молоко
- Йогурт
- Тофу
За матеріалами: Vogue.co.uk