До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Загін пухнастих: чому волосся пушиться та що з цим робити

Чому волосся стає пухнастим, чому "пухнастість" посилюється в холодну або вологу погоду, та чи завжди "пух" є проблемою, розповідає стилістка Дарія Брагіна, засновниця першого в Україні салону для власниць хвилястого й кучерявого волосся Space Curls, серед клієнтів якого — олімпійська призерка, чемпіонка світу з каное Людмила Лузан та зірка фільму "Я, Побєда і Берлін" Іван Бліндар.

Чому волосся взагалі пушиться та чи є люди, яким вдається цього уникнути взимку?

Загалом пухнастість має багато причин. Для кращого розуміння природи цього явища я пропоную розділити пухнастість на 5 груп.

Реклама
  • Перша група — це "механічний" пух

Він виникає внаслідок фізичного контакту волосся з чимось, що впливає на його вигляд. До прикладу, людина часто перекидає волосся з боку на бік, торкається його або торкається головою підголів'я крісла під час поїздки в машині.

  • Друга група — пухнастість, викликана пошкодженням волосяного полотна та кутикул

Коли волосся пошкоджене хімічно, термічно або навіть механічно, його кутикули нещільно скріплюються між собою. За рахунок цього та інших моментів волосся швидко зневоднюється, пошкоджується його цілісність та здоров'я, як наслідок виникає пухнастість.

  • Третя група — пухнастість від перезволоження

Це трапляється в двох випадках: коли людина зловживає зволожувальними та глибоко зволожувальними засобами. Або коли певні незмивні засоби, які є на волоссі, вбирають забагато вологи через погоду (дощі, сніг) або клімат (наприклад, тропічний). Як наслідок, в обох випадках буде виникати пухнастість, але різна на вигляд.

  • Четверта група — пухнастість від росту нового волосся

Часто буває так, що волосся, яке відростає, нагадує німб навколо голови. Така пухнастість зберігається, доки волосся не відростає до певної довжини.

  • П'ята група — пухнастість від перенавантаження металами та солями води або компонентами засобів для догляду

Таке волосся на вигляд тьмяне, жорстке та пухнасте.

Пух докучає лише людям з кучерявим волоссям?

Особисто я бачила "пух" і на абсолютно рівному волоссі. Причиною був швидко знятий шарф, під яким ховалося волосся. Тож пухнастість може трапитися на будь-якому з типів волосся.

Чому взимку волосся пушиться сильніше?

Взимку наше волосся переживає стрес. Тому важливо дати йому спокій та залишити нереалістичні очікування.

Знімаючи шапку, ми фізично впливаємо на волосся. В цей момент воно частково розпушується. Якщо воно якісно зволожене та захищене незмивними засобами ззовні, прибрати мінімальну пухнастість буде зовсім не складно. Також в шапку можна вкласти шовковий чохол або вдягати під неї шовкову хустинку. Шовк пригладжує лусочки волосся та полірує його, а на додачу гріє.

Якщо говорити про перепади температури та вологості, завдяки яким волосся розпушується, то слід захищати його одягом, шапками та шарфами. І знову ж, не забувати про якісне зволоження та незмивний догляд.

Які інгредієнти в засобах треба шукати тим, хто хоче бездоганно гладкого волосся?

Завдяки своїй структурі та генетиці кучеряве та хвилясте волосся завжди буде сухішим та вразливішим до пошкоджень на кінчиках або по довжині.

Базові засоби для якісного зволоження в'юнкого волосся — це кондиціонер або бальзам, маска, незмивний засіб або leave-in, який заповнить міжкутикульні проміжки, та засіб, який ніби оповиває волоски й захищає їх (гель, мус, рідше — спрей на водній основі).

Якщо коротко, то в кондиціонерах, масках та незмивних засобах мені подобаються Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Pantenol, Sorbitol, різні олії в невеликій кількості або у їхній водорозчинній формі. Також має бути невелика кількість протеїнів або гідролізованого кератину.

Raw Recover Conditioner, Biolage

Обов'язково мають бути компоненти з цієї групи: Behentrimonium Chloride, Сetrimonium Chloride, Cetrimonium Methosulfate. Вони пом'якшують кучері та мають антистатичний ефект.

Відновлювальний крем для захисту та укладання волосся No 6 Bond Smoother, Olaplex

Також чудово працюють компоненти, які зв'язують молекули води у волоссі, а простіше кажучи — зволожують його: Glycerin, Propylene Glycol, Hyaluronic acid, Fructose.

Спрей для волосся, що схильне до пухнастості, Discipline Fluidissime Spray, Kerastase

Також важливо звернути увагу на амінокислоти, ліпіди та пептиди.

Які засоби для укладання обирати?

В засобах для стайлінгу варто шукати ті ж Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Panthenol, Sorbitol, Hyaluronic Acid, різні олії в невеликій кількості або водорозчинні. Ці компоненти працюють як антистатики та невідчутні плівкоутворювачі, що захищають кучері.

Добре, якщо склад збагачений зволожувальними компонентами (Panthenol, Sorbitol), містить натуральні (Aloe, Guam Arabic, Pectin) та синтетичні полімери (PVP, Acrylate Copolimer, VP/VA Copolymer). Ці компоненти дають гарну фіксацію структури волосся та кутикул.

Яких помилок у боротьбі з пухом можна припуститися?

В гонитві за ідеальними кучерями часто забувають про здоров'я шкіри голови. Але ж там, де здорова вона, здорове і волосся.

Я нерідко зустрічаю клієнтів, які постійно користуються зволожувальним шампунем, який було підібрано під потреби волосся, а не шкіри голови, або тих, хто захоплюється ковошем (co-wash, conditioner-only washing — миттям за допомогою одного лише кондиціонеру, без застосування шампуню. Метод догляду за кучерявим та афроволоссям, що набув популярності через соціальні медіа. — Прим. ред.).

Зазвичай під час використання цих засобів волосся стає більш зволоженим, але одночасно з'являються скарги щодо стану шкіри голови. Вона починає швидше забруднюватися, з'являється лущення, неприємний запах, який не зникає після миття шампунем, втрачається об'єм біля коренів тощо.

В подібних ситуаціям з огляду на скарги та трихоскопічну картину ми розуміємо, що шампунь не справляється зі своєю очищувальною, гігієнічною функцією. Нерідко після тривалого недоочищення схильної до жирності шкіри голови наш клієнт стає пацієнтом лікаря-трихолога.

Часто "від пуху" радять кератинові процедури. Чи це справді доречно?

Я завжди за те, щоб знайти причину і розібратися із коренем проблеми.

Якщо людина все ж хоче спробувати кератинові процедури, я завжди прошу пам'ятати: кучеряве та хвилясте волосся генетично більш схильне до сухості, ніж рівне. Тому ризик втратити якість та довжину більш імовірний.

Також звертаю увагу: якщо згодом захочеться повернути своє кучеряве волосся, то доведеться дуже довго та наполегливо працювати. Але якщо процедура кератинового вирівнювання була виконана грамотно, тоді в клієнта є всі шанси відновити природну структуру волосся завдяки спеціальним процедурам для кучерявих — подібні ми пропонуємо і в нашому салоні.

Але ж пух це не завжди проблема?

В одному відео Dior Шарліз Терон показує, що має в сумці. Серед найбільш неочікуваних речей — повітряна кулька. Акторка надуває її та тре волосся, щоб воно наелектризувалось і стало об'ємним.

Дійсно, пухнасте волосся — це не завжди про негативний підтекст. Пухнастість та образ, який створюють окремо відділені волосинки, може бути родзинкою образу (привіт, Борисе Джонсоне).

До прикладу, я працюю з деякими творчими людьми, які мають здорове кучеряве волосся. Вони його обожнюють та навмисне підтримують його пухнастість. Саме вона на кучерявій структурі створює дуже динамічний образ, додає характеру та шарму.

Також пухнастість дуже помічна, коли люди мають алопеції різного типу. Людина, яка відчуває нестачу густини, може спеціально створювати "пухнасті" укладки, візуально збільшуючи густину волосся та гарно маскуючи моменти, від яких їй некомфортно. Як на мене, невеличка пухнастість при здоровому кучерявому волоссі — це швидше норма, ніж недолік. Особисто я маю більше питань, коли бачу масні на вигляд та дотик кучері без об'єму на маківці.

Хочеться, щоб люди відходили від фанатичності і безпідставних заборон щодо кучерів, а просто більше дізнавалися про догляд та жили в ладу зі своїми кучерями.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.