До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зробити тонке волосся густішим: відповідає експерт

Головне, що треба знати про догляд за тонким волоссям: якщо воно дісталося вам у спадок від бабусь, дідусів або батьків, густим воно не стане, хоч би скільки зусиль та коштів в це було інвестовано. Для всіх інших ситуацій є рішення, — розповідає трихологиня, власниця клініки Derm Space Анна Халдєєва.

Як доглядати за шкірою голови при тонкому волоссі

Ми звикли до думки, що догляд за скальпом потрібен здебільшого при сухості та чутливості шкіри голови. Проте насправді він показаний абсолютно всім, і він має бути коректним, тобто відповідати її стану та потребам.

Реклама

Як вже було зазначено, тонке волосся, зумовлене генетично, – це даність, яку треба прийняти. Проте, якщо волосся стоншене і є проблеми саме з трофікою й харчуванням фолікулів, то стимулювати потовщення волосків допоможуть масажні техніки.

Важливо: якщо проблема стоншення волосся виходить з-під контроля, і шкіра голови просвічує крізь пробор, потрібна консультація фахового спеціаліста.

Про стрижки для тонкого волосся VOGUE писав тут.

Що відбувається, коли ми робимо масаж шкіри голови (окрім того, що це приємно)

По-перше, важливо знати: будь-яка шкіра голови тільки виграє від масажу.

По-друге, про приємне. Шкіра загалом та шкіра голови, зокрема, — це орган, що формується в процесі розвитку дитини ще в материнській утробі, а епідерміс шкіри голови розвивається з нейроектодерми — того самого ембріолисту, що й нервова тканина (а саме, мозок). Отже, шкіра — одна з тактильних, сигнальних систем мозку.

Саме тому я часто раджу обійматися, обіймати дітей, гладити, заспокоювати, доторкатися, — адже ці відчуття дають моменти впевненості. Масаж буде сигналізувати мозку, що ви в порядку, в безпеці, можете розслабитися, щоб набратися сил і енергії для подальших подій та звершень.

По-третє, масаж шкіри голови активує рецептори, яких на ній дуже багато. Більше того, для багатьох — і жінок, і чоловіків — це ерогенна зона.

Ну і останнє, але важливе: масаж допомагає прискорити такі процеси, як лімфодренаж, кровотік по системі артеріол і вен до фолікулів волосся і сальних залоз; покращити дренаж сальних і потових залоз. Нарешті, масаж шкіри голови покращує трофіку харчування фолікулів волосся з метою його подальшого росту і зміцнення.

В жодному разі не відмовляйте собі в задоволенні — це тригер, що буде підштовхувати вас в напрямку здоров'я шкіри голови.

Масажні техніки, які легко повторити вдома

  • Важливо: зверніть увагу на зону плечей та комірцеву зону. Починайте масаж звідти.
  • Спочатку можна лівою рукою промасажувати праву зону ключиці та плеча приємними легкими стискальними й розтискальними рухами. Потім зробити те саме іншою рукою для лівої сторони.
  • Зробіть погладжувальні рухи по задній поверхні шиї, на ділянці від голови до спини.
  • Далі переходьте до передньої лінії росту волосся, над лобом вздовж лоба. Головне — не терти шкіру, а проминати її м'якими рухами, подушечками пальців.
  • Від лоба рухайтеся до тім'яної зони. Від неї — далі вниз.
  • Двома руками рухайтеся від скроневих зон до вух, м'яко притискаючи і відпускаючи шкіру голови — як котик лапками.

Не рекомендовано масажувати зони лімфоузлів та передню поверхню шиї, де знаходиться щитоподібна залоза.

Такі масажні рухи допомагають знімати спазми та дуже рятують, коли трапляються головні болі, спазми, триходенія (больові відчуття шкіри голови) — всі вони нерідко свідчать про те, що людина відчуває стрес.

Як робити масаж

Треба обирати щітки або масажери, які не будуть травмувати або натирати шкіру.

Існують спеціальні гребінці та щітки, які на кінчиках м'яких ворсинок мають заокруглення. Важливо, щоб вони мали так звані буферні властивості, які враховують архітектоніку шкіру голови (є ділянки з більш щільною шкірою, є такі, де шкіра геть тонка).

Існують спеціальні масажери з силіконовими кінчиками, які не травмують та дуже приємно взаємодіють зі шкірою. Масажер покращує дію масок та сироваток, які призначені для застосування на шкірі голови. Він допомагає розподіляти засоби. Щіточка MonMouSSBrush забезпечує глибоке, проте делікатне очищення шкіри голови, посилення мікроциркуляції, стимулює фолікули волосся та підвищує провідність активних компонентів доглядових засобів.

Щіточка SSBrush, Mon Mou

Але найорганічніший спосіб — масажувати волосся в душі, після нанесення шампуню. Шампунь, кондиціонер та пінка VolumeEnhancingFoam з колекції HairVolumizingCollection підходять для усіх типів волосся, ефективно зміцнюють ослаблене волосся, сприяють здоровому росту й надають помітного об’єму. В їхньому складі — біотин та кератин, що відповідають за зміценння, потовщення та блиск волосся, пантенол для ефективного зволоження без обтяження, ментол (один з п'яти найефективніших компонентів для потовщення волосся, надання йому об’єму і тривалої свіжості), антиоксиданти та пептиди — ті самі, що входить до формули знаменитих сироваток для росту вій і брів RevitaLash. Саме він допомагає зміцнити, потовщити кожну волосинку та відновити пошкоджені пасма.

Шампунь, кондиціонер та пінка Volume Enhancing Foam з колекції Hair Volumizing Collection, Revitalash

Не раджу використовувати олії — бо вони формуватимуть плівку на шкірі голови, яка буде важко змиватися та провокувати запальні процеси.

Ті, кому подобається масаж шкіри голови, не мають чекати візиту до спеціаліста — і можуть робити його самостійно хоч щодня — наприклад, коли дивитесь серіал. До речі, до цього ритуалу можна додати рухи і по контуру обличчя.

Єдине — треба пам'ятати, що варто розтягувати або терти скальп, бо з часом перетиратиметься волосся; а до того ж не можна тиснути до больових відчуттів.

Як ще можна стимулювати ріст волосся

Гарне волосся — прояв гарного внутрішнього стану, коли немає гострих захворювань, дефіцитних станів, коли людина різноманітно харчується, а її організм має речовини, якими може "поділитися" з волосяними фолікулами.

З погляду естетичної трихології можна запропонувати сироватки, догляд, мезотерапевтичні коктейлі. Все це — заходи, яких вживають, коли не виявлено істотних проблем або станів, які погіршують якість волосся, немає запальних процесів тощо.

Шампуні та кондиціонери варто обирати відповідно до типу шкіри голови та потреб волосся (сухе, курчаве, рівне, фарбоване, хімічно оброблене потребують різних компонентів в догляді). А крім того, застосовувати засоби треба правильно. Так, іноді під мікроскопом ми бачимо, що людина недоочищує шкіру голови — особливо в тім'яній зоні (скроневі та передні зони при цьому, як правило, промиті добре).

Влітку краще обирати засоби для зволоження: адже сонце підсушує шкіру. В холоди краще віддати перевагу живильним формулам, які допомагають огортати та захищати структуру волосся.

Як розчісуватися та стригтися

Розчісувати волосся треба, починаючи з кінчиків, а не від коріння. Також важливо робити це до миття, щоб розплутати волосся.

Мити голову можна будь-яким способом, перехиляючи голову вниз чи піднімаючи голову під душем. А от розчісуватися варто саме в тому напрямку, в якому миєте волосся.

Дехто досі вірить, що по досягненні дитиною однорічного віку треба побрити її наголо. Це жодним чином не позначиться на якості волосся дитини. Так само і від частого стриження волосся швидше рости не стане, — воно лише втратить в довжині. Це варто пам'ятати адептам підходу "пострижи, щоб відростити".

Що варто знати про тонке волосся

Кількість волосяних фолікулів (мікроорган, розташований глибоко в шкірі голови), обумовлено генетично, це стала математична конструкція. Скільки закладено в період внутрішньоутробного розвитку дитини — стільки й виросте волосся на її голові.

Збільшити цю кількість неможливо. А от зменшити — запросто: через запальні захворювання, андрогенетичну чи рубцеву алопеції тощо. Тому до шкіри голови та волосся треба ставитися заощадливо, з любов'ю.

Влітку варто звертати увагу на додатковий UF-догляд. Якщо ви на море, — зважайте, що солона вода може підсушувати волосся, тому додаткове зволоження необхідно. Також тонке (а насправді, будь-яке) волосся не любить різких термоколивань і багато експериментів з фарбуваннями.

Щодо засобів для догляду: раджу періодично їх змінювати, бо звикання волосся до певних продуктів — це не міф.

Що додати до раціону, щоб допомогти волоссю рости сильним

Харчування має бути різноманітним.

Волосся не любить солодкого чи продуктів в великим глікемічним індексом. Воно любить білок, жири, амінокислоти. Фрукти, овочі, зелень. Влітку обов'язково збагачуйте цим свій раціон.

Getty

Що потрібно пам'ятати при догляді за тонким волоссям

Красиве волосся — це здоров'я організму. Існують певні стани, коли треба звернутися до дерматолога трихолога. Цей лікар має дерматологічну практику, досвід лікування, він розуміє, як живе фолікул і продукує клітини волосяного полотна. Іноді для вирішення проблем волосся чи шкіри голови трихологи залучають гастроентерологів, ендокринологів, гінекологів, а в окремих випадках — навіть гематологів та травматологів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.