До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що не так з індексом маси тіла та чи не час його скасувати

Тренування шість разів на тиждень, дієта з високим умістом білка й без цукру, британський розмір одягу від 8 до 10: попри це, згідно з прийнятими класифікаціями, індекс маси тіла в Девіндер Бейнс перевищує норму. Працюючи в ролі особистого тренера й фахівця з питань харчування, Бейнс стверджує, що архаїчний інструмент ІМТ для прогнозування здорової ваги повністю помилковий.

Зі зростом 160 см я важу 64,5 кг. Відповідно до формули ІМТ, цих двох цифр досить, щоб визначити, маю я дефіцит маси тіла чи ожиріння. Немає потреби знати розмір моєї талії, вік, стать, культурний бекграунд, частоту тренувань, раціон, спадковість, наявність доступу до здорової їжі, показники тиску, рівня цукру в крові або рівня холестерину. І, безумовно, тут не враховується реальний відсоток жиру в моєму організмі.

Реклама

Вагу в кілограмах розділити на зріст у метрах, зведений у квадрат, — це те, що медичні організації, страхові компанії та добродійні організації використовують, щоб визначити, чи "товста" людина. А в деяких країнах за допомогою індексу визначають право на вакцину від Covid-19. Нещодавно The New York Times порушила питання, а чи не є ІМТ шахрайством.

Мій власний ІМТ — хороша вихідна точка для досліджень. Я працюю як особиста тренерка і коуч із питань харчування. Тренуюся щонайменше шість разів на тиждень, а в моєму раціоні майже немає цукру й глютену, зате високий уміст білка. Я ношу британський розмір з 8 по 10, а мої друзі й сім’я описують мене як мініатюрну, тендітну, підтягнену та струнку. Водночас мій ІМТ — 25, тож автоматично я потрапляю в категорію тих, хто має зайву вагу.

Я пробувала кілька онлайнових калькуляторів, але результати завжди однакові: адже формула одна й та сама. Я звернулася до калькулятора NHS. На відміну від інших, він подавав надію: якщо прогорнути сторінку, то можна зазначити галочки для показників фізичної активності, статі й походження. Але, на жаль, схоже, калькулятор їх ігнорує і знову використовує базовий розрахунок. У підсумку мій показник ІМТ — знову 25, надлишковий. Щоправда, видається попередження про те, що моя етнічна належність (я вибрала "індіанка") означає схильність до цукрового діабету II типу, хвороб серця та інсульту. Потім калькулятор запропонував мені скинути вагу, скоротивши денну норму калорій до 1500—1900. Ні, дякую — я перестала рахувати калорії багато років тому.

Не тільки я думаю, що розрахунки ІМТ неправильні. У дослідженнях Каліфорнійського університету у 2016 році порівняли результати ІМТ 40 000 американців з їхніми фактичними медичними показниками. З’ясувалося, що майже половина людей з підвищеним ІМТ насправді метаболічно здорові, як і ще 29% людей, ІМТ яких свідчив про ожиріння. Водночас половина людей з "нормальним" ІМТ мали метаболічні проблеми.

Одна з проблем з ІМТ полягає в тому, що він не бере до уваги склад тіла: вагу м’язової маси, чи то природної, чи то набраної внаслідок силових тренувань, а також щільність кісток. А саме ці чинники допомагають зарахувати багатьох професійних спортсменів до категорії повних. Усейн Болт, якого вважають одним з найсильніших чоловіків на планеті, упродовж усієї спринтерської кар’єри мав ІМТ близько 25.

Те, що мене класифікують як людину із зайвою вагою, здається мені, досвідченій професіоналці в галузі охорони здоров’я та фітнесу, абсурдним. Я ніколи не використовувала ІМТ для оцінювання ваги будь-кого з моїх клієнтів, зате його широко використовують лікарі у Великій Британії, щоб визначити, чи мають пацієнти надлишок або брак ваги. З таким побоюванням виступили провідні психіатри на брифінгу з Міністерством охорони здоров’я та соцзабезпечення. Експерти надали свідчення того, що чоловіки й жінки у Великій Британії не отримували лікування від розладів харчової поведінки в органах охорони здоров’я, тому що їхній ІМТ не був досить низьким, хоча в деяких випадках доходило до того, що в жінок припинялися менструації. ІМТ ігнорує проблеми переїдання, коли вага людини залишається в межах нормальної за формулою ІМТ. Це спонукало Американську психіатричну асоціацію не брати до уваги ІМТ як критерій діагностики ще у 2015 році.

Попри все вищесказане, він залишається найширше використовуваним індикатором здорової ваги у світі. Щоб зрозуміти, як це сталося, потрібно повернутися приблизно на 200 років тому, коли ІМТ був спершу відомий як індекс Кетле, що дістав назву на честь бельгійського математика й астронома Ламбера Адольфа Жака Кетле — розробника грубої простої формули для вимірювання ступеня ожиріння серед населення загалом. Індекс Кетле мали використовувати лише як статистичний інструмент (який створила людина без медичної кваліфікації), а не як інструмент оцінювання індивідуального здоров’я. Так тривало до 70-х, коли американські фізіологи вирішили, що це найкращий з варіантів для медичних страхових компаній визначати кількість жиру в організмі, а отже й стан здоров’я — здебільшого тому, що це швидкий, простий і недорогий метод. Індекс Кетле перейменували в ІМТ і термін швидко поширився в медичному світі.

Перенесімося в наші дні, коли ожиріння трапляється втричі частіше, ніж у 1975 році, а формулу використовують для всіх без винятку — незалежно від раси, статі, бекграунду тощо. І це попри похибки початкової формули: адже її створено на базі даних білих європейських чоловіків. Американські дослідження в 70-х роках також проводили тільки на чоловіках, і, незважаючи на участь чоловіків з Японії й Південної Африки, результати часто демонстрували: формула не працює для учасників з Південної Африки. Тому не дивно, що дослідження ендокринологічної спільноти й Техаського університету засвідчили: ІМТ переоцінює показники ожиріння в чорношкірих людей, зокрема, у жінок, і недооцінює ризики для здоров’я серед азійців.

А проте індексом маси тіла досі активно послуговуються, що підсилює стигматизацію в суспільстві, де кількість людей, що живуть з розладами харчової поведінки, зростає. ІМТ використовується, тому що це швидкий, простий і недорогий спосіб для лікаря поставити діагноз своїм пацієнтам. У 2021 році настав час використовувати точніші медичні маркери для визначення рівня здоров’я, а не архаїчний інструмент, який протистоїть бодипозитиву й стирає важливість раси та статі.

За матеріалами vogue.co.uk.

Текст: DEVINDER BAINS

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.