До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Голити чи не голити — ось у чому питання

Суперечки в соціальних мережах, пов’язані з питаннями жіночої епіляції, тривають, хоча, здавалося б, — XXI століття, 2021 рік, body positive і прийняття. Згадуємо текст Олександри Камінської про моду на full bush.

Карла Бруні на показі Vivienne Westwood, 1994

Реклама

Ешлі Грем звикла бути справжньою в соцмережах: відео її тренувань — якнайреальніші, з криками втоми й спітнілим обличчям; а якось вона виклала відео (3,5 млн переглядів) з вибитим зубом. Не далі як кілька днів тому Ешлі Грем поділилася в інстаграмі фото з неепільованими пахвами, і в коментарях почалося пекло. Обурювалися російськомовні підписники.

Ешлі не вперше демонструє спокійне ставлення до волосся на тілі. Та й не самотня вона в цьому. До неї подібні трюки проробляли десятки знаменитостей, від Джулії Робертс на прем’єрі стрічки "Нотінг-Гілл" до Мадонни, Майлі Сайрус і Ріанни. Ми досі схильні вважати це трюками. Все тому, що витримати бурхливий шквал критики, який щоразу накликають на себе зірки після подібних виходів, здатна витримати тільки дуже смілива й дуже впевнена в собі людина.

@ashleygraham

Модель і акторка Емілі Ратаковскі, відома своїми сексуальними й провокаційними образами на червоних доріжках і в Instagram, у 2019 році підкинула хмизу у вогонь відвертим есеєм для американського Harper's Bazaar, у якому міркувала про права жінок бути звабливими й мати такий вигляд, який їм хочеться. Цей текст супроводжувала світлина, на якій модель була зображена з неголеними пахвами.

Александра Марцелла (модель, яка вирішила відмовитися від епіляції) роздає інтерв’ю виданням рівня американського Allure і Dazed Digital, а гейтери атакують її Instagram (до слова, вона зробила його закритим). Александру називають активісткою феміністичного руху. Хоча все, що вона робить, — це селфі без макіяжу. Чого вона не робить — ще цікавіше: вона не позбувається волосся на тілі й не стає в сексуальних позах перед об’єктивом.

Full bush (або мода на первозданну красу в зоні бікіні) — не останнє слово в естетиці жіночого тіла. До чоловічого тіла тренд не повертається — мабуть тому, що й не був потрібен. Та й світ більше звик акцентувати на жінці, як на носійці клейма краси й відповідності нормі. Пухнасті ноги, неголені пахви й лінії бікіні, які не бачили лазерної епіляції, навряд чи заполонять пляжі. І тут можна розслаблятися чи лютувати, але світові тренди, що стосуються волосся на тілі, нас майже не обходять.

Нас багато років вчили, який вигляд слід мати дівчині. Довге волосся й далі є most wanted, бо чоловікам сказали, що це важливо, а дівчина має бути "обличчям" бренду самця. Тому підбори, тонкі ноги, м’які кучері — "все довге". І до інших варіантів суспільство не готове, принаймні не тепер. Жінка просто не може бути вільною від сподівань.

Хоч як би хотілося орієнтуватися на модну хвилю, але секс все ще продає — і байдуже, що продає саме сексуальний контекст, а не товар, на якому зображене звабливе тіло. З реклами користувачі й справді запам’ятають дівчину. Не назву крамниці чи марку товару, чи розмір знижки. Тільки розмір грудей. Патріархат висуває вимоги, яким простіше відповідати, аніж ні. Якщо товар не куплять, вижити буде дуже складно. Я розумію тих, хто грає за визначеними правилами, і схиляюся перед тими, хто знаходить сили чинити опір.

Але є й добрі новини. Якщо копати трохи глибше, світ не такий уже й суворий. Мене оточують десятки пар, де партнери не висувають вимоги до жінок. Не кривляться від слова "феміністка" і навіть не збираються дискримінувати за наявністю сукні. Десятки чудових чоловіків можуть тижнями не помічати, чи голені ноги в дружини або подруги. Не тому, що байдуже, хоча так — їм справді начхати, наскільки їхні дівчата сьогодні відповідають картинкам із чоловічих журналів. Тому що є життя, а є історії про нього.

Цінність людини в стосунках вимірюється зазвичай цінністю особистості. І щаслива особистість у парі завжди приємніша за невротика, що ретельно стежить за рівними планками на прокрустовому ложі. Можна було б звісно перекрутити тут щось на зразок "так давайте й не митися", але ми говоримо про нормальних дорослих людей, які здатні відрізняти потребу й відповідність громадському запитові. І якщо чоловік вимагає, щоб жінка неодмінно носила підбори й сукні, щоб хвалитися дружиною, — що ж, сподіваюся, вони обидва в цьому щасливі.

Якщо жінка щаслива не перейматися з приводу гоління, не любить страждати під час епіляції й не воліє бути схожою на Барбі в деталях — це її право. Таке ж буденне, як чистити зуби, щоб не ходити до стоматолога частіше, ніж зазвичай. Таке ж, як не вимагати відповідності примарній досконалості від інших. Хоча б тому, що є тренди, а є щастя, зокрема й бути собою. А між щастям і трендами немає зв’язку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.