До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Загадкова історія Бенджаміна Клементіна: інтерв'ю з найінтелектуальнішим співаком сучасності

Обличчя нового аромату Gentleman Society Eau de Parfum Extrême Бенджамін Клементін — про доброту, терпіння, парфуми, погані звички та про те, як правильно вимовляти його прізвище — Клементін чи Клементайн.

Реклама

Якщо зводити історію Бенджаміна Клементіна до кліше, — це історія Попелюшки. Молодший з п’яти дітей, він виріс в Едмонтоні, Лондон, зі своєю бабусею. Коли та померла, він став жити з батьками. Йому ледве виповнилось 11, коли в родині з'явилося фортепіано — і обдарований від природи хлопчик вже за кілька місяців навчився підбирати музику сам. Це не були примітивні мелодії: йому подобався Клод Дебюссі та класика загалом. Попри заборони батька, колишнього військового, бриньчати на піаніно — треба було опановувати більш серйозну професію, — він грав крадькома.

Родина Бенджаміна ніколи не схвалювала його захоплення музикою, але він зробив свій вибір, кинув школу та в 16 років втік з дому. Спочатку тинявся в Лондоні; у 18 з хвостиком переїхав до Парижа. Три наступні роки ночував на вулицях або в дешевих хостелах (кімната на десятьох), співав у метро, грав на напівзламаній гітарі та дешевих клавішних, писав пісні та слова до них. Його захопила французька поезія — Шарль Бодлер, Поль Верлен, Артюр Рембо — і творчість виконавців, від Жака Бреля до Шарля Азнавура. Відтоді всі його пісні сповнені рефлексії та вразливості, пронизливі і відверті.

В 2012-му його виявив агент, і вже того ж року він виступав на Каннському фестивалі, а рівно за два роки, в 2014-му, — на шоу Burberry: босоніж, в пальто бренду — це стало його візитною карткою на роки. А сам він став першим музикантом, що виступав наживо на показі Burberry, та новою модною іконою.

Сьогодні він має чотири альбоми (останній вийшов в 2022-му), світову славу, музичну нагороду Mercury Prize і Орден мистецтв та літератури — одну з найпрестижніших державних нагород Франції. Він зіграв у культовій "Дюні" Дені Вільнева, що в 2022 році взяла "Оскар". В листопаді того ж року Givenchy оголосили про початок співпраці з митцем, і Gentleman Society Eau de Parfum Extrême — вже другий аромат, який він представляє з березня 2023-го.

Легенда світової музики, 35-річний Бенджамін з'являється на екрані в зумі дуже буденно, наче і не він — той виконавець, пісні якого Київ знає напам'ять (він декілька разів був з концертами в Україні). Втім, все на місці — гострі вилиці, шапка волосся, уважні очі та бездоганна вимова. Коли я сміючись повідомляю йому, що його можна було обирати амбасадором Gentleman Society Eau de Parfum Extrême за один лише британський акцент, він злегка сором'язливо дякує. І загалом поводиться як людина, що намагається віднайти найщиріші відповіді навіть на легкі запитання. Схильність до рефлексії, що глибоко відображена в його творчості, — як на долоні.

"Колись було заведено вважати, що джентльмен має захищати слабку стать. Сьогодні це звучить дивно. Чи не думаєте ви, що джентльмен — це якесь кліше?", — питаю я. "Для мене це слово, очевидно, — архаїзм, — розмірковує співак. — Воно здебільшого застосовувалося людьми з вищого суспільства, знаті. Колись там в XV чи XVI сторіччі. Але сьогодні, в ХХІ-му, його навряд чи почуєш.

Втім, для себе я трактую його так. Джентльмен — це той, хто достатньо скромний, щоб вислухати іншого. Сприйняти точку зору других людей. Здається мені, що це життєво важливо для нашого розвитку як людства, знаєте".

Мені це теж здається важливим, тому я перетворююсь на вуха.

Про перші нюхові враження

Запах, який я відчуваю, коли йдеться про дитинство? Запах розпалених дров. Моя бабуся палила їх, тому що завжди було до біса холодно. А ще — пальто мого батька, з ароматом, схожим на старий запах землі. Половина моєї родини була військовими, тому у нас завжди валялись ці пальта, важкі і старі.

Тож зелень, вовна, деревина — це запахи природи, запахи мого дитинства.

Як би я хотів, щоб пахло дитинство моїх дітей? Та хтозна. Спогади — це таке особисте, діти самі вирішать, тут жодного контролю. Я просто сподіваюся, що вони відчуватимуть, що їх достатньо любили (донькам Бенджаміна — 7 та 4 роки. — Прим. ред.).

Про впевненість і доброту

В дитинстві та юності я був дуже сором’язливим. Чи можуть парфуми додати впевненості в собі? Так, однозначно.

Але я ще думаю, що коли ти впевнений у своїх силах і в собі, ти сам стаєш запахом, і люди це відчувають, просто проходячи повз. Не потрібно навіть в очі дивитися. Коли відчуваєш впевненість, цього достатньо, щоб справити враження.

Так, це певною мірою тваринні речі — ми всі примітивні. Але прогрес визначається не технологіями, а нашою добротою. Причина, чому ми, люди, відрізняємося від тварин, — в тому, що ми добрі. У нас є лобова кора, щоб бути вимогливими до себе.

Я працюю над тим, щоб бути хорошою людиною. Іноді — коли справа стосується роботи — можу і розлютитись, нагримати на когось. Допомагає пробудити декого від сплячки. Ну добре, добре, я цим не зловживаю.

Вірю, що найкраща людина в історії — найгуманніша.

Про цінності

Коли я виходжу на сцену, люди платять не за те, щоб прийти і подивитися виступ. Вони приходять перевірити, скільки терпіння і праці я в нього вклав. Так, звісно, їм подобається музика, оце все. Але насправді їх заворожує терпіння. Не стільки кінцевий продукт, скільки процес, в результаті якого він створеній.

Знаєте цей відомий факт? Людина має витратити принаймні 10 000 годин, щоб досягти майстерності. Так-так, йдеться не про пристрасть чи талант, а про терпіння та практику. Оце і є справжнє. Це і визначає цінність кінцевого результату.

Сьогодні ми не звикли повільно опановувати щось, прагнути досконалості. Фокус уваги мінливий, концентрація — складна. Якщо порівняти плин часу сьогодні із тим, яким він був 50-60 років тому, він зовсім інший.

Що дві секунди ми отримуємо безліч інформації. Але варто побачити щось неймовірне — і ми негайно інстинктивно думаємо: скільки ж часу пішло, щоб це зробити? Та затримуємо увагу довше.

Про парфуми

З парфумами так само. Здається мені, на створення Gentleman Society Eau de Parfum Extrême пішло багато часу (так воно і є: парфумерка Карін Дюбрьой-Серені працювала кілька років і зробила кілька сотень спроб, щоб з'явилися ці парфуми. – Прим. ред.).

Я люблю парфуми, користуюсь ними щодня. Але мені важливо, щоб я відчував їх частиною себе, а не використовував тому, що хтось від мене цього очікує. Парфуми мають дійсно доповнювати мій характер, і коли користуюся ними, не маю відчувати, що вдягаю щось чуже, мені не притаманне.

Інтенсивна витончена парфумована вода Gentleman Society Extreme, Givenchy
Верхні ноти: есенція перцевої м’яти, мускатна шавлія; серце: абсолю нарцису, конкрет ірису, квартет ветиверу, ефіопська кава. Базові ноти: органічний кедр з Гімалаїв і австралійський сандал, посилені індонезійськими пачулями та абсолю ванілі.

Час летить швидко, і наприкінці нашої розмови я обережно питаю, чи не надто він розпещений дарами долі, що звалилися на нього так рясно. "Що ж, я намагаюся не надто потурати собі, — усміхається Бенджамін. — Я досі вірю в свої цінності. Те, що я був бездомним, дало мені чудовий урок, навчило цінувати час, цінувати дорогих мені людей, — це насамперед дружина і діти, — тримати їх поруч і піклуватися про них. А людей, яким потрібні тільки гроші, — тримати подалі. Батько помер, друзів у мене небагато — я не з тих, у кого їх десяток, — і це все, що мені подобається".

Потім він зізнається, що кинув курити пару місяців тому. "Ні, важко не було, — я довго намагався, але потім просто зупинився — і все. Просто подумав, що це недобре для мого здоров'я. Знаєте, я і в Парижі бездомним не курив". "Ха! Ну звісно — 11 євро за пачку", — не можу стриматися я. "Ні, не тому — просто не курив. Це вже потім, коли прийшов успіх, почав копіювати звички людей, що мене оточували. А зараз став старшим, мудрішим (сподіваюсь) і вирішив, що курити — це безглуздо, ось і все".

Бенджамін видається занадто позитивним героєм. "Та ні, я точно не святий", — говорить він. Рівно в цей момент пресслужба каже, що час вичерпано.

"Є багато способів бути джентльменом, але члени Givenchy’s Gentleman Society мають дещо спільне: гострі соціальні навички, спосіб заново винаходити правила, залишаючись вірними зобов'язанням та цінностям. Вони представляють багатогранну мужність, яка поєднує елегантність, повагу, відкритість і турботу про інших з бажанням змінювати світ на краще". З пресрелізу Givenchy

"Я щасливий співпрацювати з Givenchy. Радий бути пов’язаним із Домом, чиї цінності — повагу, відкритість, елегантність та сміливість — я поділяю", — говорить Бенджамін.

Клементін чи Клементайн?

"Французи звуть мене Клементін, британці — Клементайн. Це французьке прізвище, проте я британець, тому вимовляю своє прізвище як "Клементайн". Тож Клементайн, sorry".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.