До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкраща роль другого плану: парфуми, що допомагають акторам вживатися в ролі

Спеціально створені парфумерні композиції допомагають зіркам кіно вживатися в найскладніші ролі

Якби Американська кіноакадемія вручала "Оскари" за аромати, британська парфумерка з індійським корінням АззіГлассер була б володаркою безлічі статуеток. Вона "вдягає" в аромати зірок кіноекрану, її мистецтво – беззвучне та невидиме: замість шовку, мережива й органзиАззі працює з парфумерною сировиною та створює композиції, які допомагають акторам вживатися в роль.

Реклама

У професійному портфоліо Глассер немає парфумів-бестселерів, а її роботи не зустріти в beauty-мережах. Проте номером її телефону діляться зірки шоубізнесу, від Джонні Деппа до Тіма Бертона.

Для фентезі-фільму "Аліса в Дивокраї" Тіма Бертона вона вивчала роль химерного й ексцентричного Капелюшника, якого грав Джонні Депп: "Усі його сцени крутилися навколо чаювання". І створила аромат, у якому вгадувалися ноти чаю і печива. "Він автоматично викликав усмішку", — каже Аззі та подає мені блоттер, який щойно занурила в брунатну склянку з написом Madhatter і довгим цифровим кодом. Так Глассер маркує свої творіння – у лондонській студії парфумерки їх сотні.

Я миттєво відчуваю запах здобного печива щойно з духовки, гарячого чаю з молоком і цукром – ідилічний полудень у старій добрій Англії, якби в ароматі водночас не вловлювалося чогось провокаційного та тривожного.

На жаль, авторка ховає його в архіві – навряд він колись буде відтворений у вигляді свічки чи інтер’єрних парфумів. "Це художні аромати. Вони ніколи не надходять у продаж. Їх носить тільки той або та, для кого ми їх створювали, – і тільки для певної ролі", – зазначає майстриня.

Запах королів

"Аромат – це дуже потужний, навіть маніпулятивний інструмент, – каже Аззі. – Як і костюм, він має бути автентичним, пасувати людині й обставинам. За допомогою нюху ви впливаєте на власний мозок, а також на сприйняття інших. Парфуми допомагають акторові збагатити роль".

Глассер починає роботу з ретельного вивчення сценарію, годинами обговорює кожну деталь і емоції зі знімальною командою та режисером. "Не все, що я роблю, добре пахне", – визнає вона. В історичній драмі "Підбурювачка" 2023 року про короля Генріха VIII, якого зіграв Джуд Лоу, парфумерці довелося навідатися до Лондона середини XVI століття. Вона створила понад десяток різних ароматів, щоб передати темну атмосферу довкола монарха. Аромат мав відбивати його хвороби (той страждав на депресію та діабет і помер від виразки на нозі) – і водночас представляти його могутнім правителем. "Лише один із інгредієнтів мого парфуму пахнув приємно; решту я б описала як запах гнилі".

Джуд Лоу і Алісія Вікандер у фільмі "Підбурювачка" (Firebrand), 2023

На знімальному майданчику Лоу врешті з’явився в п’яти різних ароматах, які для нього розробила Аззі: "Сказав мені, що спрацювали неймовірно".

До того була робота над серіалом "Молодий Папа". Я навіть уявити не можу, яким був аромат для ролі ексцентричного понтифіка. Висуваю гіпотезу: "Секс у церкві?" Парфумерка сміється: "Я використала ветивер, свіжо-землисту ноту класичного одеколону. Та оскільки йшлося про Папу Римського, працювала з баченням розкоші та влади. Мета полягала в тому, щоб поєднати історію та автентичність з інтелектом, зухвалістю і харизмою героя, – пояснює Глассер, – тому я додала темну смолу, дуже сексуальний інгредієнт".

Іноді вона звертається до свідків подій або сучасників героїв фільмів. Аромат принцеси Маргарет у третьому сезоні серіалу "Корона", яку зіграла ГеленаБонем Картер, допоміг створити син принцеси, другий граф Сноудон. "Ми отримали повне і правдиве уявлення про те, якою вона була", — розповідає парфумерка. Глассер використала не лише автентичні парфуми Маргарет, а й ноти тютюну і алкоголю.

ГеленаБонем Картер в ролі принцеси Маргарет в серіалі "Корона"

Від Голлівуда до Бродвея

Питаю, чи є різниця між парфумами для кіно та театру. "Ні: в обох випадках треба зосереджуватися на сценарії, ролях і емоціях. Єдина відмінність у тому, що у фільмі парфуми використовуються лише допоки не знято сцену, а в театрі багато разів. Тому я маю подбати, щоб актор мав достатній запас парфумів і вони не закінчилися просто в розпал сезону".

Авторка книги "Запахи та чуттєвість" Кетрін Максвелл дослідила, що Оскар Вайлд використовував силу запахів ще під час виконання "Саломеї" 1891 року. Він хотів, щоб "в оркестровій ямі стояли ємності з гарячим вугіллям з ароматами, пара від яких час від часу піднімалася і частково закривала сцену, наче хмара. Новий аромат для кожної емоції". Ада Леверсон, британська журналістка, яка дружила з драматургом і поетом, так описувала прем’єруп’єси "Як важливо бути серйозним" у 1895 році: "Майже всі дами нанесли на свої гофровані рукави аромати лілій".

Життєві ролі

Якщо запах допомагає акторам увійти в певну роль, чи може він працювати й поза камерою? "Безсумнівно", — відповідає АззіГлассер. На замовлення приватних клієнтів, серед яких Джонні Депп та Сінді Кроуфорд, вона створює парфуми, яких немає більше ні в кого і які неможливо купити. "Це наче друга шкіра, ваш підпис, спадок, який ви залишаєте по собі".

Творчий процес парфумерка описує як психотерапію, під час якої знайомиться з людиною і намагається зрозуміти, якою вона бачить себе та якою хоче, щоб бачили її. "У кожного з нас два обличчя. Роль, яку демонструємо світу, та внутрішня особистість, яку показуємо лише тим, кого підпускаємо до свого тіла. Моє завдання — поєднати їх".

За словами Глассер, окрім унікального парфуму працює так званий парфумерний гардероб – кілька ароматів, які можна носити відповідно до настрою чи нагоди. Вісім років тому вона випустила колекцію ThePerfumer'sStorybyAzzi. "Кожен аромат відкриває новий світ, яким ви можете керувати самі: здаватися розумнішими, впевненішими, сміливішими або просто підкреслювати своє ефектне "я"".

Якщо ви досі не знайшли свій аромат, то парфумерний гардероб, зібраний з кількох флаконів, — ідеальний спосіб грати багато ролей у реальному світі.

Текст: СіндіКерберова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.