До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Цар Мідас: інтерв'ю з майстром-парфумером Франсісом Куркджаном

Майстер-парфумер Dior Франсіс Куркджан перетворив легендарний аромат J'Adore на золото

Реклама

Є правило в нових стосунках: ніколи не згадувати про колишніх. У випадку з Франсісом Куркджаном, якого призначили майстром-парфумером Dior рік тому, неможливо не згадати його попередні роботи. Це він винайшов культові парфуми Baccarat Rouge 540 і здобув славу завдяки сміливим експериментам: під власним брендом Maison Francis Kurkdjian випускав парфумовані сірники, мильні бульбашки, ополіскувачі для білизни, свічки й ароматизований папір.

Франсіс Куркджан

Парфумер із вірменським корінням, 54-річний Куркджан — один із найтитулованіших "носів" сучасності. Серед його відзнак — орден Почесного легіону та членство в Комітеті Кольбера, асоціації, яка пропагує французьку розкіш і art de vivre — мистецтво жити.

Щойно він доєднався до Dior, світ затамував подих в очікуванні нових творінь. Першим завданням на новій посаді стала робота над "стовпом" Dior — ароматом J'adore. Новий J'adore L'Or представляють у травні 2023 року Каннах, і золотий блиск новітнього флакону в сьюті Dior в готелі Majestic затьмарює сяяння сонця, що заливає набережну Круазетт.


J'Adore L'Or Essence de Parfum, Dior

Я питаю Франсіса, чи не було це схоже на доручення переписати Екзюпері або "Мону Лізу", — адже J'Adore вже майже чверть сторіччя належить до найпопулярніших парфумів світу та є невід'ємною частиною французької культурної спадщини. Франсіс сміється — мовляв, нічого особливого, просто робота. Недовірливо округлюю очі, і він пояснює: "Давайте пригадаємо жакет "Бар", культову модель Дому з 1947 року, — всі дизайнери Dior, включно з Марією Грацією К’юрі, представляли власне бачення цього силуету, більш або менш буквальне. Коли працюєш із великим Домом на кшталт Dior, доводиться переосмислювати його головні коди. Тому так, це певною мірою вправа".

"Жодного трепету, жодного стресу?" — про всяк випадок переконуюсь я. Куркджан ледь не знизує плечима: "Я 30 років у професії. У житті є набагато стресовіші речі".

L'Or у перекладі з французької — "золото". У пошуках нової алхімічної формули Куркджан дізнався: щоб отримати чисте золото вищої проби, його потрібно нагріти — тоді зайві домішки випаруються. Так народилася концепція самого парфуму, звідки зник зайвий ольфакторний шум, та його флакону, ковпачок якого більше не стискає горлечко, а вільно струменить розплавленим металом.


J'Adore L'Or Essence de Parfum, Dior

На прикладі живопису парфумер пояснює, що треба було зробити парфум сучасним, проте залишити позачасовим: "Це наче букет, що складений в техніці пуантилізму, перезібрати в стилі контемпорарі арт". Наче на підтвердження його слів на низькому мармуровому столику стоять два букети: один — святковий, з півоній та гортензій, інший — лаконічний, із садового жовтцю та польових ромашок.

У роботі, каже Куркджан, як у фігурному катанні, — дві складові: техніка та артистизм. Техніка – це про стійкість і гарну позачасову конструкцію аромату. Артистизм — про емоції, які він викликає. "Не можна носити флакон, як намисто, щоб хизуватися, — говорить він. — Найкращий комплімент парфуму — це коли хтось — водій таксі, касир у супермаркеті або ваш друг — каже, що ви пахнете неймовірно".

Наприкінці розмови він, стрункий, дуже красивий, впевнений, зауважує: "Мені кілька років до пенсії. Я пройшов свій шлях. Я робив блокбастери. Я надзвичайно щасливий парфумер. Я роблю свою справу, тому що хочу, а не тому що повинен. Колись у 1960-х Марія Каллас, яка вдихнула нове життя в стару техніку бельканто, дала велике інтерв’ю на французькому телебаченні. Тоді вона сказала: "Моя місія — служити своєму мистецтву". Це і моя місія також".

Франсіс Куркджан

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.