До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Повернути обличчя: лікарка Владлена Аверіна – про лікування бойових травм жінок

Відома українська лікарка-дерматовенерологиня Владлена Аверіна започаткувала благодійну ініціативу: надання безплатного лікування бойових травм у власній клініці.

Вибухові осколкові поранення, різані та зчесані рани, забиття (рани від падіння) – сьогодні ці травми перетворилися на щоденну реальність. Нині з ними працюють не лише травматологи й хірурги, а й косметологи та дерматологи, бо після таких травм можуть утворюватися рубці й ущільнюватися тканини.

Реклама

Засновниця Averina Clinic лікарка-дерматовенерологиня, косметологиня Владлена Аверіна – давня експертка vogue.ua. Вона консультувала нас із приводу того, що краще: чищення шкіри чи пілінг, розповідала про транексамову кислоту, застерігала, яких процедур варто уникати влітку. Сьогодні Владлена Аверіна власним коштом допомагає жінкам, обличчя яких постраждали від опіків та травматичних осколкових поранень шкіри.

У клініці надають послуги з лазерного й радіохвильового лікування, плазмотерапії. Це безстрокова акція Averina Clinic. На власному апараті Aslepion MCL 31 (німецький лазер) проводять стільки процедур, скільки потрібно пацієнтові для відновлення. Наявні запаси препаратів для ін’єкцій поки що дають змогу лікувати безплатно.

Фото: Fernando Gomez Rozal

Травми, з якими звертаються жінки

Це травматичні осколкові ушкодження та опіки. Найчастіше — обличчя, рідше – відкриті зони тіла: декольте, передпліччя, плечі. У клініці не лікують "свіжі" ушкодження – це компетенція хірургів та комбустіологів (лікарів опікової медицини): в Averina Clinic допомагають пацієнтам з початковими рубцевими змінами.

Методи лікування

Якщо лікар має справу з уламками, то передусім намагається усунути їх зі шкіри. Метод вилучення (механічний, лазерний чи радіохвильовий) вибирають залежно від типу уламків – пластик, метал тощо. Лікарі застосовують також ін’єкційні методи роботи з рубцями.

Нормотрофічні рубці (ті, що містяться на одному рівні зі шкірою) не вважаються косметологічною або естетичною проблемою. До того ж це мета будь-якого лікування рубців. Якщо рубець гіпертрофічний, тобто височіє над поверхнею шкіри, — застосовують лазер.

Фото: Fernando Gomez Rozal

З якими типами опіків звертаються пацієнти?

Опіки можуть бути термічні, хімічні, електричні. У війну – переважно термічні. До того ж страждає не тільки шкіра, а й дихальні шляхи. Перша-друга стадія опіків на шкірі зазвичай минає безслідно; 3–4 стадії можуть залишати рубці, гіпер- або гіпопігментацію

Якими є сучасні методи лікування опіків?

Залежно від типу, площі та глибини ураження опікові методи лікування різняться. Оброблення шкіри, усунення змертвілих зон, спеціальні гелі, сітки, пластини, штучна шкіра, пересадження шкіри – здебільшого цим опікуються хірурги та комбустіологи. Упродовж реабілітаційного періоду в косметологічній клініці застосовують локальне зовнішнє та ін’єкційне введення полінуклеотидів, плазмотерапію, лазерне шліфування тощо.

Фото: Fernando Gomez Rozal

Як діяти до того моменту, поки з’явиться можливість звернутися до лікаря?

Передусім треба зупинити вплив травмувального агента, відразу промити опік під холодною водою 10–15 хвилин та стежити, щоб шкіра не перегрівалася. Треба охолоджувати її час від часу, обробляти розчином антисептика, не відривати одежу з рани самотужки, накласти стерильну серветку, щоб запобігти інфікуванню.

Коли треба звертатися до лікаря-косметолога?

Залежно від ураження – від 2 до 4 тижнів після отримання травми, коли минув гострий період, нема інфікування, рана зашита й триває процес епітелізації або рубцювання.

Якщо неможна звернутися до косметолога, то як доглядати за травмованою шкірою самотужки, щоб потім полегшити роботу лікарю та життя собі?

Промивати розчином антисептика, наносити пом’якшувальні креми та гелі, не зривати передчасно кірочки, берегти від сонячних променів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.