До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чищення чи пілінг: експерти відповідають на найпоширеніші питання

Дилема "чищення чи пілінг" — майже така ж сакральна, як питання "обрізний чи європейський манікюр". Що ж вибрати: чищення чи пілінг? — Відповідають експерти.

Зима — час активних маніпуляцій зі шкірою. Взимку, як ніколи, популярні всілякі пілінги — від домашніх, на основі AHA- і BHA-кислот, до салонних, з вищими концентраціями активних речовин і яскравим ефектом. А що, як чищення все-таки потрібне?

Реклама

Ірина Літус, дерматологиня, співзасновниця Litus Clinic

Пілінгі чищення — найпопулярніші процедури в кабінеті косметолога. Часто на прийомі пацієнти самі просять провести те чи інше, — і здебільшого їм доводиться відмовляти.

Як і будь-яка медична процедура, і чищення, і пілінг мають свої чіткі показання. За допомогою пілінгу ми відлущуємо зроговілі клітини шкіри, можемо стимулювати клітинний поділ, вирівнюємо рельєф і тон шкіри. Пілінг підбирають залежно від глибини впливу: від легкого поверхневого до серйозного глибокого. Залежно від вибраного типу пілінгу ми можемо досягати різних результатів. Наприклад, фруктові кислоти мають відлущувальні та просвітлювальні властивості, саліцилова кислота — протизапальні та себорегулювальні.

Бувають ситуації, коли пілінг застосовувати не рекомендується

Бувають ситуації, коли пілінг застосовувати не рекомендується: наприклад, у разі появи глибоких запальних елементів або закритих комедонів. У першому випадку зайва стимуляція може спровокувати загострення процесу. Таку шкіру спершу треба вилікувати. У другому випадку результативнішим способом буде механічне чищення.

Механічне чищення обличчя рекомендується в разі наявності стійких проти зовнішнього лікування комедонів. Бувають випадки, коли за абсолютно правильно підібраного догляду все одно залишаються поодинокі комедони. Тоді дерматолог може рекомендувати механічне чищення цих висипів раз на 2—3 місяці, але якщо ми говоримо про активне акне з папулами й пустулами, то таку шкіру треба лікувати, а потім, якщо буде така потреба, вдаватися до послуг косметолога і застосовувати механічне чищення.

Іноді, прагнучи досягти інстаграмного glow face, дівчата з майже ідеальною шкірою випрошують чищення, щоб вирівняти тон і додати лиску шкірі. Тут краще впорається пілінг. У будь-якому разі, варто довіряти красу своєї шкіри лікарю, а не замовляти процедури, і тоді результат перевершить усі сподівання.

Андрій Ваганов-Дашков, лікар, дерматокосметолог, експерт з питань ін’єкцій

Перш ніж відповідати, що краще, чищення чи пілінг, важливо розуміти, для чого ми їх робимо. Косметологія зробила крок далеко вперед, і її парадигма дуже змінилася. Чищення сьогодні розглядають як медичну процедуру за показаннями і застосовують у досить рідкісних випадках під час лікування вугрової хвороби в стадії ремісії. Чищення — високотравматична процедура, тому бажано не робити її регулярно й тільки за призначенням дерматолога.

Чищення сьогодні розглядають як медичну процедуру за показаннями

Пілінги тим часом дуже еволюціонували. Раніше вони були мегаагресивними; потім засоби пом’якшилися, проте й коло завдань стало ширшим (усунути гіперкератоз, дрібні зморшки). Сьогодні пілінги вирішують величезний комплекс завдань, включно з омолодженням. Останні наукові відкриття дають косметологам великі можливості: наприклад, дають змогу запустити роботу клітин на рівні молодих клітин (щодо віку). Сучасні підходи в пілінгових системах можна порівняти з ефектом від курсу мезо або біоревіталізації — залежно від цілей і завдань.

Пілінги бувають різні: хімічні, фізичні, механічні. Сьогодні ми більше орієнтуємося на хімічні, які застосовують не одну, а кілька різних кислот для різного впливу на клітини шкіри — не тільки на відлущення, а й ревіталізацію. Ми сьогодні репрограмуємо роботу шкіри в будь-якому її стані. Наприклад, якщо ми працюємо із жирною, схильною до висипів шкірою, ми репрограмуємо роботу сальної залози, нормалізуємо й контролюємо процес.

Пілінг чудово допомагає шкірі у відлущенні, адже вона оновлюється щодня. За деякими даними, домашній пил до 70% складається з відмерлих лусочок шкіри. І поверхневі, і серединно-поверхневі пілінги дають непомітне для оточення лущення, тож пацієнт не вибуває із соціального життя. Згідно з глобальними дослідженнями популярності косметологічних процедур, вони стали вдвічі-втричі популярнішими, ніж ще кілька років тому.

Вони легко вписуються в будь-яку б’юті-рутину і можуть бути частиною інших процедур з максимальним ефектом: наприклад, MesoPeel, коли поверхневий пілінг проводиться в поєднанні з поліревіталізувальними коктейлями.

Замість будь-якого домашнього пілінгу краще віддати перевагу процедурі в кабінеті косметолога

Нині доступний великий асортимент хімічних пілінгів для домашнього догляду. Але з ними треба бути обережними, і замість будь-якого домашнього пілінгу краще віддати перевагу процедурі в кабінеті косметолога, за призначенням. З домашніми пілінгами, досить агресивними, є ризик пересушити шкіру, порушити її захисний бар’єр, отримати небажані подразнення. Якщо все ж хочеться з багатого асортименту пілінгів мати щось вдома, краще, щоб засіб призначив ваш дерматолог або косметолог, а в ідеалі — показав у кабінеті, як правильно користуватися.

Важливо пам’ятати ще таке. Пілінги — здорова альтернатива скрабам. Механічний вплив на шкіру — травматичний, і не варто ним зловживати. Все треба робити за показаннями, станом шкіри і призначенням лікаря.

Владлена Аверіна, лікарка-дерматовенерологиня, косметологиня, засновницяAverina Clinic

Це не взаємозамінні процедури. Часто пілінг (механічний, кислотний, ензимний) входить до процедури чистки як підготовчий етап. Наприклад, перед механічним вилученням комедонів при ручній чи апаратній чистці шкіру необхідно добре очистити, відлущити мертві клітини та відкрити пори – в даному випадку це і є завдання пілінгу.

Ультразвукова чистка також потребує попередньої підготовки шкіри. Є взагалі процедура 2 в 1 – апаратний гідропілінг (HydraFacial), де використовується механічне шліфування, хімічний пілінг та вакуумна чистка.

Якщо є протипоказання до механічної чистки, тоді вибираємо кислотний пілінг або апаратний. Просто сама по собі процедура пілінгу (як монопроцедура), залежно від кислотного складу, допомагає досягти різних ефектів (звуження пір, розгладжування рельєфу, себорегулююча дія, освітлення, протизапальний ефект). Поверхневі пілінги можна проводити у перервах між механічними чистками, курсом (4-6 процедур раз на тиждень) 2 рази на рік.

Також існує легкий лазерний пілінг, де на першому місці – стимуляція обмінних процесів, освіження, покращення кольору шкіри, а потім відлущування та вирівнювання рельєфу. Тому я вважаю, що чистка та пілінг – доповнють, а не виключають один одного.

Чищення й пілінг не взаємно-несумісні процедури

Обидві процедури нерозривно пов’язані, а не взаємно-несумісні, вони доповнюють одна одну. Пілінг може бути ензимним, хімічним, механічним (скрабування). Власне процедура пілінгу (як монопроцедура) залежно від кислотного складу допомагає досягти різних ефектів. Наприклад, у перервах між механічними чищеннями можна й треба робити пілінги курсом (2—6—8 процедур раз на тиждень або на 10 днів).

Олена Скрипникова, лікарка-дерматологиня, головна тренерка ALFA Development

Нині пілінги актуальніші, ніж процедура класичного механічного чищення, оскільки вони менш травматичні, не так агресивно впливають і дають менше побічних наслідків. Звісно, є категорія пацієнтів, яким показане чищення для глибокого очищення шкіри.

Якщо чищення не уникнути, важливо пройти відновлювальний період, щоб усе загоїлося

Чищення має проводитися чітко за показаннями лікаря дерматолога-косметолога. Якщо процедури не уникнути, дуже важливо пройти правильний відновлювальний період, щоб усе загоїлося. Тут на допомогу прийдуть кислоти в компонентному складі домашніх засобів для догляду, які сприятимуть якнайшвидшій регенерації.

Багато косметологів використовують курс пілінгів як альтернативу механічному чищенню шкіри. Чому пілінги кращі? По-перше, у разі регулярного проведення пілінгів (поверхневих або поверхнево-серединних) у пацієнта з’являється можливість відмовитися від механічного чищення. По-друге, після пілінгу шкіра залишається чистою, ви отримуєте профілактику гіперкератозу, шкіра оновлюється правильно.

Я рекомендую хоча б раз на місяць (або на 28 днів) приходити до косметолога на процедуру очищувального пілінгу. Крім очищення, ви отримуєте стимуляцію вироблення колагену, профілактику запалень для жирної й комбінованої шкіри. А ще це прекрасний варіант профілактики себорегуляції та появи нових запальних процесів, що вирішує головне завдання: заспокоїти сальні залози та знизити їхню активність.

Ольга Аншукова, Medical Beauty Lab

Чищення обличчя — обов’язкова процедура догляду за шкірою обличчя будь-якого типу. Спершу косметолог знайомиться зі шкірою пацієнта, визначає проблеми, а потім призначає процедури.

За певних станів шкіри обличчя, особливо в разі гіперпігментації, розширених пор, постакне та вікових змін, лікар використовує курси кислотних пілінгів за індивідуальними протоколами. Після процедури лікар-косметолог дає обов’язкові рекомендації та призначає засоби для дальшого догляду.

Протипоказань до чищення і пілінгів небагато, але вони поширені: чутлива шкіра, гострі шкірні захворювання, алергія.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.