До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шкіра, у якій я живу: дещо про карантинний догляд

Підсилені заходи карантину даються взнаки на стані шкіри: вдома допікає сухе повітря й нестача кисню; на вулиці — маска. Експерти з догляду розповідають, яких заходів уживати, щоб "не втратити обличчя". Серед важливих порад: усунути алкоголь, носити найм’якші маски з можливих, перейти на засоби для чутливої ​​шкіри, пити воду й зберігати спокій.

Фото: архів Vogue
Олена Гавеля

Олена Гавеля, skincare-експертка, тренінг-менеджерка Givenchy каже: "Брак руху, фізичних навантажень і прогулянок на свіжому повітрі призводить до недостатнього насичення крові й клітин (шкіри зокрема) киснем. Це відбивається на кольорі обличчя й стані шкіри. Вона тьмяніє, має млявий вигляд, мікрорельєф стає нерівним, а запалення й подразнення заживають довше. У цьому разі варто звернути увагу на пілінги / маски з фруктовими кислотами. Вони допоможуть відлущити клітини рогового шару й "дати дорогу" новій зміні кератиноцитів епідермісу, подарувавши обличчю здорового сяйва й зволоження".

Реклама
Маска з АНА-кислотами L'Intemporel Global Youth Beautifying Mask, Givenchy

"Якщо до того ж раціон не багатий на вітаміни (С, А, Е, групи В), стінки капілярів стають крихкими, синтез колагену сповільнюється — все це призводить до збільшення прояву зморщок, втрати пружності шкіри. У цьому разі налягаємо на свіжі овочі й фрукти, збагачуємо раціон білком і цільнозерновими, зміщуємо фокус уваги на засоби з догляду з антиоксидантами й вітамінами".

Удосконалювальний крем-спрей для усунення ознак утоми L'intemporel Blossom, Givenchy

"Можливо, дехто, одягнувши піжаму або домашній костюм, перестає лічити дні й ночі, і геть-чисто забуває про регулярність догляду за шкірою: очищення, нанесення сироваток, кремів, масок і невеликого масажу обличчя. У цій ситуації заводимо будильник на одну й ту саму годину щодня, і повторюємо щоденні процедури з догляду за шкірою, балуючи себе після цього чимось приємним. Прості речі рятують.

Багато з нас через звичку, наявність вільного часу або ж робочі обов’язки постійно перебуває за комп’ютером чи з мобільним телефоном у руках і піддає шкіру впливу синього світла, вплив якого на шкіру прирівнюється до агресивного й руйнівного впливу вільних радикалів. Порятунок у цьому разі — засіб із захисними фільтрами: наприклад, тональний засіб Teint Couture City Balm".

Teint Couture City Balm, Givenchy
Юлія Гагаріна

Юлія Гагаріна, хімік, технолог, розробниця косметичних засобів, говорить, що в разі сухості треба використовувати речовини, які глобально відновлюють діри в захисному шарі шкіри, які "вимиваються" мийними. До таких SOS-компонентів належать:

* Похідні холестерину (він дуже потрібен шкірі): Cholesteryl Behenyl Octyldodecyl Lauroyl Glutamate, Cholesteryl Oleyl Carbonate та інші штуки, які починаються з Cholesteryl;

* Цераміди та їхні похідні: Ceramid (можуть бути різні цифри й букви в кінці), Phytosteryl / Behenyl / Octyldodecyl Lauroyl Glutamate;

* Виділені з рослинної олії воски, які містять церамідоподібні компоненти (найпопулярніший — з оливкової олії, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables, але можуть бути й з інших олій).

Всі ці компоненти варто шукати в складі як помад, бальзамів, так і засобів для обличчя.

Фото: архів Vogue
Тійна Орасмяе-Медер

"Шкіра подразнюється з двох причин: механічне тертя й затримка теплого повітря між маскою й обличчям, від якого страждає гідроліпідний бар’єр, — каже Тійна Орасмяе-Медер, лікар-дерматокосметолог, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science. — Важливо захищати шкіру й вибирати найм’якші маски з можливих. До таких не належать серйозні медичні маски, які раніше носили вірусологи, і будівельні маски. Намагайтеся наносити під маску комфортні креми — живильні, заспокійливі. Прийшовши додому, треба зняти маску, добре вмитися і нанести крем знову. Щось ефективніше порадити важко; залишається сподіватися, що не розвиватимуться дерматози, які доведеться лікувати серйознішими методами".

Фото: архів Vogue
Олена Снігур

Олена Снігур, косметолог, дерматолог, сертифікована тренерка Institut Esthederm каже, що постійно перебувати в масці небезпечно: "Під час дихання на масці можуть осідати й розмножуватися патогенні мікроорганізми. Парниковий ефект під маскою призводить до того, що шкіра пітніє, розширюються пори, а це додаткові сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів. Унаслідок згодом можуть з’явитися запалення й комедони".

До вибору масок Олена радить підходити відповідально, позаяк матеріал, з якого вони виготовлені, може виявитися небезпечним. "Медичні одноразові маски гіпоалергенні, але не варто забувати міняти їх кожні 2 години, в іншому разі вони втрачають свою захисну функцію, — нагадує лікарка. — Те саме стосується багаторазових масок, інакше ефект від них може виявитися зворотнім". Тому багаторазових масок треба мати кілька. Використану важливо випрати, висушити й продезінфікувати праскою або відпарювачем.

"Маски, які щільно прилягають до обличчя, можуть стати причиною простого контактного дерматиту, — каже Олена, — а якщо матеріал синтетичний, то й алергічного. Якщо під час виробництва маска оброблялася хімічними речовинами, то на них також можлива алергія. Не варто вибирати маски з написами: хімічні компоненти в складі фарби можуть проникнути в дихальні шляхи й сенсибілізувати організм".

Олена радить перед тим, як надіти маску, вимити руки, обличчя й не торкатися його руками. Не варто протирати обличчя антисептиками, оскільки це спровокує виділення себуму й разом з патогенною флорою вб’є й корисну сопрофітну.

"Якщо у вас з’явилися симптоми контактного дерматиту: відчуття жару в місці прилягання маски, потертості й подразнення, скористайтеся кремом із заспокійливими компонентами й наносьте його щоразу перед носінням маски (проконсультуйтеся з дерматологом онлайн. — Прим. ред.). Якщо з’явилися запалення, використовуйте засоби із саліциловою кислотою: вони регулюють виділення себуму й мають бактерицидний вплив. Якщо ви відчули жар, свербіж на обличчі, з’явилася набряклість і червоні плями, потрібно припинити використання цієї маски й вибрати одноразову, вжити антигістамінний препарат і нанести крем з гідрокортизоном. Це знизить симптоми алергічної реакції". У будь-якому разі консультація дерматолога не завадить.

Фото: архів Vogue
Андрій Ваганов-Дашков

Спеціаліст з ін’єкцій, лікар-дерматолог Андрій Ваганов-Дашков каже, що багато пацієнтів сподіваються врятуватися від сухості за допомогою філерів. І помиляються: філери дають об’єм, а заразом можуть "витягати" воду й зневоднювати. Виняток становлять філери з ревіталізувальними властивостями, наприклад, Fillmed. Але й на них особливо розраховувати не варто. Лікар радить додати в раціон домішки з хондроїтином або глюкозаміном: вони захистять філер від розщеплення гіалуронідазою, яка нерівномірно відриває гіалуронову кислоту для потреб організму. Важливо пити воду — звичайні 2 літри в день — і усунути алкоголь: він провокує набряклість.

Фото: архів Vogue
Тетяна Таран

Skincare-експертка, засновниця Starlit Group Тетяна Таран каже, що якщо шкіра страждає під медичною маскою, треба застосовувати правило НЕО: 'humectants' (зволожувачі — гіалуронова кислота, сечовина й гліцерин), 'emollients' (емоленти для відновлення бар’єрної функції — цераміди, сквалан, лінолева кислота), 'occlusives' (оклюзивні речовини, що запобігають ТЕПВ, — рослинні олії, диметикон і вазелін). Ідеальний засіб для сухої шкіри — той, що містить їх усі. Варто віддати перевагу щільнішим живильним кремам з лінолевою кислотою (Омега 6), скваланом і церамідами, поліфенолами оливи, вітаміном Е. На цей період краще змінити й очищувальний засіб, віддавши перевагу насиченому молочку, хоч як олдскульно це звучить, або очищувальній олії. Поживна формула олії ідеально підійде для сухої й чутливої ​​шкіри, схильної до механічного подразнення від носіння маски — олія містить незамінні ліпіди для відновлення природного захисного бар’єра. І менше чіпайте обличчя руками — не тільки задля загальної безпеки, а й заради турботи про шкіру.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.