До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Маскне, чутливість, сухість: хто винен і що робити

Маскне — новий термін, утворений поєднанням 'mask' і 'acne' — висипання, які виникають від частого й тривалого перебування в масці. Проблеми виникають не тільки в тих, хто страждає на акне: від медичних масок суха шкіра стає сухішою, чутлива — чутливішою, жирна — жирнішою. Vogue.ua поговорив з експертами й з’ясував, як запобігати проблемам і як з ними боротися.

@jpgaultierofficial
Загальні правила

"Найкращий спосіб запобігти подразненню шкіри й дерматиту, — каже лікарка-дерматокосметолог, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця Meder Beauty Science Тійна Орасмяе-Медер, — не носити маску впродовж тривалого часу. Якщо ви не медичний працівник, надягайте її тільки тоді, коли це дійсно потрібно. Не треба надягати маску на прогулянку в парку або навіть на вулиці, на відкритому повітрі. Маска в машині теж не потрібна і може завдати шкоди шкірі".

Реклама

За словами Тійни, якщо людина носить маску 20—30 хвилин, шкоди від неї не буде, але треба пам’ятати ось про що:

1. Маска має бути одноразовою (або свіжовипраною).

2. Бажано уникати щільного прилягання до обличчя. Краще вибирати маски, що фіксуються на переніссі й закривають підборіддя, але залишають простір між шкірою й маскою в інших зонах.

3. Бажано уникати масок з поліетиленовими вставками або виготовлених з поліетилену й поліпропілену (тобто хірургічних і медичних).

@jpgaultierofficial
Ще про маски й здоров’я шкіри

"Нормальна здорова шкіра (яка трапляється так само часто, як єдинороги), — пояснює Тійна, — не має страждати від маски, якщо дотримувати трьох умов: не носити їх занадто довго, використовувати нормальні маски, не ушкоджувати шкіру занадто активною турботою". Лікарка визнає, що сама провела в масці багато часу — в юності працювала в операційній, де іноді обличчя закрите по 12—14 годин. "Це неприємно, але коли маска якісна, а ти знаєш, для чого це робиш, і є можливість маску міняти, то ніякої драми немає", — каже вона. Важливий момент — чистота навколишнього повітря. "Одна річ — працювати в масці в операційній або навіть у косметичному кабінеті, — зазначає Тійна, — а інша — йти вздовж автобану, збираючи на маску й всередину неї мікрочастинки, діоксини та інші радощі життя у великому місті.

Ronald van der Kemp

Нині проблеми зі шкірою пов’язані з комплексом чинників: стрес і страх, що спричинюють підвищення рівня кортизолу; використання неякісних масок з переважанням синтетики, нерідко забруднених або оброблених токсичними речовинами на етапі виготовлення; надмірне використання антисептиків і дезінфекційних засобів для шкіри; невміння носити маску правильно, коли її весь час зміщують, поправляють і чіпають".

Для шкіри, схильної до акне

Важливо пам’ятати про те, що будь-яка агресія ззовні, чи то маска, чи то занадто активний догляд, може спровокувати висипання. Тому головні зусилля, на думку Тійни, мають бути спрямовані на усунення запалень і відновлення бар’єрних властивостей шкіри, а не на відлущування й оновлення. "М’яке очищення, відмова від щільних (важких, оклюзійних засобів) — ось правильна тактика. Важливо також вибирати маску з огляду на особливості матеріалу. І виходити не з того, що „ліпше затримає вірус", а з того, що менше зашкодить шкірі", — пояснює лікарка.

Ronald van der Kemp

Тійна також радить уникати густих щільних засобів на основі вазеліну, мінеральної олії й аналогічних інгредієнтів, оскільки вони підсилюють оклюзію й можуть спричинювати висипання й запалення. Найліпший вибір — дбайливі засоби стосовно мікробіому шкіри, які допоможуть зберегти здоровий баланс мікрофлори.

Крем з пребіотиками Salva-Derm Cream, Meder Beauty Science

"Використовуйте денні креми з легкою текстурою (емульсії або гелі). Якщо у вас акне або розацеа, вибирайте безолійний догляд з протизапальним і заспокійливим ефектом. Екстракти зеленого чаю, центели азійської, календули лікарської, ромашки, червоного винограду, алое вера, водоростей, рослини якон (Polymnia Sonchifolia) — інгредієнти, які допомагають підтримувати здоров’я шкіри", — запевняє Тійна.

Косметолог My Clinic Карина Бородько нагадує про важливість зволоження. "Вітамін F — чудовий зволожувальний компонент, — каже вона, — створює захисну мантію, але не ускладнює догляд". Карина вважає, що відмовлятися від кислот і ретинолу в догляді не варто. Головне, щоб частоту застосування й концентрації призначав лікар з огляду на літо та спеку.

Маска-пілінг з фруктовими кислотами Bubble Mask, Payot

Що стосується нашарування, тут краще уникати поєднання багатьох засобів. Абсолютний максимум — одна-дві сироватки на водній основі й крем, можна із сонцезахисним ефектом. Нарешті, Карина нагадує, що маску треба міняти щодві години й по змозі знімати її, коли людей поблизу немає. "Поліпропіленові волокна в масці створюють парниковий ефект, — каже вона. — Всі випаровування видихуваного повітря створюють вологе середовище, до того ж із зовнішнього середовища потрапляє пил і бактерії. У вологому теплому середовищі під маскою для них найсприятливіша флора, вони починають розвиватися й провокувати висипання на нижній третині обличчя".

Захист від сонця

Увечері й рано вранці немає потреби наносити санскрин, зауважує Карина. Вони потрібні, коли сонце активне й людина перебуває там довше ніж 15 хвилин.

Сонцезахисний флюїд Bariesun100, SPF 50+, Uriage, для шкіри, що не терпить сонця, і шкіри з вітіліго, сонячною кропив’янкою (еритемою), куперозом, а також тих, хто має дуже світлу шкіру, що відразу обгоряє на сонці

Але якщо треба бути цілий день просто неба, то потрібно підготуватися: запастися подушечками, просоченими кислотами, або серветками для очищення, після яких не треба вмивати обличчя, — і щодві години очищати шкіру, а потім заново наносити санскрин, попередньо прогрівши його пальцями — так він ляже тонше й рівномірніше. Після повернення додому треба вмитися й нанести всі свої засоби з догляду. Головне, пам’ятати, що не варто вмиватися більш як двічі на день.

Micellar Facial Cloths, HydroPeptide
Готові рішення

За протоколом догляду краще звертатися до свого косметолога й дотримувати його рекомендацій. Але бренди розробляють універсальні рекомендації, які теж можна брати до уваги. До того ж стан погіршується у всіх типів шкіри, не тільки в тієї, що схильна до акне. "Програми догляду за шкірою дають змогу збалансувати стан шкіри різних типів й усунути недосконалості, — каже Анна Пасічник, представниця марки Novexpert. — Адже комфорт і здоров’я шкіри важливі для загального психологічного стану".

Так, для зневодненої шкіри в Novexpert рекомендують відповідне зволоження: вранці — зволожувальні й заспокійливі засоби, які підтримують баланс мікрофлори шкіри: Velvety Hydro-Biotic Cream або Fluid. Упродовж дня — зволожувальний і тонізувальний спрей з гіалуроновою кислотою Smoothing Toning Mist (докладніше про креми у вигляді спреїв ми розповідаємо тут). Увечері — насичена зволожувальна й живильна маска The Repulp Mask.

Чутливій шкірі потрібне заспокоєння. Вранці — зволожувальні й заспокійливі засоби, які підтримують мікрофлору; упродовж дня — заспокійливий спрей з магнієм Magnesium Mist, увечері — кілька крапель насиченого бустера для живлення й відновлення шкіри Booster Serum with 5 Omegas.

Booster Serum with 5 Omegas, Novexpert

Проблемній шкірі потрібно допомогти усунути запалення. Вранці — очищувальний догляд з комплексом цинку Purifying Fluid або Gel, упродовж дня — балансувальний спрей з комплексом трьох форм цинку Trio-Zinc Mist, увечері — гель для очищення шкіри, який бореться з патогенною мікрофлорою, Clear Skin Foaming Gel.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.