Страви, які зігрівають у холодну зиму
У морозну зиму холоднеча буквально пронизує. Але це не привід збільшувати порції вдвічі або зловживати десертом, – вважає консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько. Зігрівати можуть будь-які страви: сніданок, обід, основна на вечерю, пиріг з хороших інгредієнтів. Головне, не забути про дієві прянощі: куркуму, корицю, кардамон, гострі перці.
Цілком обідній гарнір або заміна супу. Або хороша самостійна вечеря. В овочеве карі сміливо можна додати морепродукти або тофу. На обід можна додати до карі бурий, червоний рис або рис-жасмин.
Складові:
1 морква (½ батата або 2 чашки м'якоті гарбуза)
зелений горошок (можна заморожений)
1 баклажан або цукіні
1 помідор
2-3 зубчики часнику
1 цибулина шалот або ½ солодкої білої головки
жменя стручкової квасолі або кілька пагонів броколі, цвітної капусти
3-4 ст.л. рибного соусу
400 мл кокосового молока
2 ст.л. тайської пасти карі (готової жовтої або зеленої; якщо хочеться, її можна зробити самостійно, але це близько 15 інгредієнтів, які в європейських широтах буває важко знайти)
оливкова або кокосова олія
Приготування:
У каструлі з товстим дном розігріти олію, але не доводити до задимлення. Висипати порізані цибулю і часник. Додати овочі, нарізані невеликими кубиками. Швидко обсмажити овочі, скропити рибним соусом, заправити пастою карі. Перемішати. Влити кокосове молоко. Довести до кипіння, зменшити вогонь. Карі буде готовий через 8-10 хвилин.
Трохи Провансу в холодні вечори. Для рибного супу марсельких рибалок важлива різноманітність: мікс риби на кістках і морепродуктів. І, на мій погляд, ароматні помідори в поєднанні з шафраном. Взимку можна використовувати пасату або консервовані без шкірки у власному соці.
Складові:
оливкова олія
1 цибулина шалот або солодка
1 корінь фенхеля, порізати на шматочки
4 зубчики часнику, розчавити
1 ст. л. порубаної петрушки
1 лавровий лист
1 л води
600 мл води
500 г помідорів, порізати
1/2 ч.л. суміші провансальських трав (порубати на великі шматки чебрець, шавлію, петрушку, розмарин, базилік, естрагон, лавр – хоча б 3 види)
цедра ½ апельсина
1/4 ч.л. насіння фенхелю
3 картоплини, нарізати шматочками
500 г рибного асорті, філе і дрібні на кістки, наприклад барабулька
500 г асорті морепродуктів
щіпка шафрану
морська сіль і мелений чорний перець
Приготування:
Нагріти оливкову олію у великій каструлі. Додати порізану цибулину, фенхель, часник, петрушку, лавровий лист та іншу зелень. Пасерувати 5 хвилин.
Влити воду, помідори, додати цедру і насіння фенхелю, картоплю. Довести до кипіння і томити на невеликому вогні 10 хвилин. Додати рибу, морепродукти, шафран, сіль, перець. Накрити кришкою і готувати 10-15 хвилин, поки риба не стане непрозорою.
Ізраїльська класика сніданку. Насправді, ще й ідеальна вечеря. Багато овочів, повноцінного білка, хороших жирів з оливок. Не забудьте чилі!
Складові:
4 яйця (3-5 шт., залежить від кількості порцій)
1 невелика цибулина шалот або шніт-цибуля
2 великі помідори
1 солодкий перець
оливкова олія + трохи вершкового масла
зелень (шпинат, кейл, петрушка, мангольд, тархун – 2-3 види або все разом)
молодий крихкий сир, наприклад, козяча бринза
оливки
каперси
½ перцю чилі
Приготування:
Нарізати цибулю півкільцями, помідори і перець – дрібними кубиками. У сковороді розтопити вершкове масло в оливковій олії, поставити на середній вогонь. Додати нарізані овочі з насінням чилі, тушити 1 хвилину. Додати овочі і готувати від 2-3 хвилин до 10, чим довше – тим м'якшими і більш схожими на соус вони будуть. Додати сіль, перець, зелень. Разом готувати ще 1-2 хвилини.
На овочі вилити яйця. Акуратно, щоб не зачіпити жовток, піднімати нижній шар, щоб білок зміг затекти всередину овочів. Залишити на середньому вогні до готовності (близько 4-5 хвилин). Тим, хто любить рідкий жовток, готувати без кришки. На фінальному етапі додати оливки без кісточок і каперси. За бажанням, м'який сир.
Рецепт з блогу. Справедливо може називатись Green Kitchen. Всі інгредієнти – цільні, їжа – функціональна, добавки – найздоровіші.
Складові:
1/2 чашки вівсяного борошна (чашка стандартна – 250 мл). Вівсяне борошно можна отримати, якщо подрібнити кашу у блендері до стану порошку
1/3 чашки мигдалевого борошна (до такого ж стану змолоти мигдаль)
2 ст.л. крохмалю
1/2 ч.л. солі
3 ст.л. оливкової, кокосової олії або гхі
3 ст.л. холодної води
Для начинки:
3 яйця
150 г сиру фета
1 ч.л. сухого орегано
щіпка пластівців або порошку чилі
щіпка меленого мускатного горіха
2 ст.л. оливкової олії
2 гілочки зеленої цибулі
1 зубчик часнику
150 г шпинату
сіль і перець
Приготування:
Духовку розігріти до 180°С. У мисці змішати вівсяне, мигдалеве борошно і крохмаль. Приправити сіллю і перцем. Додати олію, холодну воду і ретельно все перемішати. З тіста сформувати кулю, загорнути в харчову плівку і відправити на 30 хвилин в холодильник. Руками або качалкою розкачати для форми діаметром 20 см, з урахуванням невеликого бортика. Викласти в форму, трохи наколоти тісто виделкою в різних місцях і запікати 10 хвилин.
В окремій мисці збити яйця. Додати крихту фети, орегано, чилі, мускатний горіх, приправити сіллю і перцем. На оливковій олії підрум'янити подрібнений часник і цибулю. Додати половину шпинату. Готувати 1-2 хвилини. Змішати з сирною заправкою, додати шпинат і ретельно перемішати. Влити в форму з запеченим тістом. Запікати в духовці близько 30 хвилин. Готовому пирогу дати охолонути.
Дуже простий рецепт. Нейтральний соус взимку сміливо витримає столову ложку кориці, мускатного горіха, міксу перців.
Складові:
500 г індичого фаршу
1 велику кулю моцарели (125 г)
жменю листя розмарину (можна сухий – 1/2 ч.л.)
2-3 зубчики часнику
2 ст.л. лляного або мигдального борошна (можна брати пшеничне, кукурудзяний крохмаль або хлібні крихти)
2 ст.л. вершків або молока (замінюємо водою або альтернативною)
1 велике яйце
сіль і перець
Приготування:
Фарш змішати з дрібно порізаним часником, розмарином, лляним борошном, вершками, сіллю і перцем. Ретельно перемішати. Моцарелу порізати на 10-14 шматочків. У руці сформувати фрикадельки: ретельно обгорнути сир фаршем. Викласти на деко. Запікати при 200°С (я включаю режим гриль, щоб підрум'янити зверху) 10 хвилин без соусу і 10 хвилин з підливою – пасатою або соусом маринара.