До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому я не худну: відповідає лікар-дієтолог, ендокринолог

Починаючи з жовтня за підтримки Orthomol на vogue.ua виходить колонка найвідомішого дієтолога України Наталії Самойленко, де лікарка розповідає, як харчування впливає на стан волосся, шкіри, загальний стан здоров'я та рівень енергії. Продовжуємо цикл матеріалів публікацією про те, що таке енергетичний обмін, за що він відповідає і на які процеси впливає, чому одні люди худнуть повільно, а інші швидко, і чи існує їжа, яка допомагає худнути.

Завдяки чому люди худнуть?

Реклама

Формулу давно доведено. Люди худнуть, коли витрати енергії перевищують споживання. Але я завжди наголошую не на кількості, а на якості. Худі можуть бути "жирними". Орієнтуйтеся на співвідношення відсотка жирової тканини та м'язової маси.

Що може заважати схудненню?

З медичної точки зору причиною можуть бути порушення з боку щитовидної залози, надниркових залоз, гіпоталамо-гіпофізарної системи, гінекології. Щодо способу життя, то це хаотичне харчування з постійними перекушуваннями, мінімальна фізична активність, проблеми зі сном, хронічний стрес. Це нескінченні впадання в обмеження, дієти, голодування, які призводять лише до зривів та подвійного набирання жирової маси тіла. Звісно ж, є й генетична схильність, але з цим теж можна і потрібно працювати за допомогою оптимізації епігенетичного аспекту.

Чому хтось худне швидше (як правило, це чоловіки), а хтось ледь-ледь?

Це еволюційне пристосування та адаптивний механізм. Чоловіки зазвичай мають більший запас м'язової маси, порівняно з жінками. А позаяк для утримання м'язів потрібно більше енергії, ніж для жиру, навіть під час відпочинку, у чоловіків швидше відбувається метаболізм — приблизно на 3-10%. За це чоловіки мають бути вдячними такому гормону, як тестостерон. Але у чоловіків і розподіл жиру інший. Більшість відкладеного надлишкового концентрується всередині черевної порожнини, навколо внутрішніх органів. Це так званий вісцеральний жир, який більш небезпечний щодо ризиків серцево-судинних захворювань.

Важливу роль у жіночому здоров'ї відіграє інший статевий гормон — естроген, який готує організм до вагітності, виношування, пологів — доволі енерговитратних процесів. Для підстрахування цей підшкірний жир, локалізується внизу живота, на стегнах, у так званих важкодоступних депо, які важко спалювати.

Фахівці з розладів харчової поведінки кажуть, що зайва вага обіцяє людині певні вторинні вигоди. Що ви думаєте про це?

Моя робота безпосередньо пов'язана з вирішенням проблеми зайвої ваги, і я можу точно сказати, що саме цей тонкий взаємозв'язок і цілісність між "внутрішнім" і "зовнішнім", точніше їхнє розбалансування, часто стає або відправною точкою до набирання, або останньою перешкодою на шляху до досягнення здорового та стрункого тіла.

Буває, що людина дотримується всіх рекомендацій щодо харчування, фізично активна, а кілограми або дуже повільно зникають, або немає результату. Звісно, як лікар, я починаю копати у бік метаболічних порушень, дефіцитних станів, причин з боку органів та систем. Але якщо і при відновленні регуляції людина не худне, я завжди перепитую про її психологічний стан, чи не впливає емоційність на вибір продуктів на тарілці, чи є схильність до заїдання або покарання себе у вигляді тих чи інших продуктів.

Я не фахівець із розладів харчової поведінки, але з професійного досвіду можу точно сказати, що якщо людина бореться з собою, з їжею — це замкнене коло. Їжа — найдоступніший і найшвидший спосіб заповнити внутрішню порожнечу, вільний час.

Часто людям зручно ховатись за зайвими кілограмами, це правда. Плюс — увага з боку оточення, мінус — вимоги, бо мені важко. Але тут людина має бути готовою змінюватися, не перекладати відповідальність на інших, розпочати цей шлях із прийняття себе в такому тілі, поступово працюючи над його поліпшенням.

Що таке енергетичний обмін в організмі? Які механізми у ньому задіяні?

Усі живі організми забезпечують себе енергією для зростання, розмноження, підтримання структури та реагування на зовнішні зміни. Метаболізм – це сукупність хімічних реакцій, внаслідок яких утворюється енергія, необхідна для клітинних процесів. Транспортування, синтез, розпад сполук та молекул потребують використання енергії.

Анаболічний шлях — синтез молекул, що потребує енергії для здійснення. Катаболічний — розпад, при якому енергія вивільняється. Кожен етап реакції супроводжується каталізатором, яким стає певний фермент. Поясню практично. Всі ми знайомі з такою молекулою, як глюкоза. Так ось, під час її розпаду (катаболізм) виробляється енергія у вигляді АТФ для виконання клітинами різних функцій та завдань.

Але не лише вуглеводи — це енергія, як багато хто вважає. Окислення жирних кислот (розпад жиру) чи амінокислот (білка) теж сприяє отриманню енергії.

Фото: Getty

Довідка Orthomol

Навіть уві сні організм продовжує споживати енергію. Достатня кількість нутрієнтів — важлива умова якісного життя людини та правильної роботи внутрішніх органів. Енергія виробляється в процесі обміну речовин, і якщо він порушується — порушується й життєдіяльність. Під удар потрапляє синтез корисних для людини білків, жирів та вуглеводів. Щоб цього не сталося, організму потрібна нутритивна підтримка ззовні.

Orthomol Aurinor — німецький вітамінно-мінеральний комплекс, створений для поліпшення метаболізму й енергетичного обміну в організмі. Правильний енергетичний обмін створює сприятливі умови для життя та розвитку — ось чому прийом Orthomol Aurinor необхідний кожному, хто піклується про себе.

Orthomol Aurinor добре приймати при високих фізичних та розумових навантаженнях; в осінньо-зимовий період, коли природно сповільнюється метаболізм; при стресі, надмірній вазі, синдромі хронічної втоми; при високому артеріальному тиску та серцевій недостатності; при цукровому діабеті, що спричиняє дистрофію м'язової маси. Комплекс допомагає активізувати метаболізм у природний спосіб – не за рахунок медикаментів, а завдяки дії цінних нутрієнтів.

За що відповідає енергетичний обмін і як забезпечує процес постачання необхідних компонентів у всі необхідні місця в організмі?

Білки, жири, вуглеводи — це основні складові харчових продуктів, які ми вживаємо, і є молекулами-паливом для організму. Перетравлювання (розщеплення складних молекул на прості) у шлунково-кишковому тракті й подальше всмоктування (надходження у кровотік) кінцевих продуктів дають можливість клітинам використовувати потенційну хімічну енергію для корисної роботи.

Фото: Getty

На що і як впливає енергетичний обмін?

Незалежно від ваги, у кожному з нас день у день відбуваються тисячі біохімічних реакцій, які наповнюють нас енергією для процесів дихання, пересування, серцебиття, поглинання їжі, виведення непотрібних продуктів тощо.

Це та константа, яку не змінити. Але ми відрізняємося в тому, скільки енергії нам потрібно для підтримки стабільного стану, і тим, з якою швидкістю відбувається обмін.

Енергетичний обмін — це не лише оптимізація процесів життєдіяльності, але й підтримання балансу — гомеостазу та рівноваги всіх динамічних змін завдяки налагодженій роботі системи синтезу та розпаду.

Чи є їжа, яка допомагає худнути?

На жаль, для тих, хто шукає чарівну таблетку-продукт, який допоможе схуднути швидко і назавжди, не існує. Є їжа, яка робить нас здоровішими. Є їжа, яка нас повільно вбиває. Варто звертати увагу не на кількість калорій, а на те, чим наповнюєте тарілку: наскільки це цінно, повноцінно, різноманітно. А худнути ще допомагають дві важливі речі — баланс та міра.

Чи існує їжа із негативною калорійністю? (Та, на перетравлення якої витрачається більше енергії, ніж калорій, що в ній містяться)?

Ні, це міф. Не діліть калорійність на негативну й позитивну, їжу на погану й хорошу. Навчіться дружити з їжею, не робіть із неї культу, але розвивайте в собі культуру харчування.

Довідка Orthomol

Навіть повністю збалансоване харчування не дозволяє наситити організм усіма корисними речовинами для оптимізації метаболізму. Ось чому прийом Orthomol Aurinor показаний і для загального поліпшення стану, і комплексної терапії багатьох хвороб, пов'язаних із порушенням обміну речовин. Вітамінний комплекс Orthomol Aurinor — це поштовх ззовні для активізації метаболізму.

Orthomol Aurinor

Добова порція Orthomol Aurinor містить 1 пакетик із гранулами та 3 капсули. Склад багатий на речовини, життєво необхідні для енергетичного обміну: L-карнітин, лютеїн захищають клітини від окислювального стресу; вітамін В6 покращує роботу нервової системи (в організмі він синтезується у кишківнику). Екстракт гінкго білоба поліпшує стан серця й судин, центральної нервової системи, кровообігу. Вітаміни А, Е, С та цитрусові біофлавоноїди — природні антиоксиданти, необхідні для захисту клітин та підвищення імунітету. Цинк, селен, мідь, магній зміцнюють імунітет та регулюють роботу внутрішніх систем. Інозитол (вітамін В8) зміцнює клітинні мембрани, незамінний для правильної роботи нервової системи і є профілактикою депресій, а також контролює рівень інсуліну та серотоніну. Коензим Q10 бере участь у синтезі АТФ, головного джерела енергії для клітин організму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.