До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як краще: чому силові вправи ефективніші за кардіо

Щоб скинути вагу, доведеться виконувати силові вправи. Персональний тренер пояснює чому.

В чем польза силовых нагрузок (фото).Photo: © Dusan Reljin, Ana Tovar

У кожної людини є обставини й потреби, коли потрібно скинути вагу, і стандартні відповіді на подібний запит часто не працюють. Але ми можемо дати пораду: надавайте увагу силовим вправам, навіть коли хочете схуднути. "Якщо впродовж певного часу ми маємо надавати час силовим або кардіонавантаженням, то я б вибрав силові вправи, хоча все одно краще поєднувати обидва типи навантажень. І якщо маєте час, я завжди рекомендую присвячувати більшу його частину силовим тренуванням, — каже Хуан Руїс Лопес, директор центру, названого його ім’ям. — Я віддаю перевагу силовим тренуванням, а не заняттям аеробікою. Думаю, що силові тренування набагато ефективніші, коли йдеться про естетичні цілі й результати щодо здоров’я".

Реклама

Тож якщо ваша поточна спортивна рутина охоплює тривалі кардіонавантаження й усього кілька хвилин силових вправ, то Лопес радить змінити підхід рівно навпаки або навіть збільшити час силових навантажень. Лопес говорить про переваги силових вправ і в тому разі, коли мета тренувань — знизити вагу: "Силові тренування збільшують м’язову масу, а м’язова маса пришвидшує обмін речовин. Якщо метаболізм буде швидшим, то й жир спалюватиметься ефективніше". Крім естетичного складника, експерт підкреслює переваги для здоров’я: "Збільшення м’язової маси безпосередньо пов’язано з підвищенням якості й тривалості життя. Коли ми виростаємо, то деякі з наших проблем виникають через брак сили, а не опору. Крім того, силові навантаження рекомендовані жінкам для профілактики остеопорозу".

Зрозуміло, що після сидячого способу життя, кардіотренування дадуть свої плоди, оскільки накопичений запас сам сприятиме гарному результату. Але з підвищенням фізичної активності, варто починати надавати час силовим тренуванням. Важливо: силові вправи — це вправи, у яких опір використовується для скорочення м’язів, тому до чудових класичних силових навантажень належать присідання, махи, згинання й розгинання рук в упорі, лежачи на підлозі, та планка. Цей тип вправ не має обов’язково охоплювати використання гир і гантелей, але Лопес нагадує, що коли силові навантаження стають рутиною, то додаткову вагу варто додати для збільшення інтенсивності. І тут є ще один важливий нюанс: спортивну рутину потрібно міняти кожні три-чотири тижні для досягнення ліпших результатів. "Якщо й далі робити одне й те ж, то тіло звикне до повторюваного стимулу й не показуватиме нових результатів. Коли ми вперше виконуємо певні вправи, спочатку вони потребують великих зусиль, але поступово нам стає легше". У такий спосіб виходить, що все ж потрібно придивитися до переваг силових тренувань для підтримки здоров’я та схуднення.

Текст: Ana Morales

За матеріалами vogue.es

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.