До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На світлу сторону: все про безпечний загар

Засмага безпечною не буває, і цьому є нові підтвердження. Меланома, найнебезпечніший вид раку шкіри, стрімко помолодшала.

Ошелешливий факт: з 1980-х років число випадків діагностування меланоми подвоїлося. "Ми точно знаємо, що хворобу викликають ультрафіолетові промені, – і можемо контролювати вплив сонця, – розповідає Елізабет Хейл, нью-йоркський дерматолог і старший віце-президент Фонду раку шкіри. – Проте за останні 30 років рак шкіри діагностували частіше, ніж будь-який інший".

Реклама

Раніше меланома майже не зустрічалася у 20- і 30-річних. "Ми думали, що це хвороба літніх людей", – каже Хейл. Сьогодні ситуація змінюється: у молодих жінок виявляють меланому, а плоскоклітинну карциному (менш агресивна, але небезпечна форма раку шкіри) зустрічаємо все частіше. Меланома – в трійці онкологічних діагнозів, які ставлять жінкам до 49 років.

Вчені вважають, що в цьому винні солярії, мода на які прийшла в 1980-і. Користування солярієм у віці до 35 років може збільшити ризик розвитку меланоми більш ніж на 50%. Але про це мало хто думає в юності. "Відомо, що солярії викликають меланому: їх ультрафіолетове випромінювання в 12 разів сильніше сонячного, – пояснює Стівен К. Вонг, хірург-дерматолог в Баскін-Рідж, Нью-Джерсі. – Викликані ним мутації проявляються через десятиліття. Тому зараз ми спостерігаємо епідемію раку шкіри у молодих жінок". Сьогодні в багатьох країнах користуватися солярієм неповнолітнім заборонено законом.

Фото: Irving Penn, обкладинка Vogue France липень-серпень 1952

Ще один фактор ризику – перенесені сонячні опіки. Пошкодження клітин шкіри, викликані сонцем, не зникають безслідно. За даними Американської академії дерматології, досить п'ять разів серйозно обгоріти в віці від 15 до 20 років – і ризик розвитку меланоми збільшиться на 80%. Незважаючи на велику кількість інформації про шкоду ультрафіолету, люди продовжують обгорати на сонці. В умовах глобального потепління це особливо тривожно.

<b>меланома</b>

Меланому досить легко діагностувати. Чим раніше це станеться, тим вищі шанси вилікуватися. У книзі "Що приховує шкіра" німецького дерматолога Йаеля Адлера наведені дані про те, що у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн в 2003-2004 роках робили скринінг з метою виявлення раку шкіри за участю 370 тис. громадян. Діагностували набагато більше випадків захворювання на меланому, ніж зазвичай, але в такій ранній стадії, що за результатами лікування знизили захворюваність удвічі. Тому щорічний візит до дерматолога, особливо після закінчення відпустки у теплих країнах, – правило виживання.

І нарешті, хороші новини. Сонцезахисний крем може знизити ризик розвитку меланоми на 50%. Головне – користуватися ним, як зубною пастою: щодня, без поправок на поспіх або дискомфорт. І тоді через десять років ситуація може глобально змінитися.

Текст: Елізабет Сігель

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.