До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Want to live forever: секрети довголіття від генетика Олександра Коляди

Вчений-генетик, спікер TED Олександр Коляда розповідає про те, що потрібно знати, щоб жити довго і щасливо.

Олександр Коляда

Якщо раніше було прийнято вважати, що на старіння впливають в основному гени, то сьогодні вчені переглянули точку зору. Сьогодні вважається, що у відповіді за здоров'я і тривалість життя: чинники навколишнього середовища – на 20%, медична підтримка – на 15%, генетика – на 15%. Решта 50% – це спосіб життя. Таким чином, відповідальність за здоров'я і зовнішність багато в чому лежить на самій людині.

Реклама
Омолодження не існує

Омолодження – це міф, – пояснює Коляда. – У людини немає механізмів, які могли б постійно повертати клітини до більш молодого стану. Це погана новина. Хороша – є способи уповільнити старіння і високотехнологічні підходи до управління віком.

Харчування

За дослідження механізмів аутофагії (відновлення організму на клітинному рівні) в 2016 році японські вчені були удостоєні Нобелівської премії. Один з тригерів, які запускають аутофагію, – обмеження раціону. Працює интервальное голодування 16:8, коли їсти можна тільки протягом восьми годин на добу.

Що треба включити в меню:

1. Зелені листяні овочі і молода капуста

2. Фрукти і ягоди

3. Птах

4. Червона і біла квасоля

5. Цільнозерновий хліб

6. Горіхи

7. Риба

8. Вино

9. Оливкова олія

10. Інші овочі

Що треба виключити:

1. Маргарин і вершкове масло

2. Червоне м'ясо

3. Смажені продукти

4. Жовтий сир

5. Солодощі

Алкоголь краще виключити – не існує причин, за якими варто було б включати його в раціон.

Спорт

Згідно з дослідженнями, насамперед продовжує життя не стільки спорт з його виснажливими, позамежними фізичними навантаженнями, а фізична активність. Найкращі для здоров'я – великий теніс, бадмінтон, футбол. Далі йдуть їзда на велосипеді і плавання.

Сон

Нормальний, фізіологічний сон для дорослої людини – приблизно 8 годин на день. 6 – занадто мало, 10 – занадто багато. І те, і інше некорисно. Важливо також стежити за тим, щоб не перенапружувати нервову систему – синє світло гаджетів, які використовуються в другій половині дня і особливо на ніч, руйнівно впливає на організм . Зокрема, пригнічує вироблення гормону сну мелатоніну.

Що ще продовжує життя

Корисні так звані СR-миметики, які імітують клітинний стан недоїдання, а також пребіотики, сенолітікі і генна терапія. Зрозуміло, все це призначає лікар після досліджень. Тому сходити на консультацію до генетика або геронтолога нікому не завадить. Біодобавки Омега-3, Ликопин і Астаксантин теж добре впливають на організм, а з ними – і природні компоненти, які містяться в продуктах харчування: куркумін, женшень, астрагінони, чорний перець. Вітамін D і кофеїн також відносяться до геропротекторів.

Настрій

Приємні емоції і позитивне ставлення до життя – це запорука довголіття. Тому так важливо знаходити способи звільнитися від стресу, будь то медитація, заняття спортом, подорожі або рибалка.

Освоїти принципи ЗСЖ і біохакінга, які допомагають продовжити життя, можна в Школі довголіття. Найближчий курс пройде в серпні в Грузії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.