До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як їзда на велосипеді впливає на наше здоров'я

Велосипед називають ідеальним видом міського транспорту, адже з одного боку він не забруднює навколишнє середовище, а з іншого – підтримує наше здоров'я. Без велосипедних доріжок сьогодні неможливо уявити європейське місто – від Стокгольма і Амстердама до Мілана і Барселони. У Києві велосипедний рух лише набирає обертів. Українці охоче використовують їх для проведення вільного часу, але ще не звикли застосовувати, як засіб пересування на постійній основі. До Міжнародного дня велосипеда, який відзначають 3 червня, vogue.ua розповідає, як катання на велосипеді впливає на наше здоров'я.

Соланж Ноулз і Алан Фергюсон приїхали на власне весілля на велосипедах
Спалювання калорій

Для тих, у кого робота передбачає постійне сидіння, а обідня кава з колегами завжди супроводжується десертом, катання на велосипеді стане найкращим способом підтримувати себе у формі. За час 30-хвилинної велопрогулянки в середньому темпі (10-15 км/год) згорає 200 калорій. На перший погляд це небагато, адже за одне сайкл-тренування спалюється 600 калорій, але при їзді в офіс і з нього саме зникнуть 400 калорій в день, а це і є та сама булочка з кавою.

Реклама
Боротьба з безсонням

Безсоння з кожним роком стає більш поширеним та часто набуває хронічної форми. Цією проблемою перейнялися в Стенфордському університеті. Американські вчені провели дослідження, яке показало – у пацієнтів, які каталися 20-30 хвилин на день на велосипеді, покращилася якість сну, його тривалість стала на годину довшою, а процес засинання скоротився вдвічі.

Підвищення концентрації

Катання на велосипеді в міських умовах підвищує концентрацію і уважність. Постійно потрібно стежити за рухом навколо – від світлофорів до маневрів машин, що проїжджають повз, і пішоходів, що перебігають дорогу, і це теж стимулює роботу мозку. Крім уваги їзда на велосипеді підвищує і інші когнітивні функції мозку, наприклад, креативність, адже таке катання – це аеробна вправа, що підвищує кисневі процеси в мозку.

Кардіонавантаження

Їзда на велосипеді – це кардіонавантаження, що підвищує витривалість серцевого м'яза і зміцнює його. Дослідження показують, що у велосипедистів, які проїжджають не менше 30 кілометрів на тиждень, ризик розвитку серцевих захворювань знижується на 50%. Ще один плюс на користь велоспорту – ним можуть займатися і люди із зайвою вагою, адже відсутній надмірний тиск на коліна, як це є при бігу.

Прокачування сідниць

Велосипед – чудова можливість прокачати м'язи ніг і сідниць. Тут все залежить від положення під час їзди. При катанні сидячи насамперед працюють передні м'язи ніг, а якщо піднятися під час їзди, то включаються сідниці і задня поверхня стегна. Прокачуються вони і при їзді в гору, що в Києві зовсім нескладно організувати.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.