До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У ритмі серця: чому треба знати варіабельність свого серцевого ритму

Коли ми думаємо про конкретні цифри, що є показниками нашого здоров'я, то на думку спадає кількість годин якісного сну, кроків, які ми зробили за день, або відсоток рослинної їжі в раціоні. Втім дедалі частіше експерти звертають увагу на варіабельність серцевого ритму, який не тільки відображає стан організму, але також є маркером стресу та провісником потенційних проблем зі здоров'ям у майбутньому.

Варіабельність серцевого ритму (ВСР) відстежує те, як серце з кожним ударом змінює свій ритм. Що вище показник, то витриваліший організм, а що нижче – то гірше він реагує на стрес.

Реклама

Я завжди вважала себе здоровою людиною. Я їм багато овочів, регулярно займаюся спортом і висипаюся. Минулого літа я придбала розумну каблучку, за допомогою якої щоранку перевіряю рівень моєї активності та ефективності сну. Але моє задоволення результатами стримується тим фактом, що один показник майже завжди червоний: мій серцевий ритм.

Нормальний показник ВСР зазвичай коливається в діапазоні від 40 до 60 (це число означає мілісекундну варіацію між серцебиттям). У фізично розвиненої та здорової людини цей показник може сягати 70–100. Тим часом мій показник коливається в межах 20, але ніколи не перевищує 30. Тож я дзвоню Марко Альтіні, експерту з ВСР, щоб запитати, що, в біса, відбувається з моїм серцем.

"Зазвичай, коли наш пульс вищий, наша ВСР пригнічується, і це є ознакою стресу, – пояснює він. – Коли ми розслаблені, вона, як правило, вища. ВСР є більш чутливим маркером стресу, ніж частота серцевих скорочень, тому ця метрика стає більш корисною у щоденному замірюванні".

Швидкий розвиток технологій останніми роками дав можливість звичайним людям легко щодня дізнаватися про свій серцевий ритм. За тривалого використання смарт-персні чи розумні годинники дають досить непогане уявлення про стан здоров’я. Я ношу свій перстень 24 години на добу – і він каже, що мені потрібно розслабитися.

Багато людей ігнорують стрес як складову здоров'я

У цьому я не самотня. Марко каже, що багато людей ігнорують стрес як складову здоров'я. Гострі стресові фактори – це не завжди погано: ваше серце може прискорено битися, якщо ви збираєтеся виступати з презентацією, або якщо робите важкі фізичні вправи. Ні те, ні інше не шкодить вашому здоров'ю. Проблема полягає в тому, що через занепокоєння, пов'язані з безпекою, роботою, фінансами чи здоров'ям, хронічний стрес низького рівня стає частиною життя.

Ідея всіх цих натільних пристроїв полягає в тому, що ви можете ідентифікувати зміни у вашому серцевому ритмі, а потім внести корективи у свій спосіб життя

Ідея всіх цих натільних пристроїв полягає в тому, що ви можете ідентифікувати зміни у вашому серцевому ритмі, а потім внести корективи у свій спосіб життя, щоб повернути його до нормального рівня. "Але, – каже Марко, – причини хронічного стресу виявити важче".

Однак він радить мені не панікувати через хронічно низький рівень ВСР: "Я заохочую людей не зациклюватися на цифрах, а дивитися на досягнення. Не так важливо, що показники низькі. Важливо те, що ви робите здорові зміни, щоб вирівняти їх або не допустити їхнього падіння".

Як каже Марко, низький рівень ВСР "не означає, що ви приречені". Є багато кроків, які я можу зробити, щоб покращити його. Окрім регулярних фізичних вправ, середземноморської дієти, якісного сну та уникнення алкоголю, він рекомендує медитацію або принаймні щодня знаходити час для дихальних вправ і припинити хвилюватися через цифри.

3 способи покращити свій серцевий ритм

Торал Шах, дієтологиня та лікарка функціональної медицини, вважає, що управління реакцією організму на стрес так само важливе для здоров'я, як харчування, фізичні вправи та сон. Ось її поради:

1. Підтримуйте циркадні ритми

Ви зможете регулювати внутрішній годинник вашого організму, якщо зранку будете виходити на свіже повітря. Це сприяє якості сну.

2. Приймайте сауну

Незалежно від того, чи використовуєте ви звичайну або інфрачервону сауну, ваш пульс збільшиться, а коли ви охолонете, це активує вашу парасимпатичну нервову систему (яка відповідає за відпочинок і травлення).

3. Практикуйте медитацію та дихальну гімнастику

Вони можуть активувати блудний нерв, знизити частоту серцевих скорочень і стримати реакцію "бийся або тікай". Все це допомагає підтримувати підвищену ВСР.

Текст: Rosamund Dean
За матеріалами www.vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.