До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила всередині: що потрібно знати про вумбілдинг

Нова хвиля популярності інтимного фітнесу: багато галасу з нічого чи спосіб набути впевненості в собі?

Мілленіали люблять навчатися, тому сучасні дівчата освоюють гру на ситарі, вивчають шведську мову і готують сироїдні роли, не забуваючи при цьому качати трицепс, сідничні, найширші, косі та інтимні м'язи. У стародавніх еротичних практиках вміння довести партнера до оргазму стисненням інтимних м'язів вважається особливо пікантним. Сьогодні в Києві як мінімум два десятки шкіл, які обіцяють навчити керувати м'язами піхви. Аби розібратися в тому, що пропонує ринок, потрібно зануритися в історію не менш захопливу, ніж війна Ельзи Скіапареллі і Коко Шанель або протистояння iOS і Android.

Реклама

1947 року американський гінеколог Арнольд Кегель винайшов тренажер для зміцнення м'язів тазового дна. Він придумав перінеометр, або вагінальний манометр, для того, щоб вимірювати силу, з якою жінка може стискати м'язи тазу і проміжності. Винахідник був практикуючим хірургом і шукав спосіб допомогти без хірургічного втручання пацієнткам з такими захворюваннями, як нетримання, опущення стінок піхви і матки, і іншими – часто віковими – змінами. Кегель розробив ряд вправ і з'ясував, що заняття з використанням тренажера-манометра дають позитивний ефект – покращують кровообіг, допомагають відновити еластичність м'язів після пологів, полегшують ПМС, допомагають при опущенні органів малого тазу. У них був побічний ефект: пацієнтки нерідко відчували збудження, і це сформувало скептичне ставлення до методу Кегеля в середовищі професійних лікарів. Їх можна зрозуміти: сексуальна революція ще не почалася і розміркувати про інтенсивність жіночих оргазмів було не прийнято. Винахід лікаря відклали в довгий ящик, а його метод використовувався виключно для профілактики і лікування захворювань сечостатевої системи і ніякої спеціальної назви не мав.

1981 року інженер-механік Володимир Муранівський запатентував пневматичний тренажер власного винаходу для зміцнення інтимних м'язів (наповнений повітрям балон, який потрібно було стискати м'язами піхви) – і назва "вумбілдинг", де "вум" означало "вагінально керовані ("управляемые") м'язи". На думку Муранівського, вони були не тільки біля входу в піхву, але й глибше. Вумбілдинг став дуже популярним, а тому поява конкурентів була неминучою. Так з'явилася система "Вагітон", яку придумав Юрій Корнєв. Корнєв опирався на ідеї Кегеля – і повністю відкинув теорію Муранівського, вважаючи, що ніяких особливих м'язів в глибині піхви немає, – це міф, придуманий людиною без медичної освіти. Накачати, на думку Корнєва, можна лише м'язи входу в піхву – і це дійсно корисно. Свій курс вправ він назвав "імбілдинг", але потім з'ясувалося, що ця назва вже запатентована. Задля уникнення подальших конфліктів, Корнєв почав просувати свої вправи під назвою "система Вагітон". Він винайшов власний тренажер – лазерний, який показував коливання м'язів на шкалі. Що стосується терміну "імбілдинг", його вживають представники обох шкіл.

Київські школи, в яких викладають мистецтво управління інтимними м'язами, ставляться до справи серйозно: для початку рекомендують сходити на консультацію до гінеколога і попереджають про протипоказання до тренувань – вагітність, заборона на заняття сексом, а також хвороби, при яких кровообіг м'язів малого тазу посилювати не можна.

Світлана Керімова, засновниця мережі центрів жіночого розвитку Woman Insight, говорить, що заняття вумбілдингом необхідні всім, у кого немає протипоказань, щоб, як мінімум, підвищити впевненість в собі. "Найголовніша користь від занять – жіноче здоров'я. Програма потрібна в першу чергу тим, у кого є застійні процеси в області малого тазу і пов'язані з ними хвороби. Вона потрібна всім, хто збирається народжувати; тим, кому після пологів потрібно відновлюватися; тим, у кого є постійні інфекції і потрібно підсилити місцевий імунітет". Позитивний ефект досягається завдяки посиленні тонусу і кровообігу в області малого тазу.

Жінкам рекомендують займатися, щоб відтермінувати менопаузу, а також підтримати і активувати функцію яєчників і гормональну систему. Сама Керімова прийшла до вумбілдингу після двох важких пологів і безлічі операцій. Інтим-фітнес їй довелося практикувати близько року, щоб добитися бажаного результату, але дівчата без серйозних проблем можуть привести м'язи в порядок за три місяці занять.

Ціна за одне заняття з тренером коливається від 450 до 800 гривень. Чотириденний інтенсивний курс обійдеться в середньому в тисячу доларів плюс вартість тренажера (від 50 до 200 доларів). Окрім пневматичних і лазерних тренажерів, є ще кульки та еліпси, які потрібно утримувати м'язами всередині піхви, внаслідок чого ці м'язи зміцнюються. Комплекс вправ можна робити і без тренажера, головне – це відчути, які саме м'язи потрібно скорочувати і розслабляти. Заняття бувають груповими та індивідуальними, можна займатися з тренером, можна самостійно, але заняття під керівництвом тренера, як і в звичайному фітнес-клубі, – ефективніше.

Інтим-фітнес бурхливо розвивається в країнах колишнього СРСР – і школи за кордоном часто засновують тренери, які отримали сертифікати, наприклад, в Україні. Тим часом не всі лікарі впевнені в його користі. Канадський лікар-дослідник Олена Березовська, акушер-гінеколог, автор бестселерів про жіноче здоров'я, вважає, що ефективність вумбілдингу не підтверджена медициною. Каже, це черговий модний тренд. Так, знаменитий онлайн-реєстр PubMed, що містить більше 27 млн ​​посилань на публікації на теми біології і медицини, інформації про цей метод "оздоровлення" не містить.

І тут фокус ось у чому. Матка – м'язовий орган, проте у її м'язів зовсім інша будова, ніж у скелетних, які можна "накачати". Чи можна накачати серце? Ні, тому що воно складається з особливого виду м'язів, працює автоматично, а збільшення його розмірів – серйозна проблема. Можна поліпшити кровопостачання м'яза, якщо вести здоровий спосіб життя і займатися спортом. Щось схоже і з маткою. Її скорочення – мимовільні, і впливати на них неможливо. А ось що стосується зміцнення скелетних м'язів малого тазу, які формують його дно, то вони допомагають посилити сексуальні відчуття і боротися з багатьма хворобами.

При цьому безліч лікарів – гінекологів та акушерів – вважають, що для профілактики пролапсу, тобто опущення матки, зміцнювати м'язи малого тазу бажано всім. По-перше, це може допомогти уникнути серйозних неприємностей у майбутньому. По-друге, поліпшення кровообігу позитивно впливає на жіночі органи. Лікарі рекомендують ряд вправ, які були розроблені Кегелем, і часто радять його ж тренажер.

Текст: Віра Павлова

Читайте також:

Со счастливым концом: зачем девушки смотрят фильмы для взрослых

Секс по последней моде: главные секс-тренды 2018

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.