До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Секс під час вагітності: міфи, правда і особистий досвід

"Вагітність справа природна, і, мабуть, тому абсолютно непередбачувана для медицини, каже Олександра Камінська. Жоден лікар не передбачить хід цієї загалом чудової події, навіть якщо знає жінку багато років і вже оглядав її раніше. Тому чекати точного списку "можна" і "не можна" немає сенсу".

У моїх подруг настільки різні історії вагітності та сексу у цей час, що їхні лікарі сильно здивувалися б результатами опитувань. Гормональні коктейлі можуть зробити з майбутньої матері привітного ангела і грізну Горгону, зайчика з реклами батарейок і заснулу на півдорозі до ліжка черепаху. А може, і все одночасно.

Реклама

Коли дізнаєшся про вагітність, ідеальним рішенням здається негайно вирушити у відпустку і святкувати життя на березі моря. У моєму випадку це була Сицилія, і разом з темно-синіми хвилями прибою і картинним видом на старовинний замок мені видали токсикоз. Два тижні, які обіцяли бути романтичною втечею для поки ще двох, перетворилися в парне випробування на міцність, приправлене матрацами максимальної жорсткості і постійною необхідністю шукати те, що змогла б з'їсти ще непомітно вагітна.

На тлі бездоганних жінок як-от Ґаль Ґадот, яка легко ховала вагітність під час зйомок Wonder Woman, герцогинь Кейт і Меган, які бігали на шпильках, і фітнес-гуру Кайлі Ітсайнс, яка робила берпі на сьомому місяці, тільки існування Емі Шумер давало мені віру в те, що не всі вагітні повні вогню і спраги всього на світі. Мені пощастило отримати токсикоз, занепад сил, низьку плацентацію і цілий набір інших неприємних симптомів, з якими зовсім не можливо було щось вдіяти. Серед них затаїлася і порада від лікаря – "секс з обережністю". Втім, коли більшу частину буднів хочеш їсти і спати, повертатися і рухатися без болю, секс мав би відійти на другий план. Але хто б міг подумати ...

За снами у другому триместрі можна було б зняти порносеріал, без сорому постійної ротації акторів. Виявилося, максимально реалістичні і повні найбрудніших фантазій сни, в комплексі з оргазмами, – ледь не популярніші токсикозу. "Прогестерон" і "естроген" звучать нудно і зовсім не так сексуально, як їх відгомони в тілі вагітної. І феєрію з бажань закусити торт огірком, а потім зірвати сорочку з керівника сусіднього офісу влаштовують якраз гормони. Вони ж і породжують міфи про "завжди готових" амазонок. Насправді, як і будь-які зміни, вагітність може застати зненацька – і видати зовсім не ту жінку, до якої всі звикли. Сяйво зсередини може бути доповнене повною сексуальною апатією. А безсилля у всьому, крім сну, – нестримними бажаннями.

Міф 1 – вагітні хочуть сексу

Іноді це правда, іноді – ні; подекуди сексу хочеться сильніше, ніж синабона у розпалі овочевої дієти. Все залежить від випадкового набору гормонів, виданих тілу конкретної жінки в цей самий період і в цю саму вагітність. А ще від самовідчуття – адже тіло радикально змінюється, видає не тільки свіжі запити, але і зміни в розмірі та вазі. Тут же з'являється вразливість, можуть прокинутися страхи і тривоги, комплекси або, навпаки, безумовна впевненість у тому, що немає чого боятися.

Безліч моїх знайомих жінок навіть не замислювалися про те, що секс може бути небезпечним – у кінці кінців, з нього вся ця історія і почалася! Ліза, письменник і журналіст, без всяких обмежень і в сексі, і в силових тренуваннях з вагою займалася до самих пологів. Дивлячись на неї, мені здається, що лікарі не змогли б їй щось заборонити.

Моя подруга Алла, менеджер IT-проектів, потрапила у список щасливчиків: і робота до декрету давалася легко, і спорт у задоволення, а ось сексу якось не хотілося. Грайливі кіношні вагітні як-от Джей Ло у стрічці "План Б" вставали перед очима німим докором та несли надію на власну ідеальність. Після першої ж розмови з чоловіком печаль Алли минула – він і сам не горів бажанням через острах нашкодити. Як у старому анекдоті, коли "просто хочеться цілуватися", після щирої розмови вони обмежилися обіймами і поцілунками до кінця терміну.

Хлоя Кардаш'ян впевнена в тому, що "чоловіки не горять бажанням займатися сексом з вагітною", особливо коли рухливість очевидно страждає і "можна відчути себе марною". За її порадою в мережі, жінка може "зробити максимум можливого". Це, ймовірно, хороша ідея, якщо завдання – перемогти конкурентів. З іншого боку, можна не брати до уваги секс у гонці за пальму першості і спробувати нову версію себе задля отримання нових задоволень. Особливо, коли так важливо дбати про себе і свої бажання. Або небажання.

Міф 2 – секс у вагітність небезпечний

Один популярний український лікар у своїй книжці наполягає на тому, що чоловікові потрібен секс у будь-яких обставинах, і непогано б вагітній жінці постаратися. Але як і в історії про хтивих "preggie", є нешаблонні чоловіки, яким секс в ці місяці не актуальний – через обережність щодо дитини (особливо якщо вагітність непроста і після безлічі спроб), побоювань заподіяти жінці дискомфорт. Цю позицію спростовують дослідженнями, які підтвердили повну безпеку сексу: немає ніякого ризику ні нашкодити дитині, ні втратити вагітність.

"Вагітний" секс цілком безпечний і навіть рекомендований лікарями, в тому числі як антистрес, хоча б тому, що не вимагає контрацепції, якщо є постійний надійний партнер. Природний і маніпульований гормональними сплесками, секс може стати не тільки приємною, але і абсолютно новим розділом у стосунках. Раз вже жінка дійсно стає іншою, вона може з насолодою розкрити і цю сторону своєї сексуальності. А відкриття можуть вразити і новим рівнем чуттєвості, і мультиоргазмом, і зрушенням звичних кордонів у сторону безлічі відтінків, не тільки сірого.

У дослідницькому центрі Майо підкреслюють: дитина захищена і виросла на порядках м'язової тканини матки і навколоплідних вод, тому під час відсутності лікарських заборон можна робити практично все, чим славиться Камасутра. Секс з проникненням і без ніяк не торкнеться організму, що росте собі. А ось порція окситоцину в крові, легкі вібрації в матці після оргазму і стан щасливої розслабленості цілком транслюються немовляті. Доброю ідеєю буде слухати жінку і вибирати те, чого вона хоче зараз, – навіть якщо в результаті їй це не сподобається. Реалізація фантазій вже розкріпачує. Бонусом у списку нових відчуттів може стати секс, де жінка відчує себе невагомою – наприклад, у басейні.

Це все стосується випадків, коли немає застережень з боку лікарів і коли жінка сама хоче, може і готова пробувати. Статевий спокій призначають, якщо є проблеми з плацентою (низька або передлежання, це загрожує кровотечами і відшаруванням плаценти), були нюанси з виношуванням раніше. Мені випала низька плацентація, з якою навіть активна прогулянка перетворювалася в ходіння по цвяхах. У поєднанні з гормональною бурею це, мабуть, не найсолодший десерт, – але страшенно схожий на постійне бажання вечеряти піцою напередодні пляжного сезону. Ось тільки кілька тижнів у разі вагітності розтягуються на кілька триместрів і волею-неволею починаєш шукати способи зняти тиск гормонів, що постійно зростає. До речі, усвідомлення того, що це просто гормональний вибух, нітрохи не полегшує ситуацію.

Целібат існує для позиції "на спині" на крайні терміни; якщо підтікають або вже відійшли води (щоб уникнути інфікування стерильного середовища дитини); якщо є кровотечі або шийка матки почала розкриватися раніше передбаченого часу.

У час вагітності буває непросто почуватися сексуальною богинею, навіть якщо естроген і посилений на 40% кровотік роблять статеві органи осередком відчуттів, а підвищена кількість рідин створює відчуття готовності за першим сигналом. Повільне знайомство з тілом, яке змінюється в реальному часі і ніколи більше не стане таким, як було, можна почати наодинці з собою. Секс-іграшки тут будуть відмінними помічниками. Як мені сказала лікар, нашкодити вібратором у вагітність можна тільки якщо він працює як відбійний молоток.

Для тих, кому прописали обмеження, може спрацювати зовнішня стимуляція як-от легендарний Satisfyer – цілком серйозно планувала взяти його в пологовий будинок (обережно, якщо є ризик кровотеч). Згідно з дослідженнями, додатковий сплеск окситоцину (ось де ростуть ноги рекомендацій стимулювати пологи сексом) йде на користь родовій діяльності. І якщо фрикції можуть травмувати, то вплив на клітор є дуже делікатним і більш ніж задовольняє – тотальна більшість жіночих оргазмів народжується саме від стимуляції кліторальних нервових закінчень.

Ставитися до своєї сексуальності в цей період відкриттів добре саме з дослідницьким настроєм – так, немов все відбувається вперше. Використовувати всі ці торкання пір'ям наосліп, грати із збільшеною чуттєвістю повільно і немов зависати на кожному звуці окремої струни. Діяти не обережно, ніби йдеш по мінному полю, нарощуючи рівень адреналіну і кортизолу, а делікатно, ніби зривається пухнаста кульбаба і не даєш розлетітися крихітним її парашутам. Хіба не шанс для нового медового місяця?

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.