До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рішучі заходи: що робити (і чого не робити), щоб і далі бути здоровим

Vogue.ua вибирає найголовніші поради лікарів, які дадуть змогу не захворіти в період пандемії коронавірусу.

Мити руки
@sarashakeel

Мити руки впродовж дня — з милом і водою. Особливо після повернення з вулиці, особливо перед їдою. Таймінг — 20 секунд, для одержимих чистотою — 60. Важливо мити не тільки внутрішню поверхню долонь, а й пальці, зап’ястки, зону навколо нігтів. Короткий манікюр полегшить гігієнічні заходи.

Реклама
ед@sarashakeel

Миття з милом і водою — набагато ефективніше, ніж використання санітайзера. Санітайзер, утім, незамінний на вулиці й у ситуаціях, коли звичайне миття рук недоступне. Щоб шкіра рук менше страждала від частого миття, варто вибирати мило з низьким рН, а воду — кімнатної температури. Після миття — наносити зволожувальний лосьйон або крем.

Одяг, взуття, смартфони й прикраси

Верхній одяг рекомендовано залишати в гардеробній зоні — і не заносити в дім: вірус може жити на поверхнях до трьох днів. Взуття після вулиці ліпше мити: згідно з останніми дослідженнями, вірус може жити й на асфальті. Після миття взуття раковину й щітку варто дезінфікувати хлорумісними засобами.

@sarashakeel

Одяг після прогулянки варто відразу випрати. Що стосується аксесуарів, то браслети й фітнес-трекери ліпше поки не носити: вони заважатимуть ретельному миттю рук, а на їхній поверхні можуть накопичуватися віруси. Оскільки смартфони — продовження рук, то їм дезінфекція потрібна не менше. Протирати їх антисептиком якомога частіше — здоровий і корисний захід безпеки.

Що робити вдома

Перше правило — власне, бути вдома. Потрібно підтримувати чистоту (вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів не завадить). Ручки дверей, крани, пульти, вимикачі, кнопки ліфта — добре дезінфікувати. Важливо мити волосся щодня й частіше міняти наволочку; провітрювати приміщення кілька разів на день. Упродовж дня пити воду, їсти овочі й зелень. Не треба зловживати медом і малиновим варенням, щоб не перевищити рекомендовану дозу цукру.

@sarashakeel
Меню

"У людей може скластися хибне відчуття, що є якісь суперфуди, які дають змогу бути здоровими в розпал будь-якої епідемії, — каже лікар-імунолог Андрій Рибаков, фахівець доказової медицини. — Насправді ніякого cheat-коду або списку продуктів, які поліпшують здоров’я, немає". І наводить як приклад Італію з її середземноморським типом харчування, який визнано найоптимальнішим і найкориснішим для здоров’я. "Важкі епідеміологічні умови в цій країні свідчать про те, що навіть збалансована дієта не гарантує захисту від вірусів, — зауважує він. — Водночас сказане не скасовує правильного харчування, у якому враховано баланс білків, жирів і вуглеводів. Організм — цілісна структура, а імунна система за замовчуванням впорається з навантаженнями".

Маски

Маски не завадять: хоча б для того, щоб мінімізувати доторки до обличчя. Міняти маски треба кожні 2-3 години. Тійна Орасмяе-Медер, лікарка-дерматокосметолог, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science, на своїй сторінці у Facebook розвінчує міфи про саморобні маски. Категорично заборонено просочувати їх ефірними оліями або вкладати в них "фільтри", просочені спиртом. "Вдихання, особливо тривале, парів алкоголю, а ефірних олій і поготів може спричинити набряк слизових, їхнє пошкодження й навіть спазм бронхів. Ефірними оліями можна отруїтися не гірше, ніж випарами лакофарбових матеріалів", — пояснює вона. І додає, що головна небезпека коронавірусної інфекції — швидке спускання запалення з верхніх дихальних шляхів у легені й розвиток вірусної пневмонії. "Не потрібно допомагати коронавірусу, він без вас непогано впорається. Вдихання будь-яких летких речовин може тільки допомогти вірусу опанувати нові території. В ушкодженій, набряклій і запаленій слизовій йому буде легше розмножуватися".

@sarashakeel
Тримайте соціальну дистанцію

Вірус може поширюватися на відстані до 4,5 метра — такого висновку дійшли вчені, які вивчали епідемію в Китаї й випадок з поширенням вірусу серед пасажирів автобуса. Тож ліпше утриматися від їзди в транспорті, тримати з людьми дистанцію, а обійми й поцілунки відкласти до кращих часів. На щастя, мер Києва наказав закрити всі громадські заклади, включно з ресторанами й барами (за винятком аптек і продуктових крамниць), тож прихильники гострих відчуттів не матимуть спокуси випробовувати долю.

@sarashakeel

Режим соціальної дистанції не передбачає відмови від прогулянок. Гуляти в парку, на березі річки, на свіжому повітрі — ще актуальніше, ніж раніше.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.