До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Guerlain – 190 років: все, що потрібно знати про великий модний Дім

Найстаріший Будинок парфумерії та косметики Guerlain відсвяткував 190 років. Розповідаємо, що треба знати про великий Дім.

Засновник

Засновника Будинку звали П'єр-Франсуа Паскаль Герлен. Він народився у французькому Абвілі 220 років тому. Його батько займався торгівлею прянощів, виготовленням олов'яного посуду, продажем свічок. Герлен допомагав батькові в крамниці, у 19 став комівояжером: продавав ваніль, запашні есенції, мило, косметичні мазі, помади для волосся, ефірні масла, гребені. Серед його покупців були кондитери, перукарі, парфумери, бакалійники, власники модних магазинів. Трохи згодом він вирушив вчитися і працювати в Англію. Після повернення звідти, відкрив свій перший магазин в Парижі.

Реклама
П'єр-Франсуа Паскаль Герлен
Перший магазин

Перший магазин Герлена був розташованим на вулиці Ріволі. Сьогодні там готель-палац Le Meurice. Покупцями були модниці і денді, які заглядали за лосьйоном Lotion de Gowland для відбілювання шкіри. Популярними були кольдкрем Cold cream of roses, що захищав від холоду і вітру, а також креми Ambrosial cream і Crème de roses aux limaçons ("Крем з екстрактом троянди і равликами"). Рецептури Герлен розробляв сам: основ дерматології він навчився у тестя, лікаря, чиї роботи публікували в наукових журналах.

Ресторан на першому поверсі Le Meurice, де раніше був магазин Герлена

Ще один популярний засіб в крамниці Guerlain – захисний бальзам для грудей Baume de la Ferté, створений 1830 року на основі танінів вина бордо. Новинки з'являлися регулярно: Crème de concombres ("Огірковий крем") і Crème à la Fraise ("Полуничний крем"), пудра Poudre de Lys, бальзам для губ з екстрактом троянди Extrait de Roses pour les Lèvres. It-засобом марки стала перша компактна рум'яна Roselip, випущена в маленькій фарфоровій баночці.

Три кити

Дім Guerlain з самого початку випускав три види засобів: засоби для догляду, косметику і парфумерію. Ця концепція не змінювалася протягом всіх 190 років. Виробництво розкішної косметики, кремів і духів не припинялося ні разу за всю історію Будинку.

Бутік Guerlain
Аромат, з якого все почалося

Аромат, який приніс славу Дому Guerlain, – l'Eau de Cologne, утворений злиттям свіжих і цитрусових нот. Його поміщали у флакон з кришталю, прикрашений зображенням бджіл. Флакон був виготовлений на промисловому виробництві – нечувана інновація епохи. Прихильницею аромату стала імператриця Євгенія, дружина Наполеона III. 1853 року завдяки її любові до засобів Guerlain Будинок отримав титул офіційного постачальника Двору.

Той самий флакон з бджолами

2018 року Guerlain випустив свої найвідоміші аромати, від Samsara і Idylle до Champs Elysees і L'Instant de Guerlain, в кольорових флаконах матового скла. Вони теж прикрашені бджолами і з грудня доступні в Україні.

Шанувальники Дому

Аристократи і творча інтелігенція: Оноре де Бальзак, Графиня ді Кастільоне, герцогиня де Муші, принц Гальський, графиня де Беррі, королева Бельгії Олександра, болгарський цар Фердинанд – заглядали до Guerlain, щоб купити Parfum Impérial ("Аромат Імперіал"), Bouquet de l'Impératrice ("букет Імператриці") або Bouquet de Napoléon ("Наполеонівський букет"). Аромати Guerlain запанували на туалетних столиках королеви Великобританії Вікторії, королеви Ізабелли Іспанської, Єлизавети Австрійської (Сіссі).

Імператриця Євгенія
Флагманський бутік

На початку минулого століття, 1914 року, Будинок Guerlain влаштувався на Єлисейських Полях, 68. Тут флагманський магазин розташований досі. Будівлю побудував архітектор Шарль Мевес, який будував готель Ritz в Парижі і Carlton в Лондоні. В обробці використовували 17 видів каррарського мармуру. Історична частина бутіка включена до списку історичної спадщини Франції і не змінилася до наших днів.

<b>герлен бутик</b>

Made in France

З першого дня свого заснування всі засоби Guerlain виробляють у Франції. Сьогодні заводи розташовані в передмісті Парижа і обладнані за останнім словом техніки. Репортаж із заводу Guerlain можна побачити тут.

Традиції майстерності

Подібно до того, як в паризьких кутюрних ательє працюють Les Petites Mains – "маленькі ручки", – так на парфумерній фабриці Guerlain в Орфені працюють майстрині, яких називають Dames de table (дослівно – "Дами столу"). Одна з них, Сільві Ромет, і отримала звання Кавалера Ордена Мистецтв і Літератури.

Муза

Ось уже 10 років представляти аромати, засоби і косметику марки Guerlain довіряє Наталії Водяновій. Її краса, жвавість, розум і харизма втілюють цінності, яким вірний Будинок з моменту свого заснування. На дні народження Guerlain, де в числі запрошених був Vogue UA, Наталі доручили розрізати святковий торт.

Наталя Водянова на святкуванні 190-річчя ДомуФото: Pierre Mouton
Ювілей

На святкування 190-річного ювілею Будинку з'їхалися знаменитості, журналісти і блогери з усього світу. З цієї нагоди шампанське лилося рікою, головний парфумер Будинку, Тьєррі Вассер, арт-директор з макіяжу Олів'є Ешодмезон і амбасадор Наталя Водянова сказали коротку зворушливу промову, а з повітряними кулями у вигляді цифр 190 фотографувалися і гості, і команда Guerlain. Як минула вечірка, дивіться в галереї.

<b>как праздновали 190 лет герлен</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.