9 продуктів, які не варто поєднувати з молочними
Молочні продукти можуть бути як союзниками, так і ворогами травлення. Вони багаті на кальцій і білки, але поєднання з деякою іншою їжею може викликати дискомфорт або порушити баланс мікрофлори. Як пояснюють експерти, важливо не тільки те, що ми їмо, а й те, як ми це комбінуємо. Ось дев’ять продуктів, які не варто вживати разом із молочними — та чим їх краще замінити.

Банани
Улюблений ранковий смузі з бананом і молоком може виявитися важким для травлення. Згідно з аюрведою, це "несумісна" пара, яка сприяє утворенню слизу та порушенням мікрофлори.
Заміна: використовуйте банани з рослинним молоком або їжте окремо від молочних продуктів.
Цитрусові
Кислі фрукти (апельсини, грейпфрути) можуть викликати згортання молока в шлунку, що призводить до здуття й дискомфорту. Різні швидкості травлення фруктів і молочних продуктів створюють напругу для організму.
Заміна: комбінуйте цитрусові з зеленими овочами або кокосовою водою. У смузі використовуйте мигдальне молоко замість коров’ячого.
Риба та м’ясо
Поєднання м’яса чи риби з молочним може порушити травлення, спричинити втомлюваність, висипання чи запалення.
Заміна: подавайте рибу з овочами на парі, цільнозерновими кашами й оливковою олією.
Кислі продукти
Оцет, квашенина, томати — не найкращі друзі молочних продуктів. Вони посилюють вироблення слизу, подразнюють слизову, сприяють респіраторним проблемам і загальному дисбалансу.
Заміна: поєднуйте кислі інгредієнти з бобовими чи крупами. Наприклад, томати краще подавати з травами й оливковою олією, а не з сиром.
Солоні снеки
Чипси, солоні горішки чи крекери можуть заважати засвоєнню кальцію з молочних продуктів. Крім того, поєднання солі та молока сприяє затримці рідини і проблемам зі шкірою.
Заміна: з такими снеками краще пити воду з лимоном або розбавлений кефір.
Яйця
Хоч обидва продукти — джерела білка, разом вони можуть уповільнити травлення. Яйця мають зігрівальну енергію, молоко — охолоджувальну, що створює дисонанс.
Заміна: яйця краще поєднувати з овочами або цільнозерновим тостом.
Бобові
Комбінація бобових і молочних — це рецепт гарантованого здуття й важкості. Така страва навантажує організм і може викликати дисбаланс доші (особливо Капха і Вата).
Заміна: до бобових додайте спеції для травлення, наприклад, кумин або імбир, та уникайте молочних продуктів.
Пасльонові (картопля, баклажан)
У людей із чутливим травленням така комбінація може викликати запалення, болі в суглобах чи навіть мозковий туман. Разом вони можуть бути надто важкими.
Заміна: додайте до цих овочів гірчичну олію, куркуму або чатні з кінзи.
Ферментовані продукти
Молочні й ферментовані продукти містять різні види корисних бактерій, але їхнє одночасне споживання може порушити мікрофлору, підвищити кислотність і спричинити проблеми з травленням.
Заміна: їжте ферментовані продукти окремо, краще з простими кашами або овочами.
За матеріалами: Vogue.mx
Читайте також
Як правильно вживати хлорофіл для краси
Що з’їсти на перекус, щоб не набрати вагу: рекомендації Гарварда
Що буде з організмом, якщо вечеря буде містити тільки білки
Як пройшла подія Elevate & Illuminate за підтримки Американської торговельної палати в Україні та VOGUE UA