6 способів додати більше кефіру у свій раціон
З огляду на сучасну зацікавленість у здоров’ї кишківника, кефір, багатий на пробіотики, став справжнім феноменом TikTok. Якщо ви вже його вживаєте, можливо, додаєте у смузі, заливаєте пластівці або поєднуєте з фруктами. Усі ці варіанти чудові, але існують й інші способи впровадити кефір у свій щоденний раціон.

Що таке кефір?
Найбільш відомий як джерело пробіотиків, кефір — це ферментований напій, який отримують із кефірних зерен на основі молока або води. Для веганів чи людей із нестерпністю молочних продуктів є альтернатива — кокосовий кефір, пробіотичний напій на основі кокосового молока.
Які переваги має кефір?
Емілі Інгліш, нутриціоністка та засновниця бренду добавок для здоров’я кишківника Eptōme, зазначає, що мікроорганізми у кефірі "підвищують різноманітність мікробіому кишківника". А ця різноманітність, пояснює вона, є одним із головних показників доброго здоров’я кишківника. Втім, Інгліш наголошує, що жоден продукт сам по собі не здатен "вилікувати" чи "відновити" кишківник. Важливі насамперед сталі харчові звички, збалансований раціон і спосіб життя, які допоможуть досягти "кращого травлення, міцнішого імунітету та зниження рівня системного запалення".
6 способів урізноманітнити раціон кефіром
1. Соуси для салатів
Замініть вершки, молоко або йогурт кефіром у заправках. "Його кислуватий смак і легка кислотність чудово працюють як у солодких, так і в солоних стравах", – зазначає Інгліш.
2. Маринади
"Використовуйте кефір як основу для маринадів для м’яса чи риби. Я, наприклад, додаю його у домашні котлети для бургерів. Він допомагає краще розкрити аромат спецій та трав".
3. Морозиво
За словами нутриціоністки Фарзанах Нассер, кефір — чудова альтернатива звичайному молоку при приготуванні морозива. Змішайте у блендері заморожені ягоди та банани з кефіром, заморозьте і отримаєте кремовий, густий та корисний для кишківника десерт.
4. Турецькі яйця
Обов’язково спробуйте рецепт Нассер під назвою "Турецькі яйця". Змішайте грецький йогурт із кефіром, паприкою, базиліком, нарізаними оливками та теплими пряними спеціями.
5. Холодні салати
Замість майонезу використовуйте кефір у салатах, наприклад, у картопляному чи з тунцем.
6. Млинці
Кефір додає легкості та пишності ранковим млинцям. Використовуйте його разом із молоком: збийте у мисці борошно, кефір, яйця, молоко та ваніль, а потім додайте ягоди чи шоколадні крихти.
За матеріалами: Vogue.co.uk