До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до психолога про осінню хандру

Чому восени немає настрою, звідки береться безсоння, як баланс вітамінів впливає на стан духу та настрій? У партнерському матеріалі з Orthomol Олена Комарінська, психолог-практик, фахівець з питань роботи з психосоматичними розладами відповідає на важливі запитання vogue.ua про осінню хандру.

Чому восени настрій псується? Начебто ще не так холодно, багато сонця, фруктів і овочів. Що не так?

Реклама

Якщо ви людина, яка живе в гармонії з ритмами природи, її осіннє в’янення дійсно може налаштувати на меланхолійний лад. Причина — різкий перехід від яскравого, насиченого подіями літа до набагато спокійнішої, не схожої на вічне свято осені. У цьому разі смуток — спосіб попрощатися з тим цінним, що пішло з нашого життя разом з літом, і прийняти неминучість постійних змін.

Але не варто переоцінювати вплив погоди на настрій. Перехід в осінній режим і підготування до зими — це всього лише питання психофізичної адаптації. Нерідко ж природні явища вважають причиною поганого емоційного самопочуття лише тому, що їх дійсне джерело не усвідомлюється. У такий спосіб і загальне невдоволення життям, і незадовільні стосунки, і тілесні нездужання можна списати на холодний дощ за вікном і густі осінні тумани.

Від злив і калюж рятують гумові чоботи й дощовики, але якщо проблема глибша, — гарячий глінтвейн, "перевірений" засіб від осінньої нудьги — не допоможе. У вас з’явився привід розібратися в собі, пізнати себе краще. Вплинути на зміну сезонів ми не в змозі, а подбати про себе — цілком.

Судячи з усього, осінній сплін / хандра — явище давнє. Отже, є якісь об’єктивні передумови? Але ж ми зараз живемо краще: більше їжі, розваг, сенсорних радощів. Здавалося б, осінній смуток можна було залишити десь у вікторіанській епосі. Чи не можна?

Ми живемо і краще, і складніше водночас. Якщо розібратися, навколишня дійсність до нас безжальна: приголомшлива швидкість життя, висока конкуренція досягнень, водночас — брак глибокого спілкування й підтримки оточення. До того ж будь-які достатки (що здаються безумовним благом) зіштовхують нас зі складністю вибору, іноді щохвилинного. А будь-який вибір — це хвороблива відмова від одного на користь іншого. Це складна психічна робота, день у день.

Осінь, уповільнюючи швидкість нашого життя, загострює сенс існування — пропонує зустрітися із собою справжнім, робить явним те, що в приємній метушні літа ми могли не помічати: туги й тривоги стосовно того, а чи своє життя ми живемо.

Чому втрачається відчуття радості, які процеси вмикаються в організмі, що збиває нам налаштування?

Це, мабуть, те місце, де настроєність здорового організму зустрічається із соціальною настроєвістю. Ми забуваємо просту істину: нам ніхто не обіцяв у цьому світі незникомої насолоди. Життя багатокомпонентне, воно сповнене подій найрізноманітнішого штибу.

Дивна й навіть небезпечна, розтиражована в сучасному суспільстві ідея — прагнення до нескінченної радості, зіштовхує людину з реальністю, у якій об’єктивно відбувається різне. Спостереження за життям інших, які демонструють успіх, і піднесена до абсолюту насолода, в епоху соціальних мереж, породжує в нас почуття провини за неприйнятні почуття й стани, залишає нас у роздумах, що з нами щось не так.

Питання не в тому, щоб уникати неприємних емоцій — важливо не тонути в них, своєчасно їх проживати й пристосовуватися до пропонованих реалій далі: перечепилися, втратили на час рівновагу, віддихалися, і повернулися до свого маршруту. За аналогією із сезонами, назвімо цей процес психічною акліматизацією. Не відчувати радості 24/7 — нормально. Осінь дає нам право на це, чим так явно відрізняється від літа.

Як можуть розвиватися події? Саме пройде, якщо не надавати значення? Чи не пройде, а переросте в депресію?

Якщо ви не надаєте значення тому, що відбувається, ви робите мало значущим саме життя. Ставтеся до себе як до найдобрішого друга: адже вам не спаде на думку відмахнутися від нього, якщо він не в настрої, чи, можливо, в біді? Навіщо ж із собою так?

Рухайтеся знайомим алгоритмом: з’ясуйте причину того, що відбувається, знайдіть спосіб виразити емоції, підтримайте себе, придумайте план виходу із ситуації, що склалася. Будуйте стосунки із собою як з дійсно близькою людиною, будьте допитливі до того, що відбувається з вами.

Якщо надавати значення будь-якому помітному дискомфорту, тоді турбота про себе стане звичкою, а будь-які корисні звички змінюють на краще якість життя. Проте, якщо впродовж двох тижнів щодня ви почуваєтеся зле, маєте проблеми зі сном і апетитом, це привід звернутися до психотерапевта — він допоможе відрізнити осінню нудьгу від депресії.

Хто більше схильний до похмурих настроїв, хто в групі ризику засмучуватися надміру?

Люди, схильні до депресивних станів, які мають хронічні захворювання, робота яких пов’язана з постійним стресом, а також самотні люди.

Найпоширеніші рекомендації в разі з поганим настроєм і тривогами — більше бувати на свіжому повітрі, гуляти, добре харчуватися, медитувати, відвідувати спортивні заняття. Так очевидно. І так нездійсненно. Може, є якісь прості й маленькі кроки, які допоможуть?

Все перераховане в нормі й має становити рутину кожного дня, незалежно від сезону. Додаймо сюди роботу, яка надихає, і коло близьких, де тепло, вільно й безпечно поділяти різні (не тільки позитивні) емоційні стани й враження від життя. І щиру увагу до своїх психічних, і фізичних процесів.

Восени люди дедалі частіше скаржаться на поганий сон. Хтось не може заснути, хтось прокидається серед ночі й думає думи, перевертаючись у ліжку. Що це за історія? У чому може бути причина?

Це, найімовірніше, свідчить про брак фізичної активності, підвищену тривожність і не до кінця прожиті впродовж дня емоції.

Якщо ви подбали про якість свого сну: температуру повітря в кімнаті, характеристики спального місця (має значення все: жорсткість матраца, форма подушок, якість постільної білизни, і, зрозуміло, людина, з якою ви цю насолоду поділяєте), забезпечили собі повну тишу без дратівливого світла, вийшли із соцмереж за годину до сну, випили на ніч трав’яний чай і почитали спокійну книжку, але так і не можете заснути... То просто припиніть намагатися.

Вивантаження думок на папір — дуже корисна практика: ввімкніть світло й викладіть на аркуші паперу думки, що вас непокоять, особливо повторювані: монологи про те, як можна було б вдаліше відповісти на будь-яку інтервенцію співрозмовника, список незроблених сьогодні справ або тривожні роздуми про завтрашні зустрічі. Заснути стане легше, а наступного дня ви зможете проаналізувати всю глибину ваших тривог.

Orthomol Nemuri

Ортомолекулярний комплекс Orthomol Nemuri призначений для людей з порушеннями сну й підвищеною нервовою збудливістю. Вітаміни й мікроелементи, що входять до його складу (магній, вітамін B6, ніацин, екстракти меліси, хмелю, зеленого чаю і L-триптофан), стабілізують роботу нервової системи й нормалізують настрій.

Як баланс вітамінів і мікроелементів впливає на стан духу і настрій? Брак яких є критичним?

Тіло — це видима частина душі. Починаючи працювати з клієнтом з будь-якими станами тривоги, розладами настрою або сну, передусім я поцікавлюся маркерами його здоров’я. Трапляється, що, унеможлививши дефіцити вітамінів, мінералів і мікроелементів, ми можемо ліквідувати причину вищевказаних станів і перейти до обговорення інших екзистенційно значущих тем.

Критичними для здоров’я можуть бути будь-які показники, які опинилися в дефіциті, — ми всі такі ж схожі, як і різні. Про свої дефіцити ви дізнаєтеся після консультації з вашим сімейним лікарем.

Не нехтуйте щорічними медоглядами, а заповнюючи брак вітамінів і мікроелементів в організмі, пропонуйте собі найкраще з можливого — так само як ви ж не забуваєте відвозити свій автомобіль на СТО і заправляти його якісним бензином.

Orthomol Vital F

Ортомолекулярний комплекс Orthomol Vital Fрекомендований у разі хронічної втоми й емоційного вигоряння. Це 30 мініфлаконів з капсулою, у якій міститься Омега-3. Вживати їх треба під час або після їди. До Orthomol Vital F входять вітаміни (A, B, C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, фолієва кислота, біотин, пантотенова кислота), мікроелементи (кальцій, магній, залізо, цинк, мідь, манган, селен, хром, молібден, йод), жирні кислоти Омега-3. Це щоденна допомога жіночому організму від стресів і негативу, спрямована на те, щоб зміцнити бадьорість духу, силу й енергію. Склад комплексу зміцнює імунітет, що нині особливо актуально.

Orthomol Vital М

Orthomol Vital M рекомендують, коли наявні ознаки підвищеної втоми, трапляються нервові зриви, у разі авітамінозу, збоїв у системі шлунково-кишкового тракту, для боротьби з хронічною втомою й емоційним вигорянням. Цей комплекс містить всі потрібні чоловічому організмові вітаміни: А, Е і С, вітаміни групи B впливають на імунну й серцево-судинну систему, поліпшують метаболізм клітин крові. До складу також уходить залізо, селен і кальцій для здорового волосся й нігтів, а цинк потрібен для вироблення чоловічих гормонів і розщеплення алкоголю. Омега-3 жирні кислоти відповідають за поліпшення інтелектуальних здібностей і роботу мозку, а весь склад підібраний у такий спосіб, щоб зміцнювати імунні сили організму. Докладніше прочитати про це можна тут.

Чи може поганий настрій спровокувати певні проблеми зі здоров’ям? "У здоровому тілі — здоровий дух" — правильне твердження?

Процеси, які відбуваються в нашому організмі, у геніальний спосіб взаємопов’язані: психологічні чинники впливають на фізичні відчуття й навпаки. Але я категорично погоджуся з наведеним твердженням: здоров’я — первинне. Адже коли ви добре почуваєтеся, то можете інвестувати час та енергію в інші значущі сфери свого життя: розвивати близькі стосунки, досягати нових вершин у професії або практикувати духовні вправи. Так важливо, щоб у вашому здоровому тілі жила здорова душа.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.