В Українському Домі відкривається ретроспектива художника Тіберія Сільваші

ART
6 вересня

З 13 вересня до 27 жовтня в Національному центрі "Український Дім" відбудеться масштабна виставка "Кола Сільваші" — ретроспектива одного з головних українських митців сучасності. Виставку організовано Українським музеєм сучасного мистецтва / UMCA у партнерстві з Українським Домом.

image
Серія "Ніч. День. Сад", Тіберій Сільваші

У першій музейній ретроспективі Тіберія Сільваші його практику представлять у розвитку: в різних контекстах, в різних медіа, з проєктами, які змінювалися або не були втілені. Разом із творами Сільваші на п'яти поверхах Українського Дому в тому чи іншому вигляді будуть представлені роботи 86 авторів — від Ганса Мемлінга та Дієго Веласкеса до Каті Бучацької та Нікіти Кадана.

Ескіз нереалізованого проєкту в PinchukArtCentre

"Тіберій Сільваші є анкерною фігурою сучасного мистецтва України. Живописець, теоретик і куратор, він об'єднує навколо себе художників і художниць трьох поколінь. Його мистецькі практики, тексти, колективні проєкти та особисте спілкування з учасниками та учасницями культурного поля стали визначальними для формування українського мистецького ландшафту, яким він є сьогодні", — зазначають куратори виставки. До кураторської команди увійшли Лідія Аполлонова, Ольга Балашова, Анна-Марія Кучеренко, Борис Філоненко та Ярослав Футимський.

Тіберій Сільваші з кураторами в майстерні. Фото Вероніки Трейтяк, надано UMCA

Виставка "Кола Сільваші" знайомить українського глядача з творчим доробком та непересічною особистістю художника, чия роль в історії сучасного українського мистецтва і сьогодні залишається однією з головних. "Зараз, коли ми як ніколи потребуємо опори на власну культуру, життєво необхідно дати змогу українцям познайомитися з практикою Тіберія Сільваші і з ним самим", — говорить співзасновниця Музею сучасного мистецтва Ольга Балашова.

В межах виставки пройдуть лекції, кураторські екскурсії, перформанси митців і мисткинь, концерти, читання, публічні дискусії. Виставка "Кола Сільваші" триватиме з 13 вересня до 27 жовтня.

Популярне на VOGUE