До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Музей Ів Сен-Лорана в Марракеші

У вересні 2017 року в Марракеші відкриється музей Ів Сен-Лорана, де покажуть більше 5000 особистих речей дизайнера. 15000 аксесуарів з кутюрних колекцій і десятки тисяч скетчів. Також на території музею буде простір для тимчасових експозицій, зали для лекцій, концертів, кінопереглядів і бібліотека, в яку увійде 5000 книжок про самого Іва, моду, берберську культуру, яка справила незабутнє враження на дизайнера в 1960-ті роки.

В 1966 році Ів Сен-Лоран вперше приїхав у Марракеш. Культура берберів, їх кольори й тканини, архітектурні форми стали його новим натхненням. Однією ногою він жив у Парижі, другою – в Марракеші. У 1980 році разом з Пьєром Берже вони купили сад художника Жака Мажореля, який той пофарбував у яскравий блакитний колір (його він підглянув у берберських будинках та прикрасах), і врятували від руйнування й забудови. А потім перетворили в музей берберської культури. Тепер поруч з ним Пьєр Берже побудував музей Іва.

Реклама

Автори проекту — Карл Фурньє і Олів’є Марті, архітектори Studio KO. Вони зустрілись 19 років тому на архітектурному факультеті паризької Школи витончених мистецтв. Через тиждень після знайомства Фурньє купив Марні квиток на свою батьківщину Корсику, де вони провели зимові канікули, вивчаючи острів. "Я зовсім не південний хлопець, – каже парижанин Марті, – уся моя родина на канікули їдуть у Бретань". Тим не менше пристрасна Корсика його підкорила.

Карл Фурньє та Олів'' Мартs, архsтектори Studio KO

Ще через чотири роки з’явилось саме бюро й архітектори майже одразу відправились у Марокко – на свої перші спільні літні канікули. У поїздці вони зустріли свою стару паризьку подругу, незамінного художнього директора Hermès, Паскаль Муссар. Її кузен Патрік Герран-Ерме шукав молодих архітекторів для роботи над кількома проектами на півночі країни. І Марті, і Фурньє стали тими самими молодими людьми. Декілька років вони провели в прибережних Асіле та Ель-Араїші, паралельно будуючи і оформлюючи по всій країні приватні вілли, ресторани й готелі.

Коли родина Агнелли зацікавилась Марракешем, вони стали її провідниками, у тому числі й показали знамениті сади Ерме в Марракеші, які та одразу ж придбала, а архітекторів запросила оновити ландшафт. Через певний час Пьєр Берже запросив Фурньє і Марні в тур віллою "Оазис". Легендарна будова була розташована недалеко від того самого саду Мажорель і дуже скоро француз довірив їм його художню студію на невелику реконструкцію. У вересні ми побачимо, що їм вдалося зробити з музеєм Сен-Лорана.

<b>музей лоран</b>

Читайте також:

В честь Франки Соццани учреждена премия​

У королевы Елизаветы ІІ новая собака​

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.