До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Уроки ретростилю Глорії Свенсон

27 березня 1899 року народилася Глорія Свенсон — голлівудська актриса, яку називають першою модною іконою. Без неї неможливо уявити зухвалу моду 1920-х років, що відрізнялась сумішшю андрогінності та духу свободи, відчуттям вічного свята та непідробної розкоші. Після обмежень Першої світової війни жінкам хотілося знову відчути себе прекрасними, а Свенсон стала для багатьох тією дороговказною зіркою. Тисячі жінок дивилися фільми за її участю і хоч ненадовго могли відволіктися від реальності. Цікаво, що вже тоді Глорія Свенсон приділяла величезну увагу модній складовій у кіно, запрошуючи до співпраці відомих на той час дизайнерів. Ми поринули в архіви і подивилися, якою була велика актриса в те неймовірне для світу моди десятиліття.

Глорія Свенсон
Глорія Свенсон

Реклама

Голлівудський шик

1919 року Глорія Свенсон знялася у фільмі "Чоловік і жінка", для якого сукню для акторки створив дизайнер Поль Гриб. Глорія так описувала її: "Повністю виготовлена з перлів, з головним убором з павичого пір'я такого ж білого кольору". Саме цей фільм став першим прикладом взаємовигідного співробітництва двох світів — моди та кіно, а також показав усю суть голлівудського шику, де драма й розкіш йдуть поруч. Історик кіно Жорж Садуль, характеризував ці фільми, як такі, що стосуються "чудового жанру легких комедій", що вплинули на подальший розвиток жанру американської комедії: "Їхня дія відбувалась у вищому суспільстві. Невід'ємним приладдям фільмів були розкішні меблі й елегантний одяг від найкращих модельєрів Нью-Йорка і навіть Парижа". Вже зовсім скоро актриса стала королевою голлівудського шику.

Королева капелюшків

Моду 1920-х неможливо уявити без капелюшків — любила їх і Глорія Свенсон. На численних фотографіях можна побачити і складні моделі, і повсякденні капелюшки-клош, які ще називали дзвіночками. Для модниць того часу клош стали втіленням юності та свободи. Ними навіть була розроблена спеціальна "мова". Наприклад, стрічка у формі стріли на такому капелюсі означала, що дівчина незаміжня, але її серце зайняте; щільний вузол — жінка одружена; а яскравий бант — дівчина зацікавлена у спілкуванні з протилежною статтю.

Ділова жінка

Двадцяті — це ще й епоха емансипації, а Свенсон у той час якраз була найоплачуванішою актрисою в Голлівуді. У брючних костюмах або ділових образах зі спідницями-міді вона виглядала не менш впевнено, ніж у розкішних вбраннях. Фото нижче — як доказ.

Спорт – усьому голова

Свенсон була відома як прихильниця правильного харчування і здорового способу життя. У 1928 році актриса стала вегетаріанкою, виступала проти надмірного споживання цукру, а її спортивні образи актуальні й сьогодні.

Фото: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.