До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Право на працю: презентація проекту "HeForShe + UFW: гендерна рівність в моді"

Презентація спільного проекту руху HeForShe і Ukrainian Fashion Week минула в День знань, що символічно. Щодо питань гендерної дискримінації в Україні до сих пір існує багато стереотипів. Цьому присвячена інсталяція Алевтини Кахідзе (вона також представлена на стенді проекту HeForShe в "Мистецькому Арсеналі") у вигляді розкладеної книжки з текстами. Найбільш хітовий "Гендер – це про жінок?".

Про те, що ініціатива HeForShe – про глобальну рівність, а не щодо жінок виключно – новий проект UFW. По 5 художників і дизайнерів різних статей – Іван Фролов та Анатолій Бєлов, Світлана Бевза та Вова Воротньов, Артем Климчук і Марія Ралемська, Лілія Літковська і Маша Шубіна, Lake Studio і Маша Гаврилюк – представили речі, в яких коментують тему гендерної нерівності.

Реклама

Обставини роботи над проектом – приклад гендерної рівності в дії. Наприклад, Світлана Бевза та Вова Воротньов обговорювали це під час прогулянки з дитячими колясками – на рівних батьківських правах і обов'язках. Світлана запропонувала використовувати чоловічу сорочку з колекції весна-літо 2018 (присвячену темі захисту і безпеки). Вова – використовувати напис кирилицею "Марш Рівності", чим в своєму стилі просто і зрозуміло розширив контекст до теми рівності в Україні в цілому.

Смокінг-комбінезон – впізнавана річ Івана Фролова – доповнений принтом Анатолія Бєлова в стилі української витинанки з обрисами в хороводі рівності чоловічих і жіночих фігур. Це не перший досвід їх співпраці на тему гендеру. Для колекції Frolov весна-літо 2016 Бєлов зробив серію принтів для хусток-знаків – творчої варіації ханки-коду з субкультури секс-меншин 1980-х років.

HeForShe – це рух солідарності, оснований 2014 року структурою ООН Жінки, яка працює над досягненням гендерної рівності в усьому світі. За цей час до ініціативи приєдналися більше 1,3 млрд людей з абсолютно різних сфер життя, від прем'єр-міністра Канади, Джастіна Трюдо, до актриси і посла доброї волі ООН, Емми Вотсон.

Презентація української ініціативи минула 8 березня 2018 року. За словами представника ООН Жінки в Україні, Анастасії Дівінської, ставку в роботі з громадською думкою спочатку вирішили робити на людей творчих професій, які будуть надихати всіх інших людей висловлюватися на підтримку ідей рівності на сайті HerForShe.

<b>HeForShe</b>

Модний прояв просвітницької діяльності HeForShe – явище вже традиційне в світовому масштабі. На сайті британського Vogue регулярно виходять ролики на підтримку HeForShe, Стелла Маккартні однією з перших підтримала рух. Тому в планах організаторів проекту "HeForShe + UFW: гендерна рівність в моді" – влаштувати міжнародні гастролі проекту. Речі не продаються, але будуть представлені в "Мистецькому Арсеналі" до 6 вересня.

<b>HeForShe_1</b>

Текст: Тетяна Соловей

Фото: Марія Павлюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.