До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фільм тижня: "Суспірія" Луки Гуаданьїно

У прокат представили хоррор "Суспірія". Танцюючи на кістках старого фільму, Лука Гуаданьїно вирішив створити не стільки римейк, скільки кавер-версію.

1845 року любитель опіуму Томас Де Квінсі написав роман "Suspiria de Profundis". 1977 року натхненний цим твором Даріо Ардженто зняв фільм "Суспірія". Режисер Лука Гуаданьїно продовжує славну традицію – у листопаді 2018 року на наші екрани виходить картина про балет, відьом і фемінізм.

Реклама

Гуаданьїно вирішив обійтися без всяких камбеків і ретро-естетики, хоча у всіх інтерв'ю зізнавався у коханні до арджентівської стрічки. Крім деяких сюжетних ліній – це зовсім інше кіно. Більше того, перед походом на римейк категорично не рекомендовано дивитися "Суспірію" 1977 року. Краще це зробити після, якщо за дві з половиною години вам ще не набриднуть відьми і балет.

Лука Гуаданьїно

Школа танців, в якій відбувається в буквальному сенсі чортзна-що, стала відмінним місцем, де Ардженто зміг втілювати свої найсміливіші ідеї. Як відомо, тоді він більше цікавився художніми завданнями, пов'язаними зі звуком і кольором. За музичну частину відповідала група Goblin, яка лякала глядачів страшним шепотом під казкову мелодію. Кольорове рішення мало відсилати глядача до екранних казок – "Чарівника країни Оз" (1939) і "Білосніжку" Діснея. Таким чином, Ардженто, майже як Ісусу, вдалося прогулятися по кривавій річці, навіть не замочивши щиколоток. Той же Анрі-Жорж Клузо 1964 року, коли знімав картину "Пекло", не зміг впоратися зі своїм художнім перфекціонізмом і отримав серцевий напад. У Ардженто серцевий напад від жаху і захоплення загрожував швидше публіці.

Кадр з фільму "Суспірія" Даріо Ардженте

Одним з таких захоплених глядачів і став Гуаданьїно. Цілком логічно, що якщо "Суспірія" 1977 року було насиченою яскравими фарбами, то сучасна версія схожа на живого мерця, у якого встигли висмоктати майже всю кров. У рудувато-бежевому середовищі ми зустрічаємося з блідими Тільда Свінтон і Дакотою Джонсон. Остання відома завдяки відзначеному "Золотою малиною" шедевру "50 відтінків сірого". В якійсь мірі нова "Суспірія" – продовження вже відомого діалогу: "Мої смаки дуже специфічні. Ти не зрозумієш. – Покажи ж мені їх".

Посвячення відбуватиметься протягом усього фільму, а балетна школа стане катівнею. Гуаданьїно вирішив перекинути метафізичний міст з Німецької осені 1977 року, коли безкровні акти змінилися реальними (тут-то кривавий колір і заявить про себе), у сьогодення. А сьогодні настав час #MeToo. Рух дає про себе знати у всіх аспектах культури і соціального життя. Балет не став винятком.

Фільм Гуаданьїно – багатовимірна лекція про різні аспекти фемінізму під мелодію Тома Йорка

Не кожен глядач зможе оцінити бажання режисера говорити про прогресивні інститути і нове покоління жінок. Класичний танець в цій концепції стає оплотом патріархату і прокрустовим ложем, апаратом катування, що жіноче тіло. Крім того, в картині приділена увага і постійній конкуренції між дівчатами – через танець однієї і паралельні страждання іншої.

У цьому сенсі дві стрічки "Суспірія", звичайно, – повні антагоністи. Картина Ардженто – це страшна казка братів Грімм, окрилена цитатою режисера: "Мені подобаються жінки, особливо красиві. Якщо у них гарне обличчя і фігура, я волів би дивитися, як убивають їх, а не яку-небудь потвору або чоловіка". У Гуаданьїно – багатовимірна лекція про різні аспекти фемінізму під мелодію Тома Йорка. Друга світова війна, Голокост, Берлінська стіна і балет як вуду-сила, яка забирає завжди більше, ніж може дати. Віра в те, що біль і страждання – невід'ємна частина як танцю, так і існування жінки в цілому, від надихаючї обіцянки "в муках ти будеш народжувати дітей своїх".

"Суспірія" 2018 року, яка часом нагадує "Чорного лебедя" Аронофскі, дуже сучасна тим, що роль чоловіка-психоаналітика тут теж грає жінка (знову Тільда Свінтон). Це як театр кабукі навиворіт. Правда, якщо подивитися з іншого боку, подібне відбувалося в аматорському театрі в радянській картині "Карнавал" через нестачу чоловіків.

Та й складна концептуальність нової "Суспірії" поступається ідеям, які, за бажанням, можна знайти у версії Ардженто. У стрічці 1977 року перед нами світ, який відомий таким видом мистецтва, як балет. Ну чим не Радянський Союз? Для того, щоб продовжувати своє аж ніяк не демократичне існування, тут повинні постійно приносити в жертву дисидентів, незгодних, і нікому не втекти за цю Залізну завісу. Але легковажна американка руйнує те, що непорушно стояло роками. Таким чином, Ардженто виступив пророком, а Гуаданьїно став своєрідним кон'юнктурником, якому важливіший навіть не глядач, а сучасні тенденції в мас-медіа та політиці.

Текст: Анастасія Ваніна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.