До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 українських фільмів, які можуть претендувати на "Оскара"

24 лютого 2019 року відбудеться 91-а церемонія вручення премії "Оскар". Український Оскарівський комітет представив список фільмів, які теоретично зможуть поборотися за "Оскара" (поки ці фільми претендують на висунення на звання "Найкращий фільм іноземною мовою" від України). Стрічку, яку виберуть для висунення на Оскар 2019, покажуть вже 29 серпня в кінотеатрі "Жовтень".

Кадр з фільму "Коли падають дерева"
"Вулкан"

Роман Бондарчук – арт-директор фестивалю Docudays UA та один з найцікавіших українських режисерів. Його документальна гостросоціальна драма "Українські шерифи" минулого року потрапила в лонглист "Оскара" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". Цього року Роман представляє свій ігровий фільм "Вулкан" – драмеді, яке розповідає історію іноземця Лукаса, що вирушає з місією ОБСЄ до кордону з окупованим Кримом і потрапляє в спотворену реальність в будинку місцевого жителя Вови. У цих дивних місцях, де кожен день може стати останнім, Лукас отримує шанс почати життя спочатку.

Реклама
"Коли падають дерева"

31-річна Марися Нікітюк – український журналіст, театральний критик і сценарист – в цьому році представила свій повнометражний дебют, еротичну соціальну драму "Коли падають дерева". Роботи Марисі вже оцінили в світі: цього року фільм брав участь в конкурсній програмі Берлінського кінофестивалю. Дія "Коли падають дерева" відбувається в українському селі, а його герої – закохані підлітки, чиї відносини засуджує все село. Візуально "Коли падають дерева" – ніжне, естетське кіно: над фільмом працював польський оператор Міхал Енглерт, призер кінофестивалю "Санденс" і Берлінале.

"Брама"

У серпні в прокат вийшов фільм Володимира Тихого "Брама" – екранізація п'єси популярного драматурга Павла Ар'є "На початку і наприкінці часів". Це дуже колоритна, містична історія про дивну сім'ю, яка живе в Чорнобильській зоні відчуження. Головний персонаж фільму – баба Пріся, чи то чаклунка, чи то чарівниця, яка розмовляє з русалками і вживає галюциногенні гриби. У головній ролі – актриса "Молодого театру" Ірма Вітовська, якій образ ексцентричної баби Прісі дуже вдався. Світова прем'єра фільму відбудеться на Талліннському кінофестивалі восени цього року.

"Донбас"

Один з найбільш обговорюваних фільмів нинішніх Канн – "Донбас" Сергія Лозниці. 18 травня картина отримала приз за найкращу режисуру в секції "Особливий погляд". Лозниця зняв "Донбас" в Києві в лютому-березні 2014 року: це художня картина, основана на документальних сюжетах. За основу сценарію Лозниця взяв матеріали з аматорських роликів на YouTube. Сам режисер розповідає: "Це маленька спроба доторкнутися причини. Не результат, з яким ми маємо справу, а те, що цьому передує".

"Кіборги"

Абсолютним рекордсменом у прокаті серед українських фільмів цього року стала стрічка "Кіборги" – вона зібрала 22 мільйони гривень. Фільм Ахтема Сейтаблаєва, кримсько-татарського актора і режисера, присвячений боям за Донецький аеропорт у вересні 2014 року. Сценарій до нього написала найвідоміший український драматург Наталія Ворожбит, а знімали картину в Київській та Чернігівській областях.

"Міф"

Це документальний фільм про життя всесвітньо відомого оперного співака Василя Сліпака, який загинув на фронті в червні 2016 року. Фільм вже встигли показати на фестивалях по всьому світу – від Лос-Анджелеса до Кракова.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.