До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що слід знати про книжку "Перманентна революція. Мистецтво України XX-XХI століття"

Видавництво ArtHuss представляє унікальну книжку про українське мистецтво – "Перманентна революція. Мистецтво України XX-XХI століття".

Авторка книжки – кураторка, арт-критик і в минулому головна редакторка журналу Art Ukraine, Аліса Ложкіна. Аліса – постійна авторка українського Vogue: рік тому вона написала нарис про художницю Марію Куликовську, а для нинішнього арт-номера – есе про те, як народжуються книжки про мистецтво і чому арт-критики зазнають тих самих мук творчості, що й митці. Книжку "Перманентна революція" Аліса, колись заступник директора Мистецького Арсеналу, яка вже понад 15 років координує виставки українського мистецтва як в Україні, так і за її межами, писала останній рік під час подорожей світом – глави написані в Каліфорнії і Варшаві, Бодрумі і чорногорському Рісані.

Реклама
Аліса Ложкіна

Ініціатором проєкту став Zenko Foundation, а сама книжка виходить у двох видавництвах українському ArtHuss та французькому Nouvelles Éditions Place. "Книжка охоплює майже півтора століття розвитку українського мистецтва, розповідає Аліса. Чесно, для мене самої було несподіванкою, що проєкт так розрісся. Було страшно ступати на суміжні території і займатися абсолютно новими для мене періодами і фігурами. З іншого боку, спочатку хотілося зробити книжку, якої мені самій колись дуже не вистачало, коли я тільки прийшла в мистецтво: таке видання, яке б коротко пояснювало основні віхи в історії художніх практик України і слугувало б свого роду дорожньою картою для новачка".

"Коли почала копати, я зрозуміла, що обмежуватися історією часу незалежності – неможливо, адже багато речей, що з'явилися на зламі епох у період перебудови, сягають корінням в історію неофіційного мистецтва. Тоді я усвідомила, що розповідати про неофіційну традицію без пояснення, чим було мистецтво радянського офіціозу, а також як це мистецтво вплинуло на вітчизняну школу живопису – означало б ще більше поглиблювати розриви, якими так славиться історія нашого мистецтва та й суспільства в цілому. Але як говорити про соцреалізм без згадки про авангард, частково задушений в сталінські часи, частково перенароджений у тоталітарне мистецтво? Так я опинилася в ситуації, коли ще трохи і мені довелося б писати і писати одну і ту ж книжку все своє життя, все глибше занурюватися в історію – через козацькі парсуни і скіфських баб до Трипілля і так далі. Але я прийняла вольове рішення зупинитися на зламі століть, коли класична реалістична традиція переживала кризу, що дало зрости першим модерністським практикам і мистецтву новітнього часу. Власне, з цього моменту і починається моя книжка, що закінчується тут і зараз – у другій половині 2019 року".

Перший тираж реалізований за підтримки Українського культурного фонду: це 1500 екземплярів французькою мовою і 1000 – українською, які передадуть в музеї і бібліотеки по всій Україні і в Парижі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.