До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найцікавіших художників на Венеційській бієнале

Політична, феміністична і молодіжна – 58-а Венеційська бієнале розпочнеться 11 травня, але до офіційного старту вже встигла отримати кілька характерних прізвиськ. Vogue.ua вибирає найцікавіших її учасників.

Занеле Мухолі

Звідки: Йоганнесбург

Реклама

Фотограф і соціальна активістка, Занеле Мухолі зображує у своїх роботах темношкірих лесбіянок і геїв, а також знімає документальні фільми. У них вона говорить про злочини на ґрунті ненависті до гомосексуалістів, що відбуваються в Південній Африці, – з чим довелося зіткнутися і їй самій. На бієнале покаже знаменитий автопортрет, знятий на ліжку у власній квартирі.

На фото: Bona, Charlottesville, Virginia, 2015; срібно-желатиновий друк; власність галерей Stevenson (Кейптаун/Йоганнесбург) і Yancey Richardson (Нью-Йорк).

Нджідікі Акуніїлі Кросбі

Звідки: народилася в Нігерії, живе в Лос-Анджелесі

Колоніальне минуле Нігерії – одна з ключових тем Нджідікі Акуніїлі Кросбі, "жінки року" 2018-го за версією The New York Times, чиї персональні виставки минають у MoMA і Whitney. На бієнале Кросбі покаже мальовничу серію 2013 року. Її герої зайняті приємними справами: базікають, вечеряють, п'ють вино. На живопис дівчина накладає колажі з газетних вирізок з новинами про расистські скандали і старими світлинами з судових залів, де нігерійські адвокати зображені в білих перуках.

На фото: And We Begin to Let Go, 2013; акрил, вугілля, пастель, мармуровий пил, колаж на папері; власність художника, Victoria Miro and David Zwirner.

Генрі Тейлор

Звідки: Лос-Анджелес

Учасник торішньої бієнале в Музеї Whitney, популярний американський художник Генрі Тейлор пише яскраві, соковиті роботи про людей. В основному це або знаменитості, або друзі художника, або пацієнти психіатричної клініки в Камарильйо, де Тейлор десять років пропрацював медбратом. У Венеції покаже серію робіт, присвячену душевнохворим людям.

На фото: Another Wrong, 2013; акрил на полотні, власність Zabludowicz Collection.

Джулія Мерету

Звідки: народилася в Ефіопії, живе в Нью-Йорку

Джулія Мерету покаже у Венеції нову живописну серію "Співай, непохований, співай". Це великоформатні (3х3 м) полотна в змішаній техніці. Їх основа – змінені в фотошопі фотографії з новин, на які аерографом художниця спочатку наносить абстрактний малюнок, а потім ще один – графічний, тонкий, від руки. Назва серії відсилає до роману Джастін Уорд про одну американську сім'ю, яку відвідують примари померлих родичів. Для художниці таке нашарування технік – привід поговорити про історію двох її батьківщин, Африки і США.

На фото: Sing, Unburied, Sing (J.W.), 2018; чорнило і акрил на полотні; власність художника, галереї Marian Goodman (Нью-Йорк) і White Cube (Лондон).

Марі Катаяма

Звідки: Токіо

В 9 років Марі ампутували ноги через рідкісну хворобу, через неї ж пальці на її правій руці зрослися і зараз нагадують клешні краба. Свою історію дівчина трансформувала в мистецтво: вона створює інсталяції з собою в головній ролі, де її ноги і руки продовжують скульптури, текстильні ляльки, черепашки. У Венеції Марі Катаяма покаже серію автопортретів.

На фото: Cannot Turn the Clock Back #005, 2017; цифровий друк; власність художника.

Коракріт Арунанондчай

Звідки: народився в Бангкоку, живе в Нью-Йорку

Арт-Базель, бієнале у Венеції і Whitney – це далеко не всі виставки, в яких бере участь Коракріт Арунанондчай цього року. У Венеції художник, який у себе на батьківщині відомий як поп-зірка, представить складну ефектну відеоінсталяцію під назвою "Історія в кімнаті, заповненій людьми зі смішними іменами". Це проект про міфи, привидів, минуле та сьогодення Таїланду. Зараз роботу Коракріта з цієї ж серії можна побачити в PinchukArtCentre у межах виставки Future Generation Art Prize.

На фото: No History In A Room Filled With People With Funny Names 5, 2018; трьохканальне відео, інсталяція: черепашки, гілки дерев, лазер, смола, світлодіодні ліхтарі, тканинні подушки; власність Carlos/Ishikawa (Лондон), C L E A R I N G (Нью-Йорк/Брюссель), галерея Bangkok CityCity (Бангкок).

Хандівірман Сапутра

Звідки: Індонезія

Хандівірман Сапутра свідомо відокремлює себе від соціально-політичного художнього дискурсу, в якому працює більшість його колег в Індонезії. Сапутра робить дивні скульптури з підручних матеріалів, чим підкреслює, що в них немає сенсу – крім розваги. У Венеції він покаже серію аморфних скульптур з мила, одягнених у саронг – традиційний одяг чоловіків у країнах Південно-Східної Азії.

На фото: Holding Base Below Hook, 2011–2014; акрилова фарба, піна, фарбувальний пігмент, саронг, поліуретанова фарба; власність Courtesy Mori Art Museum (Токіо).

Фото: прес-служба La Biennale di Venezia

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.